"Mighty mouse" se utkal s thaiboxerem Rodtangem v hybridním zápase a výsledek dopadl podle očekávání

"Mighty mouse" se utkal s thaiboxerem Rodtangem v hybridním zápase a výsledek dopadl podle očekávání zdroj: Getty Images

Legendární MMA bojovník Demetrious Johnson se utkal v zápase podle speciálních pravidel s thaiboxerským šampionem Rodtangem a byl z toho napínavý zápas dvou různých stylů.

Asijská organizace ONE Championship si na svůj velkolepý turnaj ONE: X připravila jeden velice zajímavý souboj mezi dvěma bojovými sporty – thajským boxem a MMA. Zápas to byl velice netradiční a konal se podle zvláštních pravidel – byl vypsán na 4 kola, přičemž první a třetí kolo se mělo bojovat podle pravidel thaiboxu a druhé a čtvrté podle pravidel MMA.

Stejně zajímaví jako netradiční pravidla byli také samotní protagonisti zápasu, kteří jsou mistři svého oboru – thajský šampion Rodtang Jitmuangnon a americká MMA legenda Demetrious „Mighty Mouse“ Johnson.

Rodtang Jitmuangnon je ve svých 24 jedním z nejlepších thaiboxerů na světě. Svůj první zápas měl už v 8 letech od té doby nasbíral neuvěřitelných 319 zápasů, ze kterých prohrál jen 42. V současné době drží titul šampiona ONE v muší váze a má za sebou tři úspěšné obhajoby. Jeho zápasy jsou velice atraktivní, protože Thajec při nich ukazuje nejen skvělou techniku, ale především svoji agresivitu a tvrdé údery, jakož i odolnost v přestřelkách.

Naproti němu se postavil 35letý Demetrious Johnson, několikanásobný šampion UFC v muší váze a mnohými považován za jednoho z nejlepších MMA bojovníků všech dob. Před rokem sice prohrál svůj zápas o titul ONE, ale rozhodl se, že by si rád zkusil změřit síly s elitním thaiboxerem a zvedl vhozenou rukavici.

ONE se tak pokusilo o zajímavý formát zápasu, ale spoustě expertů bylo jasné, že pokud „Mighty Mouse“ přežije tlak thaiboxerského šampiona v prvním kole, pravděpodobně vyhraje ve druhém kole na submisi, protože Rodtang se s grapplingem nikdy pořádně nesetkal, což se nakonec ukázalo jako správný odhad.

Rodtang začal Johnsona pronáledovat a bylo vidět, že DJ má z jeho tvrdých úderů a kopů patřičný respekt. Nebylo se čemu divit, protože když jej Rodtang zasáhl, slyšela to celá arena. DJ byl proto velice opatrný, ale rozhodně nepanikařil. Snažil se mezi thaiboxerským šampionem udržovat vzdálenost, ze které podnikal protiútoky, které dokázaly Rodtanga častokrát překvapit. Několikrát jej tak nachytal dlouhým zadním hákem, ale na Rodtangovu žulovou bradu to neplatilo a Thajec vypadal, jakoby nic nedostal a pokračoval v tlaku a ofenzívě.

Johnson se snažil Rodtangovy tvrdé údery vykrývat, neustále se pohyboval a dělal tak ze sebe nesnadný cíl, což se mu poměrně dařilo a první kolo podle thaiboxerských pravidel sice pravděpodobně prohrál, ale přežil jej bez větší úhony.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RodtangONE (@rodtangone)

Ve druhém kole se však bojovalo podle pravidel MMA, kde se thaiboxerský šampion ocitl v království jednoho z nejlepších MMA bojovníků. Najednou se tak role obrátily a Rodtang už nebyl tím, kdo vytvářel tlak, ale snažil se od Johnsona udržet odstup, aby jej nemohl vzít na zem. Jenže „Mighty Mouse“ je velice inteligentní bojovník a nenechal nic náhodě. Trpělivě na Rodtanga tlačil, až jej dostal ke kleci, kde thajského šampiona vylákal svým roundickem ke kontru. Rodtang se skutečně snažil zakontrovat levým hákem, na což Johnson čekal, potopil se pod úder a vzal thajce do body-locku, odkud jej povalil na zem a vlezl mu na záda, kde se snažil o škrcení (rear naked choke).

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Scott Bell (@biasedgrappler)

Rodtang sice chvilku vzdoroval, ale netrvalo dlouho a „Mighty Mouse“ dostal své předloktí pod Thajcův krk a začal škrtit. Thajský šampion však neodplácal a raději se nechal uspat, což rozhodčí brzy zpozoroval a zápas ukončil.

Od počátku bylo jasné, že se nejedná o úplně rovný souboj, protože zatímco Johnson je velice komplexním bojovníkem, který má skvělý postoj, wrestling i grappling, jeho thajský soupeř o grapplingu očividně moc nevěděl a jeho jediná šance tak byla, knockoutovat amerického bojovníka v prvním kole, na což byl ale Johnson příliš zkušený.

„Věděl jsem, že to bude peklo. Věděl jsem, že má nejtvrdší údery v celé divizi, a že je to pravděpodobně jeden z nejlepších strikerů na světě,“ řekl v pozápasovém interview DJ. „Je mi 35 let, nejsem už nejmladší, ale pořád dokážu bojovat. Plán byl takový, že si počkám na jeho levý hák a zakontruju jej pravým. Ale on má neuvěřitelnou bradu, takže to nemělo moc cenu. Nechtěl jsem dostat žlutou kartu (za pasivitu), přišel jsem tady bojovat. On šikanuje lidi, ale já jsem si řekl, že mě šikanovat nebude, já jsem s ním přišel bojovat. Pokud by mě knockoutoval, aspoň bych mohl říct, že jsem to zkusil,“ přiblížil svoji vítěznou mentalitu v zápase Johnson.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Diaz Twins MMA (@diaztwinsmma)

Zdroje:  onefc.com

Nejnovější články