Titul smolař roku má majitele! MMA bojovník chtěl uškrtit soupeře, ale sám si při tom zlomil ruku vejpůl

Titul smolař roku má majitele! MMA bojovník chtěl uškrtit soupeře, ale sám si při tom zlomil ruku vejpůl Ruský bojovník chtěl svého soupeře uškrtit tak moc, až si zlomil ruku. | zdroj: Getty Images

Bojovník Igor Konstantinov si připsal dost netradiční submisi. Bohužel pro něj ji aplikoval sám na sebe.

Ne vždy jde v MMA všechno podle plánu, ruskému bojovníkovi Igoru Konstantinovovi se nedávno třeba vymstil pokus o netradiční uškrcení soupeře. V zápase na turnaji MMA Series 54 se snažil Vasilymu Rudenkovi nasadit tzv. „Buggy choke“, ale místo toho, aby soupeře donutil odplácat, si sám zlomil ruku.

„Buggy choke“ je jednou z novějších technik, která se začala používat až v posledních několika letech. Jeho úspěšnost spočívá především v překvapení soupeře, protože se aplikuje ze spodní pozice „side control“, kde bojovníkovi, který je nahoře většinou nehrozí nebezpečí submisí a soustředí se tedy hlavně na to, aby mu soupeř neutekl.

Jenže „buggy choke“ tohle pravidlo vyvrací a bojovník, který je na zádech, může pomocí tlaku své paže a stehna soupeře uškrtit. K tomu však potřebuje velkou sílu, kterou vyvine tím, že zamkne svoji ruku o svoji nohu. A to se stalo osudné právě Konstantinovovi.

Ten se v prvním kole ocitl na zádech a jelikož jej nenapadlo nic lepšího, zamknul soupeře do „buggy choku“. Rudenko se snažil ze sevření vymanit, ale škrcení nebylo chycené příliš čistě a nevypadalo to, že by byl ve velkém nebezpečí.

Nakonec Konstantinov pustil škrcení sám, protože tlak, který vytvářel nohou a rukou na své levé předloktí byl tak velký, že si jej zlomil vejpůl. Když soupeře pustil, nikdo nejprve netušil, co se děje. Když však ruský smolař ukázal na ruku, která se podobala rozvařené špagetě, bylo jasné, že je po zápase.

Rudenkovi pohled na zlomenou ruku soupeře očividně neudělal moc dobře, zápas ale vyhrál a udržel svoji neporazitelnost s pěti výhrami v řadě, zatímco Konstantinov si připsal čtvrtou porážku v kariéře.

Na celý tragikomický incident upozornil bývalý šampion střední váhy Bellatoru a také světový šampion v BJJ, Rafael Lovato Jr., který sdílel video na Instagramu a situaci také okomentoval:

„Ok, tak teď už jsem viděl všechno!!! Poprvé, co někdo nasadil submisi sám sobě. Pamatujte si prosím všichni, že byste taky měli pracovat na svých unicích ze „side control“. Mějte bezpečný tréninkový týden.“

Lovato má zcela jistě pravdu. Buggy choke sice může soupeře překvapit a být úspěšný, většinou ale není tak těžké jej ubránit a není nad starý dobrý únik ze „side control“.

V souboji pomyslný titul "Smolař roku" předstihl i Mansuera Beltoeva, který byl ještě před pár dny horkým favoritem. Ten si pro změnu zlomil ruku, když chtěl soupeře přeskočit přemetem.

Zdroje:  mmanews.com , Instagram - Rafael Lovato Jr.

Nejnovější články