Neporažený Khabibův bratranec Usman zazářil v Bellatoru, soupeři nedal v krvavém zápase nejmenší šanci

Neporažený Khabibův bratranec Usman zazářil v Bellatoru, soupeři nedal v krvavém zápase nejmenší šanci Khabib Nurmagomedov a jeho mladší bratranec Usman. | zdroj: Profimedia

Usman Nurmagomedov pokračuje ve své krasojízdě, o tomhle všestranném mladíkovi v MMA ještě hodně uslyšíme.

Dagestánský rod Nurmagomedovů má bojování zkrátka v krvi. Nejznámější Khabib sice nedávno ukončil kariéru, avšak pochodeň po něm v těch nejlepších světových organizacích okamžitě převzali jeho mladší bratranci. Na konci ledna se v UFC představil pětadvacetiletý Umar. Ačkoliv je to skvělý postojář, v premiérovém souboji vsadil spíše na wrestling. A to se mu vyplatilo, soupeře totiž ve 2. kole uškrtil do bezvědomí a prodloužil tak své vítězné tažení na 13-0.

V UFC můžeme vídat také Abubakara (16-3-1) a Saida (14-2), který však není přímým příbuzným legendárního Khabiba. Velké naděje jsou ale vkládány také do teprve dvaadvacetiletého Usmana, který 10 z 11 vítězství získal před limitem a zatím nepoznal hořkost porážky. Mladý talent se nedávno upsal organizaci Bellator, kde ho nyní přivítal Američan Mike Hamel.

Souboj byl od začátku v režii Usmana. Nižší Hamel musel pro své útoky hodně zkracovat vzdálenost, což mu Dagestánec znepříjemňoval skvělými kontra útoky anebo ustoupil a umně se úderům svého soka vyhnul. Zároveň využíval své skvělé kopy, především těžko čitelný "question mark" kick, kterým svého soupeře několikrát málem nachytal. Povedla se mu také pěkná otočka na střed těla a čím dál tím víc se na Hamelově obličeji začal podepisovat také nepříjemný jab, kterým mu Usman pomalu ničil nos.

Mladý Nurmagomedov svého "frustrovaného" soupeře ještě gesty pobízel, ať útočí, čímž ho chtěl pouze vlákat do pasti. Hamel se sice snažil vyvíjet tlak, ale působil dost bezradně, protože se nějak ne a ne osmělit k útoku. Podařilo se mu však Usmana zaskočit dobře načasovaným takedownem. Bylo však jasné, že někoho s příjmením Nurmagomedov nebude snadné dostat na zem, což se ihned potvrdilo a bojovalo se opět v později. Tam Dagestánec dál předváděl širokou paletu kopů, ale vizuální dopad měly především jeho jedovaté údery, Američan měl od nich celý obličej od krve.

Do posledního kola nastupoval Hamel s tím, že už může vyhrát pouze před limitem. Ukázal ale srdce bojovníka a jako zuřící býk nepřestával ani se zkrvaveným obličejem útočit. Nurmagomedov ale nepanikařil a trpělivě ho trestal za každou chybu. Američan opět zkusil takedowny, a ačkoliv se při obou pokusech dostal svému soupeři do zad, dlouho tam nevydržel. S každou další vteřinou se mu navíc vítězství mílovými kroky vzdalovalo. Usman naopak čistě zasahoval a občas nebyl daleko od výhry KO, nakonec se však musel spokojit s výhrou na body.

Usman sice nevyhrál před limitem, jak je u něj zvykem, přesto ukázal, že o něm v budoucnu ještě hodně uslyšíme. Ke svému výkonu byl ale sám dost kritický. "Ukázal jsem vám tak padesát procent svých schopností. Ale budu na tom pracovat a doufám, že příště to bude sto procent," nechal se slyšet na pozápasové tiskové konferenci. Své velké ambice vůbec neskrývá. "Chci jít v Khabibových stopách, sledovat jeho cestu a eventuálně se stát jeho ještě lepší verzí." Cíl je to sice vysoký, ale vypadá to, že mladý Dagestánec k němu má nejlepší předpoklady. Jeho další kroky budeme moci sledovat na stanici Nova Sport, která turnaje Bellator nyní v ČR vysílá.

Zdroje:  bbc.com , Bellator MMA

Nejnovější články