Rozhodčí málem nechala zabít MMA bojovníka. Soupeř jej škrtil až příliš dlouho

Rozhodčí málem nechala zabít MMA bojovníka. Soupeř jej škrtil až příliš dlouho zdroj: Getty Images

MMA je velice nebezpečný sport, a když je v kleci nezkušená rozhodčí, platí to dvojnásob.

Obecně platí, že uškrcení je asi ten „nejhumánnější“ způsob, jak může MMA zápas skončit před limitem. Škrcení totiž nebolí, a pokud člověk nestihne odklepat, akorát na chvíli usne a o pár vteřin později se bez následků probere. Když se ale k takovému škrcení nachomýtne nezkušený rozhodčí, může jít doslova o život. A přesně to se stalo o víkendu na turnaji organizace Extreme Fighting Championship v Jihoafrické republice.

V muší váze se na turnaji EFC 88 utkali dva jihoafričtí bojovníci Julio Plaatjies a Teboho Ntene. Pro oba šlo o profesionální debut, ale oba za sebou měli dost zápasů v amatérech a rozhodně tak nešlo o nezkušené nováčky.

Hned po první minutě zápasu dostal Plaatijies svého soupeře na zem a tam mu začal dávat údery z mountu (horní pozice). Ntene mu ale po chvíli nabídl záda a volný krk a Plaatjies neváhal a okamžitě si šel pro škrcení (rear naked choke). Po několika ranách do hlavy škrcení uzamkl a Ntene měl namále. Chvíli sice odolával a i komentátoři se divili, že vydrží tak dlouho, ale nakonec se přece jen přestal bránit a jeho nepřítomné oči rozhodčí jasně naznačovaly, že je nejvyšší čas zápas ukončit.

Ale rozhodčí Natasha Brits byla jiného názoru a nechala nebohého Nteneho bez kyslíku. Ten se ale jako zázrakem probral a znovu se snažil se škrcením něco udělat. Jenže Plaatjies sevřel ještě silněji a bylo jasné, že tentokrát je už Ntene definitivně v bezvědomí. Rozhodčí však ani tentokrát nezakročila a až po chvíli zkontrolovala, jestli je Nteneho ruka bezvládná. Přestože byla, rozhodčí to raději zkontrolovala ještě jednou. V tu chvíli už na ni i komentátoři na křičeli, že zápasník je opravdu v bezvědomí a je nejvyšší čas zápas odmávat.

Rozhodčí Natasha Brits tak zápas ukončila za „pět minut dvanáct“ a bylo štěstí, že si Ntene ze zápasu neodnesl žádné větší následky. Rear naked choke totiž není škrcení dýchacích cest (jak si mnozí lidé myslí), ale krkavic na stranách krku, které zásobují krev do mozku. V momentě, kdy jsou tyto tepny v důsledku škrcení stlačeny, nemohou do mozku dodat tolik potřebný kyslík a netrvá moc dlouho, než začnou mozkové buňky odumírat. Je tedy velice důležité, aby byl rozhodčí v těchto případech velice obezřetný a zápas ukončil ihned, jak se bojovník dostane do bezvědomí.

To se v tomto případě ale nestalo a rozhodčí si s ukončením dala opravdu na čas, což ji nakonec může stát i licenci. Svaz MMA v jihoafrické republice totiž na svém Twitteru uvedl, že se tímto pozdním ukončením hodlá dál zabývat:

„Regulatorní komisí byly dnes ráno od organizace EFC vyžádány záběry z různých úhlů, stejně jako je tomu u všech zápasů s diskutabilním ukončením. Jak bezpečnost bojovníků, tak i vývoj rozhodčích, je ve sportu MMA nejvyšší prioritou.“

Nutno dodat, že sama Natasha si svou chybu uvědomila, přiznala ji a také se za ní omluvila: „Podívala jsem se na ten zápas znovu, tak jak to dělám vždy. Uviděla jsem, kde jsem udělala chybu. Nikdy to nebyl můj úmysl dostat zápasníka do nebezpečí. Ráda bych využila této příležitosti, abych se omluvila panu Nteneovi a všem, kteří do toho byli zapojeni. Moje hlavní odpovědnost jako rozhodčí je udržet zápasníky v bezpečí. Jsem ochotná přijmout kritiku a poučit se z ní.“

Zdroje:  bjjee.com , iol.co.za

Nejnovější články