Polský obr jde znovu do boje! Pudzianowski vyzve na KSW 61 krajana, který má ve sbírce skalpy Végha či Škondriče

Polský obr jde znovu do boje! Pudzianowski vyzve na KSW 61 krajana, který má ve sbírce skalpy Végha či Škondriče Mariusz Pudzianowski | zdroj: Getty Images

Kromě Patrika Kincla se o víkendu v Polsku na turnaji KSW 61 představí také bývalý nejsilnější muž světa Mariusz Pudzianowski. Podaří se mu vybojovat třetí vítězství v řadě?

Bývalý nejsilnější muž světa a polský obr Mariusz Pudzianowski se už od roku 2009 věnuje výhradně MMA a je jedním z nejoblíbenějších bojovníků u našich severních sousedů. Na nadcházejícím víkendovém turnaji KSW 61 poměří v hlavním zápase večera své kvality s dalším domácím bojovníkem Lukaszem Jurkowskim.

Pudzianowski, který reprezentuje v největší polské organizaci těžkou váhu, asi nikdy nebude patřit mezi absolutní elitu, ale i tak si během svojí kariéry zvládl připsat několik slušných zářezů a před pěti lety například dokázal díky knockoutu v prvním kole porazit člena slavné brazilské rodiny Gracie, Rollese Jr.

Ukončení pomocí KO/TKO je u Pudzianowskiho vzhledem k jeho enormní síle a tvrdým úderům nejčastější způsob, kterým poráží své soupeře. O tom svědčí také jeho statistiky, protože z dosavadních čtrnácti výher jich dokázal získat hned devět právě vypnutím nebo domlácením svého protivníka. Dominanci v postoji mu kazí především hodně slabý grappling. Není proto divu, že více jak polovina jeho proher přišla po submisích.

Naposledy měl Pudzianowski bojovat letos v březnu na turnaji KSW 59 se senegalským hromotlukem a zápasníkem Serigne Ousmanem Diou (140 kilogramů), což mělo být jedno z největších lákadel jeho dosavadní kariéry. Afričan ale v den zápasu bohužel musel odjet do nemocnice se zánětem slepého střeva.

Pudzianowski tak narychlo dostal Nikolu Milanovice, jenž stál v oktagonu úplně poprvé. Nebylo tedy žádným překvapením, když ho Mariusz dokázal utlouct už za minutu a deset vteřin, čímž získal druhou výhru v řadě.

Nyní v těžké váze přivítá Jurkowskiho, který doposud bojoval v nižší polotěžké divizi. Polský bojovník patří k absolutním veteránům organizace a své první tři MMA zápasy odbojoval v pyramidě úvodního turnaje KSW 1. Na titul tento univerzál, kterému nedělá problémy boj v postoji ani na zemi, nikdy nedosáhl, i tak ale dokázal několikrát posbírat slušné série vítězství.

Jurkowski by mohl být celkem známý i pro česko-slovenské fanoušky, protože během svojí kariéry dokázal porazit například nynějšího úspěšného MMA trenéra Ilju Škondriče, jeho svěřence a šampiona Bellatoru a známou tvář Oktagonu Attilu Végha nebo průkopníka české MMA scény Ladislava Žáka, který se smíšeným bojovým uměním věnuje už od devadesátých let (tudíž některé jeho zápasy nezaznamenal ani Sherdog).

Mezi lety 2011-2017 Jurkowski pověsil rukavice na hřebík a neodbojoval ani jediný zápas. Poté už to však nevydržel a do KSW se vrátil. Po comebacku zatím posbíral dvě vítězství a jednu prohru. Poslední zápas absolvoval v roce 2019 proti Stjepanu Bekavacovi, kterému nepříjemnými kopy způsobil ve druhém kole zranění kolena. Od té doby si i Jurkowski potřeboval dořešit několik zdravotních problémů, ale nyní už je opět připravený na návrat.

Turnaj KSW 61 na kterém se představí také český bojovník Patrik Kincl začíná už tuto sobotu v 8 hodin večer a je možné ho sledovat skrze oficiální PPV na stránce kswtv.com. My vám v průběhu večera budeme poskytovat živé výsledky a také reportáže z těch z nejdůležitějších zápasů.

Zdroje:  tisková zpráva - KSW

Nejnovější články