Žebříček těch nejlepších submisí, které byly k vidění v roce 2020

Žebříček těch nejlepších submisí, které byly k vidění v roce 2020 zdroj: Profimedia

Sestavili jsme pro vás žebříček těch nejlepších submisí, které jste letos mohli v MMA vidět. Změnili byste na něm něco?

Jsou dva způsoby, jak vyhrát v MMA před časovým limitem. Buďto můžete svého soupeře knockoutovat, (popřípadě si vymoci TKO) a nebo jej donutit se vzdát, nejčastěji za pomocí páky nebo škrcení.

A právě na ty nejlepší submise za rok 2020, se dnes podíváme:

7. Mackenzie Dern vs. Hannah Cifers

Mackenzie Dern je několikanásobnou mistryní světa v BJJ a kdokoliv se s ní dostane na zem, má o starosti postaráno. Stejně na tom byla i Hannah Cifers, která hrubě podcenila grapplerské schopnosti Mackenzie a dřív než byste řekli kneebar, už jí Mackenzie propínala koleno v bolestivé páce.

6. Alexander Romanov vs. Marcos Rogerio de Lima

V souboji těžkých vah vytáhl Romanov vůbec první „forearm choke“ v UFC. Zalehl de Limu do halfguardu, položil předloktí na jeho krk a přenesl na něj značnou část své nemalé hmotnosti. Toto škrcení se moc často nevidí, protože většinou není zas tak složité se z něj vymanit, ale Romanov nedal svému soupeři moc na výběr a poslal jej spát. Náhoda? Nemyslím si. Je to totiž už třetí forearm choke v jeho kariéře a moldavský moloděc to má asi slušně najeté.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MMA VIRTUOSO (@mma_virtuoso)

5. Aljamain Sterling vs. Cory Sandhagen

Cory Sandhagen do zápasu nastupoval jako neporažený a velice komplexní bojovník. Jenže jamajsko-americký showman Aljamain Sterling se nemínil s Corym o šanci na titul nijak dlouho přetahovat. Okamžitě jej vzal na zem a tam ukázal, jak skvělý grappler doopravdy je. Za 88 sekund se dopracoval až k rear naked choku a uštědřil Corymu jeho první porážku v kariéře.

4. Khabib Nurmagomedov vs. Justin Gaethje

Jeden z nejočekávanějších zápasů tohoto roku ukončil velice působivě dagestánský orel Khabib Nurmagomedov. Justinu Gaethjemu nedovolil skoro nic a ve druhém kole jej vzal na zem a z mountu mu nasadil triangle choke. I přestože Justin plácal jako o život, rozhodčí jej raději nechal uspat a Khabib získal své 29. (a možná poslední) vítězství v kariéře.

3. Jimmy Flick vs. Cody Durden

Minulý víkend dokázal Jimmy Flick v posledním turnaji sezóny v UFC ohromit diváky svým naskočeným triangle chokem. Poté, co kopl highkick, Cody Durden mu zachytil nohu s úmyslem dostat jej na zem. Jenže Jimmy vyskočil, obtočil nohy kolem jeho krku a donutil ho odplácat.

2. Ariane Lipski vs. Luana Carolina

Sympatická brazilská bojovnice Ariane Lipski předvedla zabijácky ledový klid, když nasadila své soupeřce kneebar a málem jí utrhla nohu. Sama totiž musela bránit calf-slicer, který jí Luana Carolina nasadila a ze začátku to pro ni nevypadalo dobře. Jenže Ariane vůbec nepanikařila, chytla levou nohu od Luany a zatáhla za ni tak moc, že si ji málem vzala sebou domů. Koleno se prohnulo do nezvyklého úhlu a její soupeřka okamžitě plácala.

1. A.J. McKee vs Derek Campos

V semifinále Bellatorského Grand Prix turnaje v pérové váze nám A.J. McKee ukázal ne moc často viděný „neck crank“. Poté, co jej Derek Campos dostal na zem se s ním nepáral a nasadil mu nezvyklou submisi. Ta vypadá trochu jako gilotina, ale jmenuje se „100%“, asi proto, že vychází ve sto procentech případů, kdy je správně aplikována. Minimálně v tomto případě neck crank opravdu vyšel, takže něco na tom jménu asi bude.

Honorable mentions:

Zmínku si určitě zaslouží i další borci, kteří předvedli tento rok skvělé submise:

Karlos Vémola a jeho „murder choke“, kterým málem utrhl hlavu Vaška Mikuláška, Jack Hermansson, který nachytal skvělým heel hookem Kelvina Gasteluma, Thiago Moises, který udělal něco mezi straight lockem a heel hokem na Michaela Johnsona, Deiveson Figueiredo, který vzal duši Josephovi Benavidezovi svým krutým rear naked chokem, Fabricio Werdum, který pokazil debut v těžké váze Alexanderovi Gustafssonovi svým armbarem, Charles Oliveira, který nasadil Kevinu Leeovi dobrou gilotinu nebo i Chase Hooper, který svým heel hookem vyhrál do té doby prohraný zápas nad Peterem Barretem.

Zdroje:  UFC , mmamania.com

Nejnovější články