Zlato na olympiádě mu nestačí, americký zápasník zvažuje MMA: "Kdo by nechtěl být tím nejdrsnějším chlapem na světě!"

Zlato na olympiádě mu nestačí, americký zápasník zvažuje MMA: "Kdo by nechtěl být tím nejdrsnějším chlapem na světě!" Američan Gable Steveson se raduje z vítězství na olympiádě v Tokiu, které přišlo doslova za setinu dvanáct. | zdroj: Profimedia

V pouhých 21letech získal v Tokiu zlatou medaili ve volném stylu zápasení. Teď zvažuje, kam dál. Možností je více, mezi nimi i MMA.

Američan Gable Dan Steveson byl k úspěchu v zápasení předurčen. Rodiče ho totiž pojmenovali podle jednoho z nejúspěšnějších wrestlerů v historii USA. Letos Gable svůj osud naplnil, když si na olympijském turnaji dokráčel až pro zlato. Finálový souboj ve váze do 125 kg se navíc nesmazatelně zapsal mezi největší zvraty v historii her. Steveson totiž prohrával a Gruzíncovi vítězství ukradl až v závěrečných setinách sekundy. V pouhých jednadvaceti letech se tak stal doslova americkým národním hrdinou.

"Jsou to šílené emoce, tu zlatou medaili jsem z krku nesundal snad 3 dny, nosil jsem ji všude. Všem jsem ji ukazoval přes telefon. Dokázat něco takového v tak mladém věku, to mi určitě změní život," rozpovídal se Steveson pro mmafighting. "Doufám, že se na to děcka dívají a inspiruje je to, aby přišli na zápasnickou žíněnku."

Stevesonovi na sociálních sítích ihned gratulovala WWE, organizace profesionálního wrestlingu, tedy bizarní show, jež se však v USA těší obrovské popularitě a točí se v ní velké peníze. Gable nevylučuje, že se v tomhle spektáklu v budoucnu objeví. "Byl bych dost hloupý, kdybych tam neprozkoumal možnosti." Sám ale na Twitteru provokativně "zamával" na Danu Whita. Primárním impulsem sice mohla být žárlivost na kolegyni Tamyru Stock, které šéf UFC v příspěvku na Instagramu k olympijskému úspěchu pogratuloval, nevyhnutelně si tím ale vysloužil pořádnou pozornost. "Jsem si jistý, že Dana White ten twít viděl, že za ním někdo z jeho týmu přišel a upozornil ho na něj. Jak říkám, všechny možnosti jsou zatím otevřené."

"Jsem fanoušek MMA, kdo by nechtěl být nejdrsnějším chlapem na světě? Kdo by nechtěl získat pás UFC? Mám zlatou medaili a jsem nejdrsnější wrestler na téhle planetě, proč bych teda neměl chtít jít do UFC a stát se taky nejdrsnějším šampionem těžké váhy?"

V MMA slavilo velké úspěchy už několik účastníků olympijských her, například Ronda Rousey, Henry Cejudo, Yoel Romero či Ben Askren. Právě poslední jmenovaný je přesvědčen, že s dostatečným tréninkem bude Steveson v MMA neporazitelný.

"Viděl jsem jeho komentář a také tomu věřím. Pokud bych s mým wrestlingem natrénoval také něco v postoji, můžu se stát šampionem za méně než 18 měsíců," věří si mladík, který ještě před výjezdem na olympiádu navázal spolupráci s manažerem Davem Martinem, který zastupuje například bojovníky Michaela Chandlera či Ryana Badera. Na další kariérní krok Stevesona se už teď u vybraných sázkových kanceláří vypisují kurzy. Olympijské hry v Paříži ale budou už za 3 roky, takže je možné, že zatím zůstane ve své disciplíně a pokusí se pro USA nejprve získat další zlato. Smysl by to možná dávalo i proto, že Stevesonovi zbývají ještě dva roky studia na univerzitě, kde jako člen národního týmu zřejmě pobírá stipendium.

Nutno však uznat, že UFC by se další přírůstek do heavyweight divize ohromně hodil. Dobrých těžkotonážníků je po světě dlouhodobě nedostatek, takže postup u nich může být mnohem rychlejší než v nižších váhových kategoriích. Skvělým příkladem může být neporažený francouzský talent Ciryl Gane, který o víkendu v UFC získal prozatimní titul, s MMA přitom začal teprve před třemi lety a jednalo se o jeho teprve desátý zápas v kleci.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články