Souboj legend boxu a MMA! Holyfield v 58 letech zaskočí do zápasu s Belfortem

Souboj legend boxu a MMA! Holyfield v 58 letech zaskočí do zápasu s Belfortem Mike Tyson - Evander Holyfield, před lety nesmiřitelní rivalové. | zdroj: Profimedia

Příští týden nás čeká zajímavý boxerský duel mezi dvěma opravdovými legendami ve svém oboru – Vitorem Belfortem a Evanderem Holyfieldem.

Do boxerského ringu na stará kolena vkročí další legenda MMA, brazilský „Phenom“ Vitor Belfort. Původně se měl utkat 11. září pod hlavičkou organizace Triller Fight Club s bývalým boxerským šampionem Oscarem De La Hoyou. Jenomže covid byl proti a De La Hoya musel být kvůli nákaze hospitalizován a do zápasu samozřejmě nebude moci nastoupit.

Show se však rušit nebude. Za nemocného De La Hoyu totiž nastoupí ještě legendárnější boxer – samotný Evander Holyfield. Ten se ve svých 58 letech rovněž připravoval na comeback a měl se v červnu utkat v exhibičním turnaji proti Kevinu McBridovi. Turnaj byl ale tehdy kvůli covidu zrušen a Holyfield tak teď pro svůj boxerský návrat dostane hodně ostrého soupeře.

44letý Vitor Belfort je pionýrem MMA, v němž začal zápasit už v 19 letech. Byl jedním z prvních, který představoval hrozbu ve všech oblastech boje, kdy ke skvělému BJJ přidal také velice agresivní boxing. Brazilský válečník se vyznačoval především velkou výbušností a neskutečně rychlýma rukama, které pokud našly cíl, bylo většinou po zápase. Jeho statistika, kdy si ze svých 21 vítězství připsal 18 KO, to jenom potvrzuje. Poté, co se však UFC rozhodlo kontrolovat doping mnohem přísněji prostřednictvím agentury USADA, Vitor už nemohl používat svoji testosteronovou „léčbu“ a jeho výkonnost šla rapidně dolů. Ze 7 zápasů pak vyhrál jen 2 a v roce 2018 z UFC odešel.

Teď se ale vydává znovu do boje, akorát MMA rukavice vyměnil za ty boxerské. To už si vyzkoušel jednou v roce 2006 a svého soupeře tehdy knockoutoval hned v první minutě.

Jeho nynější soupeř je však v boxu mnohem zkušenější. Evander Holyfield je jediným boxerem, který dokázal získat šampionský titul ve dvou váhových kategoriích všech třech nejprestižnějších boxerských organizací (WBA, WBC a IBF). Také je jediným šampionem, kterému se podařilo tyto pásy obhájit v těžké váze hned čtyřikrát. Bojoval a také porážel ty nejlepší ve své éře – Mika Tysona (který mu ve druhém zápase ukousl kus ucha), George Foremana, Lennoxe Lewise a další skvělé boxery.

Svůj poslední zápas Holyfield odbojoval (a vyhrál) v roce 2011, ve věku 48 let. Teď jej tedy čeká návrat mezi 4 provazy, kde jej bude čekat o 14 let mladší Brazilský bojovník. Na Holyfieldově straně budou zkušenosti, technika i boxerská taktika, Belfortovi však hraje do karet „mládí“ a také testosteronová „léčba“, kterou pravděpodobně znovu nasadil. Nenechte se ale zmást, i v 58 letech je Holyfield ve skvělé formě, o čemž se můžete přesvědčit v tomto videu:

Na stejném turnaji se mimo jiné v hlavním zápase večera střetnou také další dvě MMA legendy – Anderson Silva a Tito Ortiz, kteří nikdy neměli možnost poměřit síly v oktagonu, a tak si to na stáří rozdají v boxerském ringu.

Zdroje:  mmafighting.com , sportskeeda.com

Nejnovější články