Bojové sporty jako cesta z chudoby. Obávaný Kratos odkryl svůj životní příběh

Bojové sporty jako cesta z chudoby. Obávaný Kratos odkryl svůj životní příběh zdroj: FOTO: Se souhlasem Oktagon MMA

Tři zápasy v Oktagonu, tři knockouty. Není divu, že u nás Brazilec s přezdívkou Kratos platí za postrach polotěžké váhy. Na cestě za titulem ho v sobotu čeká bývalý šampion organizace BAMMA.

Životní příběh Rafaela Xaviera by s klidem obstál na stříbrném plátně. Když mu bylo devět, přišel o tátu, který zemřel ve vězení. Matka těžce pracovala, aby mohla dětem zajistit alespoň nějaké jídlo. “Když jsme měli jednou rýži a nic k ní, představoval jsem si, jak ji s něčím jíme,” vzpomíná na těžké časy v komentáři pro Oktagon. Za zbytečnosti se neutrácelo, často tedy záviděl svým vrstevníkům, kteří na tom byli lépe.

Život v brazilské favele mnoho příležitostí nepřinášel, a pokud ano, šlo mnohdy o aktivity za hranou zákona. Xavier se ale na šikmou plochu nikdy nedostal, byť měl přístup ke zbraním a drogám. “Jako hodně mladý jsem se musel rozhodnout –⁠ buď se dám na dráhu zločinu, nebo budu dělat něco jiného.” Alternativou byla škola, Xavier se dokonce zapsal na kurz mechanika, po měsíci ale neměl peníze na financování studia, musel tedy skončit.

Brzy se ukázalo, že jedna z možných cest vede skrze bojové sporty. S nimi začal, když mu bylo 14 let. “Měl jsem v sobě spoustu vzteku a energie, potřeboval jsem to někde vybít.” Začínal s brazilským jiu-jitsu, které má dodnes velmi rád. Absolvoval dokonce několik turnajů, brzy však pochopil, že mu i zde budou chybět peníze. Přešel tedy k thajskému boxu, kde se dostavily první úspěchy. “Začal jsem zápasit v muaythai a vydělávat dost peněz. Postupem času jsem přešel k MMA, protože platili lépe a mohl jsem si toho víc dovolit.“

Z Brazílie následně zamířil do Německa, kde dále rozvíjel svůj potenciál. Pod dohledem několika trenérů se zaměřuje na to, co mu kdysi přirostlo k srdci, tedy jiu-jitsu, muay thai a také box. Prošel hned několik německých organizací, například MMA Live, Nova Fighting Championship, nastupoval také v ruské M-1 Global či ACB (dnešní ACA). A pak přišla řada na Oktagon. “Miluju fanoušky, mám rád publikum, bylo to skvělé, láska na první pohled,” komentuje svůj první zápas na turnaji Oktagon 16, kde předvedl totální demolici v souboji s Michalem Plesníkem, jenž ochutnal jeho ostré lokty. Že nešlo o žádnou náhodu dokázal hned v dalším duelu, ani Csaba Hocz s “Kratosem” nevydržel do druhého kola, tvrdou levačkou si zajistil další působivý knockout.

Výrazně mu zatopil až Daniel Toledo na turnaji Oktagon Prime 4. Španěl zvolil trochu jinou taktiku, Xaviera několikrát dostal na zem, kde následně došlo na zajímavé výměny. Xavier poprvé předvedl grapplerské dovednosti, Toleda dokonce málem uškrtil. Koncem prvního kola mu ovšem Španěl vše splatil i s úroky, v přestřelce se pěkně trefil a Xavier byl vděčný, že slyší závěrečný hvizd. Hned ve druhém kole nicméně znovu převzal otěže, tvrdá pravá poslala soupeře k zemi a bylo rozhodnuto. “Kratos” navíc vysvětlil, že v zápase nebyl úplně stoprocentní, což potvrdili i jeho trenéři. Přípravu totiž musel skloubit s cestou do Brazílie, kam odjel s rodinou na dovolenou krátce před turnajem.

 

Sobotní duel s Marcinem Lazarzem ovšem podcenit nehodlá, což je dobře, jelikož jde o bývalého šampiona polotěžké váhy organizace BAMMA. Xavier tentokrát ladil formu v Dublinu, kde se potkal s UFC hvězdičkou Johnnym Walkerem, s nímž se zná už více než pět let. “Kratos” mu několikrát pomáhal v přípravě na těžké zápasy a vzájemně se prověřují v ostrém sparingu.

“Chci bojovat o titul. Patří mi,” hlásá krátce před sobotním turnajem. A nutno dodat, že se k titulové šanci skutečně blíží, v žebříčku polotěžké váhy už před sebou mnoho soupeřů nemá. Oktagon Prime 5 startuje v 18:00 hodin, vysílání bude k dispozici na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA

Nejnovější články