Dějiny MMA: Neskutečný kop, který před 10 lety doslova obletěl svět

Dějiny MMA: Neskutečný kop, který před 10 lety doslova obletěl svět zdroj: Profimedia

Jsou momenty, které nejdou zapomenout. Jedním z takových je takzvaný "showtime kick", který se před lety povedl Anthony Pettisovi.

Psal se rok 2010 a MMA ještě nebylo ani zdaleka tak populární, jako je tomu dnes. UFC dokonce ani neměla některé nižší váhové divize a spousta elitních bojovníků tedy válčila v organizaci WEC. Vzpomeňme například Jose Alda, Dominicka Cruze či Anthonyho Pettise. A právě poslední jmenovaný se zasloužil o asi největší senzaci této organizace, která obletěla doslova celý svět.

Psal se 16. prosinec roku 2010 a WEC právě pořádala svůj poslední galavečer před tím, než byla asimilována do slavnější UFC. Hlavním zápasem byl titulový zápas v lehké váze, v němž Anthony Pettis (v té době s bilancí 12-1) vyzval šampion Bensona Hendersona (toho času se stejným skóre 12-1), pro něhož to byla již třetí obhajoba.

Pettis byl již celkem známý svými kopy, ale Henderson, který má korejské kořeny, hned od začátku ukázal, že černý pás v taekwondu také nezískal za nic. "Showtime" byl ale o něco méně čitelný, Henderson zase silnější v klinčích. Vyrovnaný zápas se přeléval ze strany na stranu a každou chvíli byl vítězství blíž někdo jiný. Ve čtvrtém kole se Benson dostal Pettisovi do zad a nasadil rear-naked-choke, jeho soupeř ale doslova utekl hrobníkovi z lopaty. 

Do pátého kola oba vstupovali s tím, že budou muset převážit misky vah na svou stranu. Pettis ale viditelně tahal za delší konec, jeho údery nacházely cíl, a když se Henderson pokusil o takedown, trefil ho dokonce skvěle načasovaným kolenem. Nakonec se mu sice povedlo přenést boj na zem, ale Anthony mu v nestřežený okamžik utekl a dal jasně najevo, že na zemi bojovat nechce.

Do konce zápasu zbývalo jen něco málo přes minutu a Henderson byl už viditelně unavený. Právě to byla ta chvíle. Pettis se rozběhl a udělal něco, co do té doby ještě nikdo. Přeběhl po pletivu, odrazil se a koncem nohy sestřelil svého soupeře k zemi. Pro většinu bojovníků by to asi byla konečná, ale houževnatý Henderson vydržel nakonec až do závěrečného gongu. Právě inkasovaný kop mu ale s velkou pravděpodobností prohrál zápas.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Fights.cz (@fights.cz)

Pettis po zápase prohlásil, že tenhle kop trénoval a nejednalo se tedy o spontánní záchvěv kreativity. Zároveň nadšeně vyhlásil, že má v arzenálu dalších 10 kopů, které prý předvede v UFC. Tam to později dopracoval až k titulu, o který se shodou okolností znovu pobil s Hendersonem. A i když do sbírky přidal ještě pěkných pár KO, "showtime kick" zatím žádné z nich nezastínilo. Není ale všem dnům konec, protože 33letý Pettis do konce kariéry ještě pár zápasů určitě stihne.

Nejnovější články