SUG 13: Craig Jones zlomil nohu Vinnymu Magalhaesovi. Tohle doma raději nezkoušejte

SUG 13: Craig Jones zlomil nohu Vinnymu Magalhaesovi. Tohle doma raději nezkoušejte zdroj: Profimedia

Vinny Magalhaes se na vlastní kůži přesvědčil, že páky na nohy fungují, a že nejrychlejší cesta jak se zbavit heel hooku, je odplácat.

Jedna z  mála organizací, která nepřerušila své turnaje, je Submission Underground (SUG), kterou provozuje bývalý MMA zápasník Chael Sonnen. Ten dokázal i přes všechna karanténní opatření pokračovat ve svých turnajích v grapplingu. Bez diváků, s  minimem týmu, ale i tak nabízí kvalitní grapplerské souboje.

Tento víkend se tedy uskutečnil další turnaj, SUG 13, na kterém byl hlavním hřebem večera souboj mezi grapplingovým mágem z Austrálie, Craigem Jonesem a několikanásobným mistrem světa v  BJJ, a MMA bojovníkem, brazilským Vinny Magalhaesem.

Craig Jones, sympaťák z Melbourne, je v  současné době jeden z  nejlepších grapplerů na světě a jeho jediným opravdovým konkurentem je pravděpodobně pouze Gordon Ryan, který vyhrál minulé ADCC (taková olympiáda pro grapplery) jak ve své váhové kategorii, tak i v  openu. Jones se specializuje na leg locky, tedy páky na nohy, v  kterých je opravdu vynikající a především svým heel hookem válcuje všechny své soupeře.

Vinny Magalhaes je nejen několikanásobný mistr světa v  BJJ, ale také poměrně dobrý zápasník MMA, který má několik zápasů v  UFC a v současné době se usídlil v  PFL.

Zápas začal tím, že Craig Jones šel dobrovolně do half-guardu, což však v  jeho případě neznamená, že by se bránil, ale spíš, že bude chtít útočit na nohy. Vinny návnadu spolkl i s  navijákem a už za půl minuty byl Craig schopen nasadit inside heel hook. Vinny, který v  minulosti říkával, že páky na nohu nefungují, odmítl zaplácat. Craig tedy pořádně zabral a šlo vidět, že Vinnyho noha se otočila o 180 stupňů a i přestože je Vinny velice flexibilní, tento úhel určitě nebyl normální.

Nicméně Vinny neodplácal a Craig Jones tedy nohu pustil. Po pár minutách se však dostal do stejné pozice a znovu Vinnymu obrátil  nohu „vzhůru nohama“. Vinny znovu neodplácal, ale bylo jasné, že něco není v pořádku. Během zápasu si vyměnili pár slov a nakonec se Vinny Magalhaes verbálně vzdal. Na celý zápas se můžete podívat zde:

 

O pár hodin později na svém instagramu Magalhaes informoval, že sice cítil nějaké prasknutí, ale moc to nebolelo, tak tomu nevěnoval pozornost. Při druhém pokusu však cítil, že jeho noha „nedrží“ úplně tak jak by měla a proto zápas vzdal. Následná magnetická rezonance odhalila, že Magalhaes utrpěl rotační zlomeninu lýtkové kosti, což asi není úplně nejpříjemnější zranění. Pro heel hook je to také poměrně neobvyklé zranění, protože většinou, spíše než holenní kost, povolí vazy a menisky v  koleni.

Je neuvěřitelné, že i přes rotační zlomeninu lýtkové kosti byl Vinny schopen „odejít po svých“ a po zápase ještě vtipkovat s Craigem. Snad mu ale konečně došlo, že páky na nohy fungují, a že heel hooky je lepší „odplácat“ než se pak půl roku léčit ze zranění.

Zdroje:  Bloody Elbow , John Danaher Instagram , Vinny Magalhaes Instagram

Nejnovější články