Olympijská vítězka v judu ovládla už druhou sezónu PFL, Dana White ji přesto do UFC nechce?

Olympijská vítězka v judu ovládla už druhou sezónu PFL, Dana White ji přesto do UFC nechce? Dvojnásobná olympijská vítězka Kayla Harrison má sílu na rozdávání. | zdroj: Profimedia

Kayla Harrison prošla letošní sezónou americké PFL jako nůž máslem. Už podruhé se tak může radovat z titulu šampionky a milionové výhry. Její jméno se navíc začíná objevovat v diskuzích o tom, kdo je nejlepší MMA bojovnice na světě.

Americká bojovnice Kayla Harrison, která je bývalou tréninkovou parťačkou slavné Rondy Rousey, vyhrála zlatou medaili v judu na olympijských hrách v Londýně i v Riu a poté se v roce 2018 vrhla na kariéru MMA zápasnice, což se záhy ukázalo jako správná volba.

Už rok po premiéře v kleci se Kayla stala šampionkou PFL pro sezónu 2019 (tato americká organizace funguje na podobném ligovém principu jako třeba NHL). Vyhrála tak i pohádkovou odměnu milion dolarů (v přepočtu nyní více než 22 milionů korun).

Coronavirová pandemie ji sice zabránila v následujícím roce bojovat, ale Harrison se po pauze vrátila snad ještě silnější a tento rok v kleci svým soupeřkám naprosto dominovala. Dvěma TKO a jednou submisí si zasloužila postup do finále play-off, kde se utkala s krajankou Taylor „No Mercy“ Guardado (rodným příjmením Stratford).

Je jasné, že neporažená Kayla, která za 3 roky nasbírala 11 vítězství bez jediné porážky, z čehož 9 soupeřek ukončila před limitem, byla docela velká favoritka.

Guardado měla oproti své soupeřce o dost méně zkušeností a s pouhými 4 MMA zápasy (3-1) se jí nedávalo moc nadějí na velké překvapení. A to se skutečně nekonalo. Outsiderka sice začala dobře a nebála se jít s fenomenální judistkou do klinče, kde jí rozdala několik dobrých kolen na břicho, ale netrvalo dlouho a Harrison jí hezkým takedownem (inside trip) vzala na zem.

Tam na ní olympijská vítězka začala pracovat údery, zatímco předváděla skvělé jiu-jitsu a snažila se o škrcení, kimuru i armbar. Guardado ale všem pokusům o ukončení statečně odolala a nakonec se dokonce i zvládla postavit zpět na nohy. Ne však nadlouho, protože americká judistka ji vzápětí zaklinčovala a nádherným hodem (harai-goshi) ji sejmula zpět na zem, kde jí držela a trápila až do konce prvního kola.

Ve druhém kole se obě bojovnice snažily ze začátku bojovat v postoji, ve kterém vypadala Guardado mnohem komfortněji, ale Harrison nechtěla nechat nic náhodě a po chvíli svou soupeřku natlačila na klec, kde ji ihned vzala na zem a začala na ní pracovat tvrdými údery.

Minutu před koncem druhého kola si Harrison řekla, že je ten pravý čas na to, aby zápas ukončila a z mountu si šla pro amrbar. Vyčerpaná Guardado už se ani nezmohla na nějakou větší obranu.

Tímto armbarem si Kayla Harrison připsala své desáté ukončení v kariéře a prodloužila svou sérii neporaženosti na 12 zápasů. Ještě větší radost ale měla staronová šampionka z šeku na milion dolarů, který za výhru každé sezóny v PFL dostávají šampioni.

„Teď se cítím mnohem vděčnější (než minulou sezónu),“ řekla po zápase bývalá judistka. „Mnohem více vděčnosti. Uvědomila jsem si, že nic v tomto světě není dáno jen tak. Musíte si to všechno zasloužit. A mám velké štěstí a jsem šťastná, že pracuju tvrdě každý den.“

Co bude s Kaylou Harrison dál je momentálně nejisté. Tento vítězný souboj byl totiž posledním ze stávající smlouvy s PFL a šampionka se už před zápasem nechala slyšet, že si teď vyslechne nabídky i od konkurence, přestože je v americké organizaci podle svých slov velmi spokojená. 

Jako první asi každého napadne přechod do UFC, Dana White ale Kayle překvapivě radí, aby zůstala tam, kde je: "Platí jí šílené obnosy peněz, aby tam bojovala. Kdybych byl na jejím místě, zůstal bych tam a rozebíral soupeřky tam. Když totiž přijdeš sem, s Amandou Nunes to nebude žádná sranda, s Shevchenko a Rose Namajunas taky ne. Tohle jsou nejlepší ženské bojovnice na světě. Neodsuzuji ji. Zůstal bych tam (v PFL) a bojoval tam s těmi, se kterými tam bojuje, předtím než bych šel sem a bojoval s Amandou."

Pohyb bojovníků se dá však očekávat i opačným směrem. PFL rychle roste a nabývá na popularitě, letos tam z UFC přešel například bývalý šampion Anthony Pettis a lákavý sportovní formát společně s vidinou lukrativních odměn v budoucnu přilákají i další známé tváře.

Zdroje:  pflmma.com

Nejnovější články