Pudzian padl! Khalidov nedal polskému obrovi v souboji legend žádnou šanci

Pudzian padl! Khalidov nedal polskému obrovi v souboji legend žádnou šanci Mamed Khalidov a Mariusz Pudzianowski po zápase | zdroj: Foto: se svolením KSW

David zase jednou porazil Goliáše. Mamed Khalidov přes obrovský váhový deficit nedal Pudzianovi žádnou šanci a donutil jej odklepat pod údery.

Nejočekávanější zápas tohoto roku v Polsku je za námi. Brutální síla Mariusze Pudzianowského tentokrát na vítězství nestačila. Mamed Khalidov se totiž poučil z chyby kolegy Michała Materly a k souboji s bývalým strongmanem přistoupil úplně jiným způsobem.

Váhový rozdíl mezi oběma borci byl den před zápasem neuvěřitelných 24 kg a není důvod se domnívat, že tomu v kleci bylo jinak. Jako mnohem důležitější se ale ukázal rozdíl v dovednostech.

Od prvních vteřin bylo jasné, že Mamed nepotvrdí svá vyzývavá slova z tiskové konference a s obrovským Pudzianem se nebude pouštět do ostrých přestřelek. Byl lehký na nohou a dokázal se v poklidu držet na distanc od hrozivého protivníka. Jenže už po půl minutě se Mariusz sice nemotorně, ale s o to větším důrazem rozběhl proti Mamedovi a dokázal jej uvěznit v klinči na kleci. A v takové pozici už se kilogramy a síla navíc projeví. Vypadalo to tedy, že Khalidova taktika à la Muhammad Ali vzala rychle za své a že podobný osud bude mít za krátko celý zápas.

Rychlé to skutečně bylo, ale sílu vystřídala technika a šikovnost v podání Khalidova, který po krátkém přetahování v klinči dostal Pudziana na zem učimatou. Mariusz se sice po chvíli dokázal dostat zpátky na nohy, ale jen proto aby dostal další lekci z juda. Technika Ura-nage poslala všech 117,5 kg do vzduchu a polský silák se ocitl na zádech s Khalidovem v dominantní boční pozici. A i když to velikostně vypadalo skoro jako by se dítě snažilo udržet na zemi dospělého, Mamed už svého soupeře nikam nepustil. Po pár kladivech na hlavu se Pudzian přetočil na břicho a nabídnuté záda Khalidov bez uzardění přijal. Z téhle pozice už nebylo jak utéct a po baráži úderů tak Pudzian raději odklepal.

Souboj dvou zasloužilých legend tak ovládl Khalidov s naprostou dominancí a lehkostí. Pudzian bohužel ukázal, že i když se při své cestě v MMA hodně zlepšil, na tu nejvyšší úroveň to zkrátka není. Paradoxně možná nejsmutnější z celého zápasu bude šampion těžké váhy Phil De Fries, který o souboj s bývalým strongmanem hodně stál. Po tomto představení k němu ale s největší pravděpodobností už nikdy nedojde.

Pudzian byl i přes porážku v dobré náladě, v rozhovoru zopakoval, že vítězstvím pro něj byla už jen možnost vejít s Khalidovem do klece a popřál svému soupeři ke skvělému výkonu. Velmi emocionální byl vítěz Khalidov, pro kterého to byl návrat na stejné místo rok po ošklivém knockoutu od Roberta Soldiče. Už při představování na začátku turnaje těžko potlačoval při potlesku diváků slzy a utěšoval ho v tu chvíli dokonce sám Pudzian. Po zápasu si pak během rozhovoru začal sundávat rukavice a každý fanoušek MMA tak tušil, co bude následovat:

„Poslyště, bohužel to dneska musím říct. Přešla éra, které dneska končí. Nechávám rukavice tady,“ začal Mamed za skoro posvátného ticha. „Už nikdy více nebudu bojovat v těžké váze!“ dokončil pak se smíchem. I ve svých 42 letech tak chce dále pokračovat a nejspíše ho znovu uvidíme ve střední váze, kde stále drží druhé místo v žebříčku KSW.

Zdroje:  KSW

Nejnovější články