Lomačenko přišel o 3 pásy mistra světa, boxerskou bitvu roku jasně ovládl Teofimo Lopez Jr.

Lomačenko přišel o 3 pásy mistra světa, boxerskou bitvu roku jasně ovládl Teofimo Lopez Jr. zdroj: Profimedia

Mladý Američan Teofimo Lopez soustředěným výkonem připravil veterána Vasila Lomačenka o všechny šampionské pásy lehké váhy.

Uplynulý víkend nebyl pouze ve znamení MMA, ale také klasického boxu. Pod podtitulem „Vítěz bere vše“ se skrýval jeden z nejočekávanějších duelů tohoto roku. Bitva o čtyři šampionské pásy lehké váhové kategorie (WBA, WBC Franchise, WBO a IBF). Duel zkušeného veterána proti dravému mládí. Vasil Lomačenko vs. Teofimo Lopez Jr.

Ukrajinský bojovník Lomačenko (32) zářil už v amatérských soutěžích, kde nasbíral dechberoucí statistiku 396 vítězství a jediné porážky. A v této krasojízdě pokračoval také v profesionálním boxu. Během sedmi let ho dokázal pokořit pouze Orlando Salido a poklonit se mu musely taková jména jako Gary Russel Jr, Nicolas Walters, Guillermo Rigondeaux, Jorge Linares a v posledním zápase také Luke Campbell. Lomačenko se díky 14 výhrám stal teprve druhým mužem v historii který získal tři šampionské pásy. (WBA, WBC Franchise a WBO).

Naproti zkušenému veteránovi je Američan s honduraskými kořeny Teofimo Lopez (23) dokonalým prospektem nové generace. Od listopadu roku 2016 nasbíral už 15 vítězství a z toho dvanáctkrát zvládl své soupeře ukončit před časovým limitem. Doposud na profesionální scéně nenašel jediného pokořitele. V posledním zápase, kde získal titul organizace IBF, mu Ghaňan Richard Commey dokázal odolávat pouze kolo a půl, poté kapituloval. Nyní se naskytla pro Lopeze velká šance ovládnout lehkou váhu a stát se absolutním králem této divize.

První kolo

Soupeři se hlavně oťukávali a nikdo se nechtěl pouštět do větších akcí. Aktivnějším byl Lopez, který poslal několik dobrých úderů na tělo. Lomačenko se držel v ústraní a snažil se svého oponenta především zanalyzovat.

Druhé kolo

Lomačenko začal být útočnější a povedlo se mu trefit několik slušných direktů. Lopez se snažil kontrovat, ale chyběla mu přesnost.

Třetí kolo

Lopez přidal na agresivitě a po velice slušné kombinaci zatlačil Lomačenka do provazů. Z těch se Lomachenko dostal, ale v průběhu tohoto kola to byl stále on, kdo se spíše bránil.

Vasiliy Lomachenko - Teofimo Lopez Vasiliy Lomachenko - Teofimo Lopez | zdroj: Profimedia

Čtvrté kolo

Lopez byl opět lepší. Kontroloval střed ringu a posílal další údery do Lomačenkových žeber. Včetně jedné velice tvrdé pravé.

Páté kolo

Lopez pokračoval v dominanci a opět zahnal Lomačenka do provazů. Ten se sice snažil krýt, ale jeho obrana působila polovičatě.

Šesté kolo

Lopez přidával na rychlosti a působil o dost živějším dojmem, což potvrdil trefeným pravým zvedákem a dalšími dobře mířenými údery na tělo.

Sedmé kolo

Lopez opět začal uprostřed ringu a pokračoval se svými trefovanými kombinacemi. Lomačenko ale konečně ožil a několika pravými tvrdými ukázal Lopezovi, že se nevzdává.

Osmé kolo

Nejlepší Lomačenkovo kolo. Po přetlačované se ukrajinský bojovník rozjel a několika skvěle trefenými kombinacemi na hlavu Lopeze hodně zklidnil.

Deváté kolo

Lomačenko začal více využívat nabídnutých šancí a jeho strategie začala zabírat. Jeho údery byly přesné a tvrdé a v tu chvíli nebylo znát ani to, že má oproti svému soupeři menší rozpětí paží.

Desáté kolo

Lomačenko zabral střed ringu a při úderech na hlavu se snažil zapojit i svoji levačku. Bylo znatelné, že se snaží co nejrychleji dohnat to, co ztratil v prvních kolech.

Jedenácté kolo

Akce nabírala na obrátkách a oba dva borci si vyměnili několik tvrdých pozdravů. Silnější byl ale přeci jen Lomačenko, který zvládl Lopeze natlačit do provazů.

Dvanácté kolo

Závěrečné kolo a oba bojovníci jako by se utrhli ze řetězů. Lopez se probral z mírné letargie a snažil se rychlými kombinacemi dokázat, kdo je tím lepším. Lomačenko se ale nenechal zahanbit a opět několikrát trefil soupeřovu hlavu, včetně tvrdé pravé, která otevřela Lopezovi ránu nad okem.

Shrnutí

První půlka zápasu patřila rozhodně Lopezovi, který byl o 80 % aktivnějším. Lomačenko se v druhé půlce sice začal postupně rozjíždět a několikrát svými kombinacemi připomenul, proč vlastnil tři tituly, ale ztrátu, kterou ze začátku nabral, už dohnat nestihl. Zasloužené vítězství pro Lopeze

Vítěz: Lopez – na body (116 -112, 119 – 109, 117-111)

„Je čas, aby přišla nová generace a je čas, abych všem udal směr,“ řekl Lopez po zápase. „Musím poděkovat Bohu. Musel jsem si sáhnout na dno. Jsem za to neskutečně vděčný a připomínám si to každý den. Kráčím s vírou z nějakého důvodu a je to skvělý pocit.“

Lopez se ve svém útlém věku dostal na vrchol lehké váhy a stal se historicky prvním právoplatným držitelem čtyř šampionských pásů. Rozhodně to pro něj ale není konec. Podle svých slov by rád pokračoval ve welterové váze nebo vyzval Devina Haneyho, který je držitel WBC titulu v lehké divizi. „Můžete mě dát do 140. Nebo bych mohl bojovat s Devinem Haynem, pokud by chtěl,“ prohlásil.

Lomačenko po zápase tolik sdílný nebyl. A není se čemu divit. Přišel o všechny své tituly, a navíc si do poslední chvíle myslel, že sudí bodově rozhodnou o tomto duelu v jeho prospěch.  „Myslel jsem si, že jsem tenhle fight vyhrál, ale výsledek je výsledek,“ hlesl zklamaně Lomačenko a naznačil nesouhlas s rozhodnutím bodových sudí.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články