Tyson Fury uhájil pás mistra světa v boxu, soupeř po zvedáku na bradu nevěděl, kde je

Tyson Fury uhájil pás mistra světa v boxu, soupeř po zvedáku na bradu nevěděl, kde je Tyson Fury vs. Dillian Whyte | zdroj: Profimedia

Boxerský šampion těžké váhy asociace WBC Tyson Fury včera opět úřadoval a Dilliana Whytea ukončil v 6. kole. Je však možné, že je to naposledy, co jsme Angličana v ringu viděli.

Londýnské Wembley hostilo velkou boxerskou událost, která vygradovala soubojem těžkých vah mezi šampionem Tysonem Furym a vyzyvatelem Dillianem Whytem. Na souboj dvou britských boxerů se přišlo podívat neuvěřitelných 94 tisíc fanoušků a na atmosféře to bylo znát. Angličani jako obvykle udělali na stadionu pořádný kotel a hnali oba boxery dopředu.

Oba bojovníci se znají už dlouho, protože Whyte byl Furyho sparringovým parťákem a nebyla mezi nimi žádná zlá krev. To však neznamenalo, že by na sebe šli boxeři lehce.

Whyte začal zápas lstivě z obráceného guardu, ale Fury se toho nezalekl a jel si svoji hru, která spočívá v neustálém ohrožování soupeře dlouhým jabem. Naopak Whyte věděl, že "Gypsy king" má skvělý pohyb hlavou a také díky jeho výškové převaze jej bude velice těžké zasáhnout do hlavy, takže se údery zaměřoval primárně na tělo obrovského šampiona.

Vtipná situace se odehrála už ve druhém kole, kdy se Whyte vrátil do svého normálního střehu, ale naopak Fury se rozhodl, že si s vyzyvatelem trochu pohraje a sám otočil svůj guard, i když jen na půl kola. Jinak ale zápas pokračoval podobně jako v prvním kole. Whyte se snažil tvrdými spodky trefit Furyho na břicho, zatímco Fury kolem něj tancoval a trefoval jej jabem. Oproti předchozím zápasům s Deontayem Wilderem však Fury až tak moc neklinčoval a nesnažil se svého soupeře utahat.

Poměrně monotónní zápas však jako z čistého nebe rozčísl v 6. kole Furyho zvedák, kterým šampion ukončil zápas. „Gypsy King“ si závěrečný útok připravil znovu svým jabem, načež místo aby uskočil od soupeře, jak to dělal v minulosti, přiskočil a zasadil tvrdý pravý zvedák na Whyteovu bradu. Hned po něm ho ještě prudce strčil na zem a bylo vidět, že je vyzyvatel hodně otřesen.

Rozhodčí začal Whytea počítat a ten se ještě dokázal zvednout, ale jeho nohy ho vůbec neposlouchaly a sudí tak správně zápas ukončil. Fury tak vyhrál na technický knockout a znovu obhájil šampionský titul.

„Jabovali jsme ho. Chtěl jsem jít dolů, s hákama na spodek. To správné načasování mi umožnilo přinést pravý zvedák přímo prostředkem. Sedl nádherně. Rána na bradu. Věděl jsem, že je to konec,“ popsal finální sekvenci neporažený šampion.

„Dillian Whyte je válečník. Věřím, že bude světovým šampionem a velikánem v tomto sportu, ale já jsem jednou z nejlepších těžkých vah všech dob a bohužel pro něj mi musel dnes čelit,“ ocenil soupeře i sám sebe Fury.

Zároveň šampion oznámil poměrně šokující novinu, že vážně uvažuje o odchodu do sportovního důchodu. Slíbil prý své manželce, že se po trilogii s Deontayem Wilderem bude věnovat rodině a teď by konečně slib rád dodržel.

„(Po zápase s Wilderem) jsem dostal nabídku bojovat doma ve Wembley a věřím, že jsem si to zasloužil, a že jsem to dlužil fanouškům,“ prozradil Fury. „Dlužil jsem to každému ve Spojeném království, abych přišel sem a bojoval ve Wembley. Teď je to hotovo. Musím být mužem, který drží slovo. Myslím, že je to konec. Tohle může být závěrečná opona pro Gypsy Kinga,“ řekl na závěr Fury.

33letý Tyson Fury si tak připsal svoji 32. výhru v kariéře, přičemž nikdy neokusil porážku. Nejblíže jí byl před 4 roky s Wilderem, který jej sice málem knockoutoval, ale Tyson se dokázal po ráně, která by jinému urazila hlavu, zvednout a zápas dobojovat. Výsledkem byla remíza, kterou však následně Fury dvakrát pomstil, když nad Wilderem vyhrál další dva zápasy na KO a TKO.

Jestli se však „Gypsy King“ opravdu odebere do důchodu je ještě předčasné odhadovat. Po zápase jej totiž přímo v Ringu vyzval také současný šampion těžké váhy v UFC Francis Ngannou, který by chtěl s Furym poměřit síly.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články