Nestárnoucí Sexyjama tvrdě ukončil svého rivala, chce bojovat až do padesátky!

Nestárnoucí Sexyjama tvrdě ukončil svého rivala, chce bojovat až do padesátky! Jošihiro Sexyjama je doma v Japonsku obrovskou hvězdou | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Je mu 46 let a doma v Japonsku je celebritou, Jošihiro Akijama ale boj miluje a i v pokročilém věku pomýšlí na titul ve ONE Championship.

Korejsko-japonský zápasník Jošihiro Akijama je celému světu známý spíše pod svou přezdívkou Sexyjama. Ať už mu tento pseudonym, který mohl vzniknout jako slovní hříčka (jama znamená v japonštině hora, tedy sexy hora), vymyslel kdokoliv, při pohledu na zanedlouho 50letého Jošihira je třeba říct, že se tehdy trefil do černého. Jošihiro jako by totiž vůbec nestárnul a svoji výbornou fyzickou formu předvedl i během posledního představení v kleci.

Soupeřem mu byl jeho krajan Šinja Aoki, který si s sebou nese podobně legendární status v prostředí asijského MMA. Tento 38letý specialista na submise je bývalým dvojnásobným šampionem lehké váhy ONE Championship a s Jošihirem ho pojí dlouhodobá nevraživost. Tedy minimálně z jeho strany.

„Pro Aokiho to byl už standard, ale pro mě to nebylo zajímavé. Nerozumím, o čem mluví, vždyť mezi námi není vůbec žádný vztah,“ vyjadřoval se Sexyjama k mnohočetným veřejným výzvám k souboji od svého rivala.

Dlouho bylo vzájemné měření sil mezi oběma hvězdami skutečně nereálné. Sexyjama pravidelně nastupoval ve vyšších váhových kategoriích a hlavně v odlišných organizacích. Objevil se i v UFC, kde se střetnul například s Michaelem Bispingem nebo Vitorem Belfortem. 

To se však změnilo v roce 2018, kdy se oba dva setkali pod křídly asijského giganta ONE Championship. První domluvený zápas musel sice Sexyjama z důvodu zranění odmítnout, ale napodruhé již všechno klaplo a Aoki se dočkal svého vysněného střetnutí domluveného ve welterové váze (ve ONE 83,9 kg). Mimo jiné poté, co se v říjnu minulého roku znovu dovolával tohoto zápasu, tentokrát tváří v tvář přísedícímu Jošihirovi, během akce Road to One v Japonsku. Od Sexyjamy se dočkal mimojiné rozhodné věty: „Očividně nebojovat nepřichází v úvahu. Samozřejmě, vezmu ten zápas, jen musíš počkat.“

Celý tento výjev vypadal jako scéna z nějakého anime a názorně ukázal dva odlišné mediální obrazy obou aktérů. Aoki se svým zarputilým výrazem a hlubokým chraplavým hlasem vykřikující na Sexyjamu výzvy a drsné urážky působí až jako archetypální záporák. Koneckonců má taky dost nelichotivou pověst ze zápasení, kdy několika svým soupeřům bez milosti zlomil ruku. Naproti tomu vyrovnaný a sebejistý Sexyjama reagující na něj se zjevným klidem. 

„Abych byl upřímný, oceňuju Šinju jako bojovníka. Ale jako k člověku k němu nemám vůbec žádný respekt,“ nechal se Jošihiro slyšet před zápasem, nejspíše i pod vlivem těchto událostí. 

Od samotného zápasu se tedy dalo čekat pořádné drama. A je třeba říct, že jsme rozhodně nemohli být zklamáni. Aokimu stačilo jen 30 vteřin prvního kola na to, aby se Jošihirovi pověsil na záda a začal se propracovávat ke škrcení. To se mu taky podařilo a chrčení a sípání jeho soupeře, které jsme mohli slyšet v ruchových mikrofonech, naznačovalo, že přijde brzký konec. Jenže Sexyjama ukázal nadlidskou odolnost a výdrž a dokázal se škrcení bránit úspěšně až do konce kola.

„V prvním kole byly dva momenty, kdy jsem si myslel, že prohraju, ale když se to stalo po druhé, slyšel jsem, jak fanoušci skandují Sexyjama, tak jsem si řekl, že to přece nemůžu vzdát, musím do toho dát všechno,“ vzpomínal na krušné chvíle v rozhovoru pro MMA Hour.

Přestože praktický celou první rundu nesl Akijama na zádech váhu svého soupeře a musel odolávat pokusům o submise, dokázal ze sebe ještě nějakou energii vydolovat i na pokračování zápasu:

„Na začátku druhého kola jsem viděl Aokiho oči a viděl jsem, že je taky unavený. Takže jsem si řekl, že to zvládnu.“ 

A jak si řekl, tak taky udělal. Ve druhém kole úspěšně ubránil několik pokusů a přenesení boje na zem a čím dál tím přesněji dokázal trefovat Aokiho hlavu. Ten se nakonec sesunul zády k pletivu, kde ho Jošihiro dobíjel údery, které mu bránil již pouze svým obličejem a všem kolem bylo jasné, že je konec. Zápas však ještě několik okamžiků (a jedno tvrdé koleno do hlavy) trval, než se k podobnému závěru dobral i rozhodčí a Šinjovo trápení ukončil. 

Velkolepé vítězství pro tuto nestárnoucí legendu. A vypadá to, že jsme Sexyjamu neviděli v kleci naposledy.

„Rozhodně budu bojovat do padesáti. Ano, to je můj současný cíl, zaleží ale taky, jak na tom budu fyzicky. Takže jo, když to spočítáte, dvakrát do roka, mám před sebou ještě 4 roky, takže to je více než 8 zápasů,“ rozpovídal se na téma své budoucnosti. Nechce být ale pouze do počtu a stálé míří co nejvýše: „Chci bojovat se šampionem. Ještě tam sice nejsem, ale chci dále zápasit, abych se mohl stát vyzyvatelem.“

Jak by to mohl ještě ve svém věku dokázat? Možná na to sám odpověděl těsně po zápase v odpovědi na otázku, co po tomto vítězství plánuje dále.

„Budu dělat ještě víc sexy zápasy,“ reagoval se smíchem. Daří se mu to ale už teď, poslední tři jeho souboje rozhodně nenudily a vyhrál před limitem.

Zdroje:  onefc.com

Nejnovější články