Promotér nové organizace RFA chce bojovníky odměňovat za výkony v kleci, ne za popularitu na Instagramu

Promotér nové organizace RFA chce bojovníky odměňovat za výkony v kleci, ne za popularitu na Instagramu Organizace RFA se chystá příští rok odstartovat ve velkém stylu. | zdroj: FOTO: Se souhlasem RFA

Nová organizace RFA je podle promotéra připravena nabídnout bojovníkům adekvátní honoráře, které bude určovat jejich zápasová bilance a výkony.

Když Boris Marhanský představil organizaci RFA (Real Fight Arena), způsobil pořádný poprask, a to především kvůli podpisu bojovníků, z nichž někteří působili (nebo stále působí) v Oktagonu. Největší  rozruch vzbudil "přestup" Lea Brichty. Populární striker byl pouhý krůček od titulu v lehké váze Oktagonu a Ondřej Novotný mu údajně již nabídl zápas s Ivanem Buchingerem. Ani to ale nedokázalo Brichtu přesvědčit k tomu, aby zůstal a mladý talent tak kývnul na nabídku od RFA, i přestože má stále smlouvu s Oktagonem na poslední zápas.

Ondřej Novotný s Palem Nerudou z něčeho takového samozřejmě nemohou mít radost. Prvně jmenovaný v komentáři pro deník Sport řekl, že dochází k obcházení manažerů a Marhanského dokonce označil jako “nástupce Lorda Voldemorta”, čímž odkazoval na bývalé praktiky organizace XFN.

Součástí kritiky jsou také tvrzení, že se organizace snaží bojovníky jednoduše přeplatit. Promotér RFA ale v rozhovoru pro iSport.cz řekl, že podle něj tomu tak není. „Nepřeplácíme. Pravdou je, že naše strategie je taková, že chceme podporovat naše zápasníky jako zahraniční. Na to se budeme zaměřovat a tím pádem jim umíme zdvihnout honoráře tak, aby to byly normální odměny.“ Organizace se údajně opírá o pevně stanovený rozpočet, kterému odpovídají i platy. Konkrétní budget je připraven i pro jednotlivé turnaje.

View this post on Instagram

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

Marhanský spíše vidí problém v tom, že se odměny pro bojovníky v jiných organizacích běžně pohybují velmi nízko. „Je pravdou, že někteří bojovníci dostávali v jiných organizacích velmi malé peníze. A my, když jim dáme normální, tak někdo může sice říci, že je to přeplácení, ale myslím si, že je to pouze adekvátní suma, kterou si zaslouží.“

Při určování honoráře hraje v RFA roli především bilance daného bojovníka. „Takže to nestavíme na popularitě a Instagramu, ale na profesionalitě a výkonech. Mladý zápasník, který začíná, vytvoří si dobré skóre a udělá kvalitní zápasy, se může za chvíli dostat na vyšší honorář.“ Bojovníci budou mít zároveň otevřené dveře do zahraničních organizací, na domácí scéně pak nebude problém, když se představí v jiných disciplínách, třeba na turnajích v grapplingu.

Marhanský se také vyjádřil k možné soudní bitvě o Lea Brichtu. Ondřej Novotný se totiž už nechal slyšet, že Leo nemůže očekávat vstřícné chování, pokud jedná za jejich zády. Zdá se ale, že jsou právníci RFA na tento spor připraveni. „Určitě se za něj postavíme. Je tam vícero sporných věcí, které nemůžu prozradit, protože je případně budou řešit právníci, pokud přijde nějaká výzva z druhé organizace. Ale pokud by mu chtěli dělat zle a nechat ho třeba dva roky stát, tak se to určitě bude řešit a pomůžeme mu.“ Promotér RFA navíc avizoval, že se nenechá zatáhnout do slovních přestřelek a urážek, Ondřeje Novotného nepřímo upozornil, že pokud hodlá i nadále spojovat jeho osobu s lidmi se špatnou pověstí, je připraven řešit celou situaci přes právní oddělení.

K RFA se nedávno vyjádřila i hlavní hvězda Oktagonu - Karlos Vémola. “Já jim samozřejmě fandím. Když poroste konkurence, tak tím pádem poroste i náš sport, naše MMA,” řekl s tím, že je zvědavý, co nová organizace předvede v následujícím roce. Momentálně nicméně neuvažuje, že by se představil v jejích barvách. “Rád se přijdu podívat na jejich první galavečer, abych věděl, jaká konkurence tu roste, jaké dají dohromady zápasy, jakou vytvoří atmosféru a jaké nastaví podmínky pro zápasníky, ale já jsem zatím šťastný tam, kde jsem. Až uvidím, že nová organizace dokáže tak velké věci, jako ta, pro kterou zápasím já, tak si s nimi možná rád sednu na kafe.”

RFA, která má mít za sebou bohatého a prozatím neuvedeného maďarského investora, má v plánu rozjet sérii turnajů v příštím roce. Až čas tedy ukáže, jestli se bude schopna v těžkém fight businessu prosadit, nebo jestli z ní bude "rychlokvaška", tak jako se to stalo mnoha organizacím v minulosti. Jedno je jisté - Oktagonu se rodí konkurence a po překonání covidové pandemie tak mají před sebou promotéři Oktagonu novou výzvu.

Zdroje:  iSport

Nejnovější články