Od Khalidova přes Pudziana až k Brichtovi. Co přinese obří svátek MMA v polském Koloseu?

Od Khalidova přes Pudziana až k Brichtovi. Co přinese obří svátek MMA v polském Koloseu? Mariusz Pudzianowski | zdroj: Profimedia

Již tuto sobotu by až 50 tisíc fanoušků mělo utvářet atmosféru na varšavském Národním stadionu při soubojích novodobých gladiátorů na monstrózní akci KSW 83: Koloseum 2, kde se objeví také Čech Leo Brichta.

Polská organizace KSW se chystá na jeden ze svých největších turnajů v historii, a to jak metaforicky, tak doslova. Podle zpráv organizátorů bylo na počátku tohoto týdne prodáno již 45 tisíc vstupenek, a přestože tak akce asi nepřekoná dosavadní rekord v rámci KSW (který drží první Koloseum z roku 2017 s 57 766 diváky), půjde bezesporu o jednu z nejúspěšnějších akcí MMA ve světovém měřítku.

S předešlým Koloseem nemá sobotní turnaj společné jen jméno a místo konání, ale také dvě největší hvězdy polské scény, Mameda Khalidova a Mariusze Pudzianowského. Ostatně bez těchto dvou diváckých taháků si lze takto obří akci představit jen těžko. KSW však nesází pouze na známé tváře a nabídne také tři titulové zápasy a pro tuzemské diváky jistě atraktivní účast Lea Brichty. Na co všechno se tedy můžeme těšit?

Maciej Kazieczko vs. Leo Brichta (lehká váha, do 70,3 kg)

Český zápasník se po peripetiích se smlouvou s Oktagonem může konečně premiérově představit v KSW. Do polské organizace přichází s pověstí talentovaného a tvrdého fightera, a tak dostal hned na start dost těžkou zkoušku. Maciej Kazieczko je 29letý Polák, který preferuje hlavně boj v postoji, kde hrozí nejvíce dobrými kopy na nohy a tvrdými háky. Před dvěma lety se propracoval až k titulovému zápasu proti  Ziółkowskému, v němž však poměrně snadno prohrál na submisi už ve druhém kole.

V souboji s Brichtou tedy můžeme očekávat spíše postojářskou bitvu, přičemž Leo by měl být nejspíše rychlejším borcem a měl by na Kazieczka od počátku vyvíjet tlak. Polák bude sázet na postupné rozkopání noh a na divoké háky, po kterých se ale velmi často ocitá v nebezpečných pozicích. A toho by postojář Brichtova kalibru mohl využít.

Kazieczko je v současné chvíli na sedmém místě žebříčku KSW v lehké váze, případná výhra by tak Brichtovi automaticky zajistila velmi dobré postavení v tomto rankingu. V závislosti na výsledek bitvy o titul mezi Ziółkowským a Parnassem by pak nemusel být moc zápasů daleko od vlastní šance. Pokud vyhraje Ziółkowski, bude tato přiležitost o dost blíže, jelikož Marianovi se podařilo prakticky vyčistit celou divizi a bude rád za každého nového protivníka.

Zápas mezi Brichtou a Kazieczkem je hned druhý v pořadí a měl by začít někdy kolem 19:30.

Mamed Khalidov vs. Scott Askham (střední váha, do 83,9 kg)

V hlavním zápase večera se stejně jako v roce 2017 představí Mamed Khalidov. Tento legendární čečensko-polský bojovník je v Polsku obrovskou hvězdou, a tak to není velkým překvapením, přestože už je ve svých 42 letech přece jen za sportovním zenitem. Původně se spekulovalo, že promotéři přivezou Mamedovi nějaké hvězdné jméno, přičemž se nejčastěji zmiňovali Anderson Silva nebo Lyoto Machida. Přivést zasloužilé Brazilce z důchodu se ale nepovedlo, a tak se v sobotu Khalidovovi postaví povědomý soupeř Scott Askham.

Angličan se s Mamedem již dvakrát utkal, v roce 2019 jej dokázal uválet na body a o rok později vyfasoval po 36 vteřinách ukázkový naskočený kop na hlavu a putoval do říše snů. Půjde tak o uzavření trilogie a možná by nebylo velkým překvapením, pokud by šlo i o uzavření dlouhé Khalidovovy kariéry. Ten sice dopředu nic takového neavizoval, těžko by ale mohl doufat v důstojnější rozlučkový zápas než právě před 50 tisíci fanoušky.

Marian Ziółkowski vs. Salahdine Parnasse (o titul lehké váhy, do 70,3 kg)

Sportovně rozhodně nejzajímavější a nejočekávanější zápas večera. Souboj dvou šampionů, krále lehké váhy Mariana Ziółkowského a krále pérovky Salahdina Parnasseho. Oba se měli utkat již v listopadu loňského roku na KSW 76, Marian se ale krátce před turnajem zranil a Parnasse se místo toho utkal o prozatímní titul se Sebastianem Rajewským, kterého udolal ve čtvrtém kole na submisi.

Co čekat od jejich vzájemné konfrontace? Parnasse je obrovský talent a naprosto komplexní zápasník. V problémech v kleci se ocitnul prakticky pouze proti Danielu Torresovi v roce 2021, který jej nachytal podivným úderem předloktím, a jako jediný jej tak zatím dokázal porazit. Ještě nikdy však nečelil soupeři s takovou fyzickou převahou, jakou bude mít Marian Ziółkowski. Ten je se svými 190 cm výšky a 186centimetrovým rozsahem paží poměrně unikátní i v rámci lehké váhy a těchto svých předností dokáže v zápasech plně využít skvělou kontrolou vzdálenosti a útoky z dálky. Nad Francouzem tak bude mít v tomto ohledu jasnou převahu a bude zajímavé sledovat, jestli se s tím šampion svou rychlostí dokáže vyrovnat.

Očekávat tak můžeme nejspíše velmi taktický postojářský zápas, který se může rozbíhat v pomalém tempu. V konečném měřítku by ale měl přinést elektrizující střet dvou elitních fighterů, přičemž hlavně Parnasse by v případě výhry mohl čekat velmi slušnou nabídku od UFC.

Artur Szpilka vs. Mariusz Pudzianowski (těžká váha, do 120,2 kg)

Stejně jako v případě Khalidova, ani Mariusz Pudzianowski nemůže chybět na akci podobného kalibru. Soupeřem mu bude jeden z nejzasloužilejších polských boxerů Artur Szpilka. Ten se ve své kariéře utkal například s Deontayem Wilderem, kterému dokázal vzdorovat necelých 9 kol. Minulý rok se ale rozhodl vyměnit boxerské rukavice za ty na MMA a upsal se v KSW. V nové disciplíně stihl zatím pouze dva zápasy s podobnými nováčky, přičemž oba dokázal ukončit před časovým limitem.

Slavný bývalý strongman Pudzian sice již skoro 15 let neustále opakuje, že je v MMA nováčkem, ale těžko ho za něj můžeme považovat po 24 absolvovaných zápasech (i když je pravda, že v posledním zápase právě s Khalidovem tak trochu vypadal). Bude proto v zápase se Szpilkou jasným favoritem a nejspíše půjde okamžitě po strhu a po přenesení boje na zem, kde by měl být Artur naprosto bezmocný.
Očekávejte tak velmi krátký fight, který buďto rozhodne Artur KO úderem v samotném počátku nebo bude Pudzianem krvavě ukončen na zemi.

Paweł Pawlak vs. Tomasz Romanowski (o titul střední váhy, do 83,9 kg)

V sobotu večer bude také po delší době obsazen trůn krále divize střední váhy, který osiřel odchodem Roberta Soldiče do ONE Championship. Utkají se o něj dva zkušení borci Paweł Pawlak s Tommym Romanowskim. Pawlak je veterán UFC, komplexní zápasník, který se vyznačuje technickým způsobem boje v kombinaci s extrémní tvrdostí - za celou svou kariéru nebyl nikdy ukončen. Na druhou stranu sám často vyhrává až na body.

Romanowski je proti tomu divokým střelcem, který každým svým úderem hrozí nepěkným KO. Většinu své kariéry nastupoval ve welterové divizi, kde například prohrál s Patrikem Kinclem. Shazování do zápasů mu ale dělalo obrovské problémy, což vyvrcholilo před fightem s Andrzejem Grzebykem. Tommy tehdy převážil o více než tři kila a dostal od vedení příkaz přejít do vyšší váhy. A ta mu evidentně sedla, protože se po dvou výhrách hned dostal k zápasu o titul, zvláště jeho poslední souboj s Paczuskim nadchnul tříkolovou řežbou.

Půjde tak o souboj dvou různých stylů, v kterém by Pawlak mohl využít svou větší komplexnost a utahat Romanowského odstřelováním z ústupu nebo na zemi, k čemuž by mu měla pomoct jeho výška a rozsah paží. Plán Tomasze bude jasný, jít co nejrychleji pro KO, což však bude proti tvrdému Pawlakovi velmi obtížné.

Ostatní zápasy:

Arkadiusz Wrzosek vs. Bogdan Stoica (těžká váha, do 120,2 kg)

Michał Materla vs. Radosław Paczuski (střední váha, do 83,9 kg)

Jakub Wikłacz vs. Werlleson Martins (o titul bantamové váhy, do 61,2 kg)

Roman Szymański vs. Valeriu Mircea (lehká váha, do 70,3 kg)

Daniel Rutkowski vs. Adam Soldaev (pérová váha, do 65,8 kg)

Krzysztof Głowacki vs. Patryk Tołkaczewski (těžká váha, do 120,2 kg)

Akce KSW 83 se uskuteční již tuto sobotu na varšavském Národním stadionu. Začátek celého turnaje je plánovaný na 19:00 a v našich končinách je ho možné sledovat prostřednictvím platformy voyo.cz nebo skrze oficiální PPV přenos na kswtv.com.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články