Nejlepší grappler na světě Gordon Ryan se upsal ONE Championship a chystá se i do MMA

Nejlepší grappler na světě Gordon Ryan se upsal ONE Championship a chystá se i do MMA zdroj: Getty Images

Obrovský talent a nejúspěšnější grappler poslední doby uzavřel smlouvu s prestižní asijskou MMA organizací.

Chatri Sityodtong, šéf asijské MMA organizace ONE Championshipvčera oznámil, že se mu povedl kapitální úlovek. Podařilo se mu totiž upsat grapplingového čaroděje, Gordona Ryana.

Pětadvacetiletý Ryan je považován za nejlepšího grapplera současnosti. Od roku 2011 vyhrál desítky turnajů a posledních 42 zápasů nenašel přemožitele. Jeho rekord činí úctyhodných 143 vítězství, 3 remízy a 9 proher a mezi jeho největší úspěchy patří 3 vítězství na nejprestižnějším grapplerském turnaji ADCC (něco jako olympiáda pro grapplery), kde vyhrál jak své váhové kategorie (do 88 kg, do 99 kg) i absolutní divizi.

Ryanovým koučem je John Danaher, který je má nálepku nejúspěšnějšího trenéra BJJ a jeho tréninková metodika i vědecký přístup udělaly z jeho svěřenců prvotřídní grapplingové zabijáky, kteří kam jedou, tam vyhrávají. I proto se Danaherovým studentům v čele s Ryanem začalo říkat „Danaher Death Squad“.

Gordon Ryan má v ONE Championship i svého tréninkového parťáka, Garryho Tonona, který má také obrovské grapplingové úspěchy a vrhl se na cestu MMA. Jeho skóre je zatím 6 vítězství v řadě a dokazuje, že i grappleři mohou být pro MMA zápasníky nebezpeční.

Na vstup Gordona Ryana do MMA si však ještě přece jen chvilku počkáme. Na sociálních sítích oznámil, že zatím bude bojovat jen v grapplingu, a že jeho prioritou zůstává grapplingový turnaj ADCC 2022. Jakmile se ale prý rozhodne pro zápasit v MMA, jeho debut bude právě v ONE Championship:

„Jak už mnozí z vás vědí, podepsal jsem velkou smlouvu s ONE Championship. Zápasy budou v grapplingu, s tím, že MMA bude možné, pokud se rozhodnu pro tuto cestu. Právě teď se soustředím hlavně na ADCC 2022, ale jestli se eventuálně rozhodnu pro MMA, ONE bude mým domovem, kde budu mít debut. Těším se, že uvidím fanoušky i v ostatních částech světa, ale taky na to, že se transformuju na jednoho z nejlepších wrestlerů v kleci na světě. Dokázal jsem porazit svoji konkurenci v otevřeném prostoru, takže wrestling na pletivu pro mě bude představovat nové výzvy, na což se těším.

Taky bych rád poděkoval Chatri Sityodtong, za to, že si udělal čas a osobně se mnou o této dohodě jednal. Jsem šíleně zaneprázdněný každý den, takže si nedokážu představit jak moc musí být zaneprázdněn on. To že si vzal čas a jednal se mou ukazuje, že chce, aby to nebyla jen obchodní smlouva, ale partnerství. Těším se, až posunu ONE (a grappling) do nových výšin.“

Nejbližší grapplingový zápas (který se odehraje mimo ONE Championship) bude mít Ryan už za 3 dny. Soupeřem mu bude Brazilec Vagner Rocha, o kterém Ryan prohlásil, že by bylo jednodušší, kdyby mu dali rovnou šek za výhru, a že hodlá Rochu v zápase doslova ztrapnit. Vzhledem k Ryanovým schopnostem to není až zas takový trash-talk, jako spíš docela pravděpodobný scénář.

Zdroje:  espnmma.com , Instagram - Gordon Ryan

Nejnovější články