Loupež za bílého dne. MacDonald v zápase dominoval, ale vítězství na body bral Tibau

Loupež za bílého dne. MacDonald v zápase dominoval, ale vítězství na body bral Tibau zdroj: Getty Images

Na turnaji PFL 5 jsme byli svědky hodně zvláštního verdiktu bodových rozhodčích, které zvedlo ze židle fanoušky i experty.

Hlavní zápas večera na turnaji PFL 5, o který se postarali dva veteráni UFC, se neobešel bez velké kontroverze. Kanadská hvězda Rory MacDonald a brazilský tvrďák Gleison Tibau se střetli v kleci, aby si vybojovali možný postup do „play-off“ ve welterové váze a výsledek tohoto zápasu překvapil všechny diváky i odborníky.

Rory Macdonald, který kdysi patřil mezi špičku UFC a dokonce tam bojoval i o šampionský pás (v epickém zápase proti Robbiemu Lawlerovi), byl pasován na obrovského favorita a Gleisonu Tibauovi se nedávalo moc šancí na nějaké překvapení.

Jenže Tibaua není radno podceňovat. V roce 2012 dal zabrat i samotnému Khabibu Nurmagomedovi, který jej za celý zápas nedokázal dostat na zem a dagestánský bojovník tak jen o fous vyhrál na body.

I v zápase s Rorym Macdonaldem ukázal Gleison Tibau velkou tvrdost a houževnatost. Rory se jej pokoušel dostat na zem, ale to se mu povedlo jen jednou. I tak ale kanadský bojovník dominoval většinu zápasu, když Tibaua ostřeloval svým bleskovým jabem, zadním direktem a dokonce jej i dvakrát trefil highkickem. Svůj striking MacDonald skvěle kombinoval s pokusem o takedowny, takže Tibau musel být neustále ve střehu a byl většinou o krok pozadu.

I tak se ale brazilskému bojovníkovi povedlo pár solidních technik a když už nějaký úder dopadl, Rory to bezpochyby cítil. Na výhru by to však za normálních okolností nestačilo. Ještě před vyhlášením verdiktu bodových rozhodčích viděli fanoušci i experti, jako třeba Randy Couture nebo Kenny Florian, jako jasného vítěze Roryho MacDonalda. Jenže bodoví rozhodčí asi sledovali jiný zápas, protože 2 sudí dali vítězství Gleisonu Tibauovi (oba 29-28) a jeden viděl vyhrát Roryho MacDonalda (také 29-28). Na scorecards rozhodčích, se můžete podívat zde:

Rory, který si byl jistý vítězstvím, nemohl uvěřit vlastním uším a zklamaně nad verdiktem mávl rukou. Po zápase se k této „loupeži“ sám vyjádřil:

„Jsem hodně zklamaný. Každý, s kým jsem o tom mluvil, každý na internetu, skórovali ten zápas pro mě, dokonce všechna tři kola. Myslím, že to byla čistá loupež. Myslel jsem, že tomu zápasu dominuju.

„Byl to tvrdý zápas. Gleison do toho šel naplno a za to mu náleží respekt, ale věřím, že jsem ten zápas jasně vyhrál. Myslím, že by se na ten verdikt měl někdo podívat.“

Je sice pravda, že Tibau měl některé dobré momenty, ale MacDonald, který většinu zápasu dominoval určitě neprohrál 2 kola. Není zatím jisté, jestli MacDonaldův tým nepodá proti verdiktu protest, ale šance na případný úspěch nejsou příliš velké.

Kanadský borec ale zas tak smutný být nemusí, protože i přesto, že tento zápas prohrál, pořád má velkou šanci na zisk šampionského titulu.

PFL totiž funguje jinak než ostatní MMA organizace. Schéma se podobá spíše hokeji, kdy v rámci „základní části“ bojovníci sbírají body a ti nejlepší postupují do „play-off“, kde vítěz bere šampionský pás a šek na jeden milion dolarů. Body se sbírají nejen za vítězství (které je ohodnoceno třemi body), ale také za ukončení zápasu a roli hraje také to, ve kterém kole k ukončení došlo. Pokud bojovník ukončí svého soupeře v 1. kole, bere navíc za výhru další 3 body, ve druhém kole 2 body a ve třetím kole 1 bod. Rory tak má nastřádáno 6 bodů za svoji premiérovou výhru v PFL, ve které v prvním kole uškrtil Curtise Millendera. Dostal se tak do „play-off“ ze druhého místa a v semifinále jej čeká americký talent Ray Cooper III.

Zdroje:  pflmma.com

Nejnovější články