Ultimátní bojovník – reality show, která porazila trampolínový basketbal a zachránila UFC před krachem, je zpět

Ultimátní bojovník – reality show, která porazila trampolínový basketbal a zachránila UFC před krachem, je zpět Účastníci první série reality show The Ultimate Fighter, která kdysi doslova zachránila UFC před bankrotem. | zdroj: Profimedia

I slavné UFC kdysi muselo o svou existenci bojovat. K prosperitě jim nakonec pomohla reality show, kterou však nebylo snadné dostat na televizní obrazovky.

Zkratku UFC dnes znají i lidé, kteří MMA nijak zvlášť neholdují. Dostat se do této organizace je snem takřka každého bojovníka a přináší to s sebou slávu i peníze. Stačilo však málo a MMA by možná stále bylo sportem jen pro úzkou skupinu nadšenců. Podstatnou roli při nástupu popularity sehrála televizní reality show The Ultimate Fighter (TUF), která kdysi UFC v podstatě zachránila od bankrotu. Ani tenhle projekt však neměl na růžích ustláno a málem skončil dříve, než vůbec stihl začít.

"Setkali jsme se zástupci snad všech televizí, s kýmkoliv, kdo by byl ochotný mít s námi schůzku," zavzpomínal tehdejší spolumajitel UFC Lorenzo Fertitta na doby, kdy jeho organizace prodělávala miliony dolarů ročně. "Nemohli jsme však nikoho nalákat, báli se, že je to příliš násilné a není to něco, co by mohli pustit do televize. Bylo to zkrátka příliš krvavé. Nechtěli se koukat na krvácející chlapi na žíněnce. Pro televizní zástupce to zkrátka byla jedna velká nuda."

"Naše poslední naděje byla televize Spike zaměřená na muže, takže jsme měli za to, že bychom se tam perfektně hodili," pokračuje v líčení boje o přežití šéf organizace Dana White. "Potkali jsme se s nimi v L.A. a oni se nemohli dočkat, až z toho mítinku vypadnou a půjdou na baseball." Televizní producenti je prý odmítli s tím, že tohle se jejich divákům líbit nebude a dali raději přednost basketballu na trampolínách. Nakonec se ale nechali "uplatit" a White společně s bratry Fertittovými prý museli za vysílání své show zaplatit pořádný balík.

TUF bylo založené na podobném konceptu jako třeba známější Survivor (Trosečník). 16 bojovníků ze dvou váhových kategorií bylo rozděleno do dvou týmů pod vedením legend MMA Chucka Liddella a Randy Coutura. Společně pak několik týdnů žili na vile, po většinu času zcela odříznuti od okolního světa. To s sebou samozřejmě přineslo spoustu divácky vděčných vyhrocených situací. 

První série se začala vysílat v lednu roku 2005. Bojovníci tehdy moc nevěděli, do čeho jdou a mnozí si dokonce mysleli, že se budou na vile pouze bavit, občas splní nějaké úkoly a bojovat se bude až pak. Dana White jim tedy ve třetí epizodě musel v dnes již legendárním proslovu připomenout, proč tam jsou. Vyplatilo se a finále sledovali na tři miliony lidí. Prvním šampionem se stal Diego Sanchez, nesmazatelně se však do historie MMA zapsal především druhý finálový zápas mezi Forrestem Griffinem a Stephanem Bonnarem. Sám Dana White má za to, že právě tahle válka tehdy zachránila UFC od krachu a do smrti na ni prý nezapomene.

Reality show splnila svůj účel, narostla totiž čísla pay-per-view prodejů následujících turnajů, takže k MMA prokazatelně přivedla spoustu nových fanoušků. Druhá série TUF na sebe tedy nenechala dlouho čekat a objevila se na televizních obrazovkách ještě v tomtéž roce. Ve stejné frekvenci pak pokračovala až do roku 2018 a vzešla z ní spousta hvězd a šampionů, například Nate Diaz, Tony Ferguson, T.J. Dillashaw, Rose Namajunas, Robert Whittaker, Kamaru Usman a mnozí další.

Aktuálně začíná již 29. série, v níž jako trenéři figurují Alexander Volkanovski a Brian Ortega. Oba následně poměří síly také v oktagonu, přičemž v sázce bude titul pérové váhy. Je však vysoce pravděpodobné, že nové hvězdy a budoucí šampioni vzejdou také z 16 účastníků (bantamová a střední váha). V našich končinách je show aktuálně k vidění pouze skrze UFC Fight Pass.

Níže se můžete navnadit těmi nejlepšími ukončeními z průběhu let:

Zdroje:  espn.com

Nejnovější články