Přemýšlel jsem o sebevraždě, málem jsem sáhl po zbrani, překvapil Uriah Hall

Přemýšlel jsem o sebevraždě, málem jsem sáhl po zbrani, překvapil Uriah Hall Uriah Hall | zdroj: Profimedia

Dlouhá léta dennodenně dřete v tělocvičně, máte před sebou jasný cíl. Jenže pak je zničehonic konec a to dokáže pořádně zacloumat psychikou i těm nejtvrdším bojovníkům.

Bojovým sportům zasvětil skoro celý život, poslední dekádu strávil v UFC. Letos v červnu si ale po dvou prohrách řekl, že už to nemá cenu, a rozhodl se ukončit kariéru. Kdyby tušil, kam ho toto rozhodnutí dovede, nejspíš by ho nikdy neudělal.

"Potom, co jsem skončil s MMA, upadl jsem do hodně hluboké propasti, pokud to můžu říct, měl jsem těžkou depresi. Je to případ spousty sportovců, když něco děláte tak dlouho, identifikujete se jen jako fotbalista nebo bojovník. Lidi to nevidí, že pak skončíte a nemáte nic jiného, co byste mohli dělat. Posledních 20 let jsem o něco usiloval, všechno jsem tomu obětoval, a pak je to najednou všechno pryč," rozpovídal se o Hall o těžkém životním období.

"A když říkám, že jsem se cítil v depresi, tak jsem se dostal až do bodu, kdy jsem koukal na svou zbraň a zarazil jsem se – počkej, tohle by mohla být hodně špatná cesta, pokud se z toho nedostanu. Lidé o tomhle nemluví, ale deprese je opravdový problém. Pokud nemáš správnou podporu, nedostaneš se z toho. Když vidíš lidi jako Robbin Williams a podobné případy, říkáš si, jak se sakra mohl zabít? Já to chápu, v ten moment jsem to pochopil. Naštěstí mám kolem sebe správné lidi, kteří mě zachránili."

Hall naznačil, že odchod z MMA nebyl úplně jeho volba a o depresi poté nechtěl mluvit, protože by si před kamarády připadal slabý. "Společnost tě učí, že musíš být chlap, nebrečet a nebýt srábek. Cítil jsem to. Seděl jsem týden v kuse na gauči a nevěděl jsem, co dělat. Bylo to opravdu strašné a jsem rád, že jsem se z toho dostal. Vím, že je těžké o tom mluvit, ale doporučuju to lidem. A taky vím, že aktivita pomáhá, jen procházení po venku mi zlepšilo psychiku."

Pomohlo i to, že Uriah dostal nabídku na boxerský zápas. Ten se uskuteční už o víkendu, v ringu se potká s hráčem amerického fotbalu Le’Veonem Bellem. Zda pak bude v bojových sportech pokračovat, teprve uvidí, záležet bude i na výsledku. Svou hlavní bitvu už ale vyhrál a je dobře, že o tom promluvil, třeba tím pomůže jiným, kteří se do nezáviděníhodné situace dostali.

Zdroje:  tisková konference

Nejnovější články