„Byl jsem opravdový kousek před koncem kariéry,“ vzpomíná David Dvořák na období, kdy odmítl nabídku od UFC

„Byl jsem opravdový kousek před koncem kariéry,“ vzpomíná David Dvořák na období, kdy odmítl nabídku od UFC zdroj: Getty Images

David Dvořák zavzpomínal na krušné chvíle. Byl nucen odmítnout nabídku na zápas UFC v Praze, dostal se do finančních problémů a dokonce zvažoval, že ukončí kariéru.

Za měsíc tomu budou přesně dva roky, co se v Praze vůbec poprvé uskutečnil turnaj pod záštitou UFC. Hlavní zápas večera obstaral Thiago Santos, který porazil favorizovaného Jana Blachowicze. České barvy hájila pouze Lucie Pudilová, jež dle bodových rozhodčích těsně prohrála s Američankou Liz Carmouche.

Nabídku nicméně dostali i další bojovníci tuzemské scény, například David Dvořák. V příspěvku na Instagramu se přeborník v muší váze svěřil, že na turnaj nerad vzpomíná, jelikož je spojený s možná nejtěžším rozhodnutím, jaké za svou kariéru profesionálního bojovníka udělal.

Dvořák se netajil tím, že by pro něj bylo ctí reprezentovat Českou republiku na turnaji v Praze. „O tom jsem snil celou kariéru, být v UFC, zápasit za naši vlast a vstoupit do ligy mistrů s vlajkou na zádech.“ Pokud by však nabídku přijal, musel by nastoupit ve vyšší váze, než v jaké celý svůj život zápasil. Rozhodl se tedy, že místo svého srdce poslechne rozum. „Osud tomu chtěl jinak. Nabídka byla na větší váhu a to bylo nemyslitelné. Někdy prostě touha v srdci a vysněný sen nejsou to nejlepší, takže musí vyhrát zdravý rozum a soudnost.“

V pořadu Mr. Kubelík show přiznal, že nabídku odmítal s těžkým srdcem. „Fakt jsem si připadal strašně, i ten manažer z Belgie, kterému jsem to odmítnul, se chytal za hlavu. Spousta lidí mě pak začala hejtovat,“ prozradil. Pro jeho širší okolí bylo naprosto nepochopitelné, že si dovolil takovou věc odmítnout.

Ještě dlouho poté ho pronásledovala otázka, zda se skutečně rozhodl správně. Navíc se mu přestalo dařit, dostal se do finančních problémů, dokonce začal pochybovat o tom, zda to v MMA někam dotáhne. „Byl jsem opravdový kousek před koncem kariéry. Zlomený a s broukem v hlavě, zda jsem se rozhodl správně. Dlouhé měsíce jsem se tímto pocitem trápil,“ přiznal. Tou dobou zápasil pod organizací XFN, s níž se ale musel dohadovat o svou odměnu. Dvořákovi byl slíben titulový zápas, rozhodl se tedy, že odcestuje do Thajska, kde se na něj chtěl připravit. Souboj o pás šampiona byl ale nakonec zrušen. V cizí zemi tedy zůstal bez peněz a vlastně i bez práce. „Tam jsem byl opravdu na hraně, říkal jsem si, jestli mi za to ten sport stojí. Pořád jsem do toho dělal jinou práci, od rána do večera, do školy, do práce, na tréninky, a pak ještě za to ani nedostanu zaplaceno,“ popsal své pocity s tím, že právě tehdy zvažoval, že kariéru ukončí a bude se věnovat něčemu jinému.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený David Dvořák (@dvorak.david)

Nad vodou ho naštěstí podrželi ti nejbližší. „Měl jsem ale něco, co mnoho lidí postrádá. Neuvěřitelně skvělou rodinu, která za mnou vždy stála a byla mým obrovským motorem, který nikdy nepřestal pracovat, trenéry a týmové parťáky, kteří věřili, že tahle to bylo správně.“ David tedy nepřestal věřit, že jeho čas v UFC teprve přijde.

Netrvalo to dlouho a další nabídka skutečně přišla. Jak sám Dvořák dodává, nyní patří mezi nejlepší borce v UFC, momentálně drží desátou příčku v žebříčku muší váhy. Jeho 15 výher v řadě se v květnu pokusí přerušit pětadvacetiletý Brazilec Raulian Paiva. Duel se uskuteční 22. května.

Zdroje:  Instagram - David Dvořák , Mr. Kubelík show

Nejnovější články