Nechtěl jsem vyzývat zraněné zvíře, říká Overeem o souboji s Badrem Harim. Je pro něj MMA uzavřená kapitola?

Nechtěl jsem vyzývat zraněné zvíře, říká Overeem o souboji s Badrem Harim. Je pro něj MMA uzavřená kapitola? zdroj: Profimedia

Vzájemná nevraživost je už dávno pryč, přesto proti sobě dva veteráni potřetí nastoupí a slibují, že si v ringu půjdou po krku. Dá si pak Alistair Overeem ještě MMA zápas?

Už tuto sobotu se proti sobě v ringu potřetí postaví Alistair Overeem a Badr Hari. Poprvé se střetli na silvestrovské show v Japonsku v roce 2008. Byl to souboj stylů, Overeem zastupoval MMA, Hari byl hvězdou kickboxu. Divoká bitka skončila už po dvou minutách a sedmi vteřinách ve prospěch prvního jmenovaného. Na odvetu došlo o rok později ve druhém kole pyramidy K-1. Byl to nejočekávanější zápas večera. Oba své úvodní soupeře zničili v prvních kolech. Hari navíc vyhlašoval, že s ním Overeem tentokrát nevydrží ani celé tři minuty. Slib dodržel, v čase 2:14 byl po dvou počítáních konec.

Vyhrocená rivalita už je ale dávno věcí minulosti, koneckonců spolu oba i trénovali. V pořadu The MMA Hour Overeem dokonce Harimu poděkoval, že ho do tehdy nejprestižnější kickboxerské organizace dostal. „Má K-1 kariéra se vytvořila vlastně díky Tobě. Jasně si pamatuju, že jsi to byl Ty, kdo mě vyzval. Když na to vzpomínám, bylo to šílené, ale přijal jsem ten zápas a porazil tě. A ta výhra nad Tebou mě pak dostala do K-1.“ V roce 2010 se Alistairovi podařilo celou pyramidu vyhrát.

Od té doby se plně věnoval MMA, kde získal titul v prestižní Strikeforce a až do loňska držel při životě naději, že do sbírky přidá také opasek UFC. Nepovedlo se a následně nejslavnější organizaci opustil, aby si opět navlékl velké boxerky. V GLORY mu slíbili titulový zápas s Rico Verhoevenem, z něj ale musel odstoupit kvůli zranění. Teď pro změnu nemá čas šampion.

"Měl jsem bojovat s Ricem, ale ten teď soutěží ve Stardance nebo něčem takovém, v Tančení na ledu. Badr se mnou chtěl bojovat," uvedl Overeem v The MMA Hour, a pak se obrátil přímo na soupeře: "Abych ale byl upřímný, Badře – mám tě rád, nejsme kamarádi nebo tak, ale je mezi námi respekt – nejsi teď zrovna na nejlepší cestě, takže jsem nechtěl vyzývat zraněné zvíře. Ale ty jsi ten fight chtěl, tak jsem si řekl oukej, pojďme na to, protože přece neodmítnu."

Kdysi obávaný Hari naposledy vyhrál v srpnu 2015, kdy na TKO porazil Ismaela Londta. O necelé tři roky později sice zvítězil nad Hesdy Gergesem, výsledek byl ale anulován kvůli pozitivnímu dopingovému testu u obou bojovníků. Jinak ale Badr nestačil na šampiona Verhoevena (dvakrát), Benjamina Adegbuyie a Poláka Wrzoszeka. Na druhou stranu má ale pravdu, když říká, že v těchto zápasech v podstatě vyhrával, dokud si nepřivodil zranění nebo neschytal knockout.

Badr se nijak netají tím, že hodlá na Overeema od začátku vyvíjet tlak a bude se ho snažit knockoutovat. Alistair je ale zkušený veterán, takže pravděpodobně bude trpělivě vyčkávat na svou příležitost. O svém vítězství nepochybuje a už vyhlíží následující souboj o titul. Pak by možná ještě jednou rád vkročil do Oktagonu a udělal definitivní vykřičník za svou neskutečnou MMA kariérou.

"Možná si ještě jeden zápas dám. MMA neskončilo úplně uspokojivě. Věřím, že to v sobě pořád mám. Ale nebude to víc než jeden zápas. Už jen 2-3 fighty celkem, a pak už jen: děkuji, bylo to skvělé. Bude to 25 nebo 26 let bojování. Jsem vděčný, že jsem to mohl dělat tak dlouho. Samozřejmě jsem se o své tělo dobře staral a měl jsem kolem sebe skvělé lidi z celého světa. Ale už bude čas pověsit rukavice na hřebík a předávat své znalosti dál. Učím ostatní už od svých 19 let a naplňuje mě to. Navíc je to podle mě dnes ještě důležitější než kdy dřív. Hodně lidí se nestará o zdraví, nezajímají se o dietu, cvičení, všichni jsou pořád na telefonu..."

Pokud na rozlučkový MMA fight přeci dojde, určitě to nebude komorní scénář. "Mám v hlavě konkrétní scénář – byl by to velký stadion, 50 tisíc lidí... To zužuje možnosti, jaký stadion a kde? Bude to ale něco mezi těmi linkami, které jsem si sám pro sebe představoval," prozradil Reem v rozhovoru pro Beyond Kickboxing. Zvedne nějaký promotér vhozenou rukavici?

Zdroje:  The MMA Hour , Beyond Kickboxing

Nejnovější články