Nejlepší obrana proti páce na nohu? MMA bojovník se nerozmýšlel a svému soupeři dal KO

Nejlepší obrana proti páce na nohu? MMA bojovník se nerozmýšlel a svému soupeři dal KO zdroj: Profimedia

Na akci běloruské MMA organizace BFC 55, se stala zajímavá situace, která se v zápase moc často nevidí.

Zápasník Ivan Bukhtoyarov se na zemi omotal kolem nohy svého soupeře Vadima Rolicha a vzal jej na zem. Tam se pokusil o tzv. Achilles lock, neboli páku na Achillovu šlachu a kotník. Rolich se tím však nenechal zastrašit a rozhodl se naložit svému soupeři pár úderů. Hned první úder trefil Rolich přímo na bradu a i přestože to nevypadalo, že měl úder nějakou obrovskou sílu, stačilo to na „vypnutí“ jeho soupeře. Několika dalšími údery si Rolich vynutil stopnutí rozhodčího a slavil tak vítězství.

Vadim Rolich tak proti této páce zvolil velice netradiční obranu, ale v souladu s heslem „účel světí prostředky“, zvládl situaci na jedničku.

Takové KO není v MMA moc časté, protože z této pozice není bojovník většinou schopen vyvinout dostatečnou sílu na ukončení soupeře. Rolich však úder trefil přesně na bradu a Bukhtoyarov tento úder očividně nečekal. A jak známo, většinou vás knockoutuje úder, který zrovna nečekáte.

Navíc páka, kterou Bukhtoyarov na Rolicha zkoušel, je poměrně hodně bolestivá, ale většinou není moc efektivní, protože sice působí bolest, ale jen málokdy dokáže způsobit opravdové zranění a tak se moc často nestává, že by v důsledku této páky bojovníci zápas vzdali. Výjimkou byl nedávný zápas mezi Michaelem Johnsonem a Thiago Moisesem (psali jsme o něm tady), ve kterém Moises na Johnsona také vytáhl Achilles lock, ale poté mu nohu vykroutil do strany a v podstatě dal Johnsonovi modifikovaný heel hook, který už je velice nebezpečný a hrozí při něm potrhání vazů v koleni nebo i zlomené kosti.

Zdroje:  mmafighting.com , BFC Facebook

Nejnovější články