KSW tentokrát s českou stopou! Luboš Lesák změří síly s mladým polským talentem

KSW tentokrát s českou stopou! Luboš Lesák změří síly s mladým polským talentem Luboš Lesák vs. Vlado Lengál | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Na tento víkend by si měli vynahradit čas nejen fanoušci polského MMA, ale také toho tuzemského. Turnaj KSW s číslem 69 bude mít totiž opět českou účast.

Polská KSW nabídne tento víkend ve varšavské ATM sice pouze 8 zápasů, ale přesto by se mělo jednat o našlapanou podívanou. V hlavním zápase večera bude obhajovat svůj šampionský pás bantamové váhy proti nadvakrát vyměněnému soupeři Polák Sebastian Przybysz. Dále se můžeme těšit na souboj o potenciálního vyzyvatele ve střední váze a v neposlední řadě na přestřelku dvou vynikajících postojářů, Čecha Luboše Lesáka proti domácímu Kazieczkovi. Sledovat bude možné na voyo.cz.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Nova Sport (@novasport_tv)

Wojciech Kazieczko vs. Luboš Lesák

Souboj dvou debutantů v KSW odstartuje celou kartu sobotního turnaje a mělo by se jednat o pořádně třaskavou podívanou. Wojtek Kazieczko má za sebou ve svých 24 letech pouze jeden profesionální zápas v MMA v jedné z menších polských organizací. Přesto je pro KSW velmi nadějným prospektem, mimo jiné protože jeho o čtyři roky starší bratr Maciej je rovněž zápasníkem této organizace a minulý rok dokonce bojoval o titul v lehké váze. Navíc se oba dva potkají také na kartě tohoto turnaje. 

Wojtek však rozhodně není v bojových sportech žádným nováčkem. Jedná se o elitního kickboxera, který posbíral několik titulů mistra Polska a vlastní také medaile z mistrovství Evropy a světa. Kickbox mu však, hlavně z ekonomických příčin, přestal stačit.

„Nebojoval jsem pro peníze, ale končil jsem školu a řekl jsem si, že by bylo dobré mít něco perspektivnějšího do budoucna. Přemýšlel jsem o boxu a MMA. Tehdy nebyla ještě v Zelené Hoře tělocvična zaměřená na MMA, takže by bylo snazší se přeorientovat na box. Ale pak se tady najednou otevřel Pepe MMA. To mi ukázalo cestu. Řekl jsem si, že smíšená bojová umění jsou mým osudem,“ vzpomínal na své důležité rozhodnutí.

Přechod k odlišné disciplíně prý proběhl velmi rychle, i když se neobešel bez problému a Wojciech musel upravit mimo jiné svůj přístup v boji k postoji:

„Myslel jsem, že jsem dobrým postojářem, ale v MMA to nestačilo. Nebyl jsem schopný se rovnat ostatním bojovníkům. Rychle jsem zjistil, že tak, jak jsem bojoval dosud v postoji, to v MMA nefunguje. Musel jsem změnit postavení, těžiště, naučit se wrestling a další elementy. Po několika měsících mi pak boj v postoji začal fungovat tak, jak by měl.“

V rámci zlepšení své komplexnosti absolvoval i několik turnajů čistě v brazilském jiu-jitsu a po třech amatérských MMA zápasech se rozhodl přejít k profesionálům, kde v říjnu minulého roku ukončil v prvním kole Miłosze Wąsika. Mimochodem v jeho prvním amatérském zápase ho porazil nám dobře známý těšínský Dawid Kareta, který se několikrát objevil v OKTAGONu.

Letos v březnu pak Kazieczko podepsal smlouvu s KSW a zbývalo jen najít mu soupeře. Promotéři hledali typově podobného zápasníka, čímž se do našeho krátkého příběhu dostává Luboš Lesák.

Český borec je skutečně v mnoha ohledech prakticky zrcadlovým odrazem Kazieczka. Tedy s výjimkou věku. O jedenáct let starší Lesák je totiž také elitním postojářem. Své úspěchy sbíral hlavně v thajském boxu, ve kterém je mistrem nejen ČR, ale také celé Evropy. Snad jen jeho motivace k přechodu byla o něco rozdílnější:

„Přerod se rodil tak, že v postoji mi už docházeli soupeři, tak jsem chtěl zkusit něco nového,“ uvedl v rozhovoru pro TN.cz

V kleci má za sebou Luboš jen o jeden zápas v MMA navíc, naposledy dokázal porazit Vladimíra Lengála na akci Oktagon 28. A pak před několika týdny náhle přišla nabídka od polského obra.

„K té smlouvě došlo, že se to vzalo na rychle nahozenou rukavici. Sháněl se soupeř na 66 kg proti Kazieczkovi. My jsme byli připravení, tak jsme to vzali. Nebylo na co čekat,“ vracel se Luboš k podepsání smlouvy s KSW, ta by mu měla garantovat čtyři zápasy. „Soupeř je taky postojář, tak si myslím, že to bude vyrovnaný, vyvážený fight, co se týče postoje, možná i na zemi, uvidíme, co se stane,“ dodal pak s úsměvem. Bylo by skutečně překvapivé, ale o nic méně zajímavé, pokud by se boj dostal na zem. 

„Bude agresivní, bude do toho lítat, protože tam má taky svůj první zápas, bude se chtít ukázat. Tak čekám, že to mezi námi bude velká přestřelka, že to bude hodně vyhrocené…Zkusím ho ukončit před limitem. Budu na něj tlačit celou dobu a nedám mu prostor, aby něco předvedl,“ předpovídá Lesák průběh následujícího střetnutí.

Jeho polský kolega má na průběh zápasu velmi podobný názor: „Těším se na ten zápas. Je fajn, že budu stát proti postojáři, protože díky tomu může být zápas hodně vzrušující.“

Jestli mají oba bojovníci pravdu, čeká nás skutečně velká bitva, u které bude lepší ani nemrkat. Tento zápas načne celý galavečer přibližně v 7 hodin večer.

Co dalšího nás čeká?

Sebastian Przybysz vs. Werlleson Martins

Současný šampion bantamové váhy Sebastian Przybysz neměl na svou v pořadí již třetí obhajobu pásu jednoduchou přípravu. Původně měl bojovat s Jakubem Wikłaczem, kterého však z důvodu zranění nahradil Gruzínec Jojua Zuriko. Jenže ani ten se sobotního zápasu nedočká, protože si před pár dny poranil žebra. Do titulového souboje tak museli promotéři náhradu lovit v zahraničí. Nakonec se jim podařilo domluvit Brazilce Werllesona Martinse, který je šampionem v menší srbské organizaci SBC. Přestože půjde Brazilec do klece jako zkušenější fighter s 19 absolvovanými zápasy, komplexní Przybysz bude po právu velkým favoritem a je dost možné, že pomyslné vyvrcholení večera se ponese v dost jednoznačném duchu.

Cezary Kęsik vs. Paweł Pawlak

Tento zápas ve střední váze mezi čtyřkou a pětkou žebříčku KSW pravděpodobně určí nového vyzyvatele o titul. A oba dva borci tak řešili v posledních dnech potenciální titulový zápas možná více, než by bylo zdrávo. Což je škoda, protože tahle válka, jak říkají Poláci, má všechny předpoklady být zápasem večera. 

Cezary je mašina na ukončování před limitem, z jeho 14 fightů jich pouze jeden došel k rozhodčím. Naproti tomu Pawlak nikdy za svou kariéru neodešel poražen před závěrečným gongem. Navíc má extra motivaci, protože Kęsik porazil už tři spolubojovníky z Pawlova Lodžského gymu. Tohle bude bezesporu tvrdý zápas, a jestli by vám neměl nějaký uniknout, tak je to tento. 

Odměnou pro vítěze by měl být již zmíněný titulový souboj, v kterém by oba dva nejraději změřili síly s Michalem Materlou nebo Mamedem Khalidovem. Jak se zdá, se současným králem divize, Soldičem, už do budoucna nepočítají ani samotní zápasníci.

Robert Ruchała vs. Michele Baiano

Souboj dvou neporažených bojovníků se odehraje v dohodnuté váze do 68 kg. Důvodem je pravděpodobně domluvení tohoto fightu na poslední chvíli. Původní soupeř Ruchały totiž ze zápasu vycouval a KSW tak muselo opět hledat náhradu v cizině. A prý našli daleko kvalitnějšího soupeře, než se kterým se měl původně Robert střetnout. Ital Baiano má za sebou 7 zápasů, z kterých 6 dokázal ukončit před limitem. Zatím se však nikdy nestřetnul s nikým tak kvalitním, jako je Ruchała, o němž promotér Maciej Kawulski prohlásil, že má velkou šanci stát se šampionem. Teprve uvidíme co je na tom pravdy, ale zápasy dvou neporažených fighterů v sobě mají vždycky kouzlo.

Ostatní zápasy:

Sara Luzar Smajić vs. Natalia Baczyńska

Maciej Kazieczko vs. Wilson Varela

Artur Sczepaniak vs. Jivko Stoimenov

Patryk Chrobak vs. Paweł Politylo

Zdroje:  mma.pl , sport.tn.nova.cz

Nejnovější články