Přestupová bomba roku! Roberto Soldič dal košem UFC a vybral si překvapivé angažmá jinde

Přestupová bomba roku! Roberto Soldič dal košem UFC a vybral si překvapivé angažmá jinde Chorvatský "Robocop" Roberto Soldič | zdroj: Profimedia

Pro většinu MMA bojovníků je UFC ta nejvyšší meta a doufají, že se tam jednoho dne probojují. Najdou se ale i tací, kteří nabídku odmítnou. To je i případ Roberta Soldiče.

Jeden z nejlepších evropských bojovníků Roberto Soldič šokoval. Nebylo tajemstvím, že o hvězdu polské organizace KSW mělo zájem UFC, chorvatský "Robocop" dal ale přednost prestižní asijské organizaci ONE Championship.

Soldič (20-3) vybojoval v KSW titul ve welterové i střední váze a stal se jednou z nejvýraznějších tváří polské organizace. Na vrchol divize do 77 kilogramů vystoupal v roce 2018 a od té doby dokázal titul několikrát obhájit. Na chorvatského suveréna bohužel nestačil ani český bojovník Patrik Kincl, který prohrál ve třetím kole na TKO. V této váhové kategorii již neměl vyzyvatele, a tak si došel i pro pás střední váhy, když v minulém roce brutálně knockoutoval legendárního Mameda Khalidova.

Jelikož "Robocopovi" v Evropě došli kvalitní soupeři, očekával se přesun do zámořské UFC. Welterová divize v UFC ale patří k těm nejlepším a on by si musel místo na výsluní a lukrativní finanční odměny, na které byl v Polsku zvyklý, teprve vydobýt. Proto se rozhodl k překvapivému podpisu s ONE Championship. V Asii jsou bojové sporty doslova náboženstvím a Soldič si klade nemalé cíle - zápasit ve welterové i střední váze, zároveň má zájem o boxerské duely i tvrdé bitvy v thajském boxu.

Oficiální představení mělo přijít až zítra na tiskové konferenci, ale sám Soldič své plány prozradil už v podcastu Ariela Helwaniho The MMA Hour.

„Vybral jsem si organizaci ONE, protože dělají to nejlepší promo na světě. Dají mi šanci získat všechny možné tituly. Šampiona v boxu, kickboxu, Muaythai a samozřejmě v MMA. Řekli mi, že můžu být zcela jedinečný bojovník se všemi možnými pásy. Chci udělat něco jedinečného, něco neobvyklého. Chci mít pásy všech bojových sportů, což nikdo nikdy neměl. Je to pro mě ta největší výzva.“

V pouhých sedmadvaceti letech je Roberto na patnáctém místě světového žebříčku středních vah a suverénně nejlepším bojovníkem mimo UFC. Zvítězil ve 14 ze svých posledních 15 utkání, z 20 výher ukončil 17 na KO. To je opravdu působivá bilance, kterou touží rozšířit v nejsledovanější světové organizaci. (Byť je u nás UFC populárnější, celosvětově je i díky televizním přenosům sledovanější ONE).

UFC samozřejmě Soldičovi nabídku poslalo, ale dle jeho slov byla sice „dobrá, ale nijak vážná“ a proto se rozhodl následovat kroky bývalých šampionů UFC Demetriouse Johnsona a Eddieho Alvareze.

„Je to pro mě obrovská příležitost. Dělají fantastické promo. Víte, co se stalo s UFC hvězdami, když přišli do ONE. Prohráli a ztratili možnost získat titul. Takže to mě nutí být ještě lepším bojovníkem, než jsem teď. Chci získat pás, na který šampioni UFC nedosáhli. V Asii je to jiný styl hry, když se divám na turnaje ONE, vidím jiný grappling i odlišný styl boje v postoji.“

„Byl jsem na několika turnajích UFC i ONE a v Asii je to opravdu něco speciálního. Opravdová bojová umění. Takže chci zkusit tuhle výzvu a získat i boxerský titul, protože před KSW jsem měl čtyři boxerské zápasy. Dostanu šanci stát se opravdovým mistrem bojových umění.“

Jak již bylo zmíněno, titul ONE nedokázal získat ani bývalý šampion UFC Eddie Alvarez, který patří mezi legendy světového MMA. Soldič má pochopitelně zájem i o souboj s ním. „Určitě chci s Alvarezem bojovat, pokud mi to promotéři umožní. Uvidíme, jak to dopadne,“ zakončil rozhovor v podcastu Ariela Helwaniho.

Soldičův překvapivý krok zároveň nahrává spekulacím, že se UFC záměrně vyhýbá kvůli přísné dopingové kontrole. Jiná světová organizace totiž tak přísný antidopingový systém nemá. To jsou ale jen dohady a jelikož je Robertovi teprve 27 let, možná si jen díky úspěchům ve ONE zajistí lepší podmínky pro přestup do UFC, podobně jako se to povedlo Jiřímu Procházkovi, který tam přišel jako šampion RIZINU a hned na uvítanou dostal soupeře z nejlepší desítky polotěžké váhy.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články