Chimaev je špatný parťák, nedokáže se přizpůsobit, postěžoval si Matěj Peňáz

Chimaev je špatný parťák, nedokáže se přizpůsobit, postěžoval si Matěj Peňáz Matěj Peňáz si v Oktagonu rychle získal fanoušky i skalpy soupeřů | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Český dlouhán Matěj Peňáz se může pochlubit přípravou ve vyhlášené tělocvičně Allstars Training Center, kde se tahá se světovou elitou. Zázemí švédského gymu přiblížil v nedávném rozhovoru.

„V Allstaru cítíš tu konkurenci, to se musí nechat,” pochvaloval si Matěj Peňáz v podcastu Krev, slzy a pot.cast, kde ho zpovídal Willy Cao. „Ti kluci si s tebou nepřišli popovídat, tam jsi přišel trénovat a bude to prostě dřina. Od těch borců je tam velký tah na branku,” řekl a vysvětlil, že se v gymu točí hromada lidí, každý týden se objevují noví zápasníci, kteří přijíždí na tréninkový kemp. Má to ale i své mouchy. „Třeba když jsem blízko zápasu a mám dietu, tak nechci jít každý sparring na sto procent, úplně na hranu, protože hrozí zranění. To se mi na tom moc nelíbí.”

I z toho důvodu se na poslední týdny před zápasem přesouvá zpět do Čech, kde si přípravu může lépe nastavit, zároveň unikne vražednému tempu některých maniaků, jako je například Khamzat Chimaev. „Můžeš si to lépe přizpůsobit, což je podle mě před zápasem extrémně důležité, abys měl individuální přípravu, individuální pohled jen na sebe, ne pohled továrny, že jsme všichni stejní a všichni budeme dělat tohle. Protože tak to není, každý jsme jinačí.”

„Money” se následně na chvíli zastavil u známých bojovníků, s nimiž se pravidelně potkává. Ve výčtu nechybí ani zmíněný Chimaev. „Khamzat je složitá osobnost. Je to výborný zápasník, nahecovaný.” Hvězda UFC podle něj nikdy netrénuje na půl plynu, vždy ze sebe ždímá maximum, což je někdy trochu na obtíž. „Vždycky jede hranu, občas možná až moc.”

S Khamzatem dle jeho zkušeností není moc dobrá domluva, protože třeba nebere v potaz zranění ostatních parťáků a nikoho nešetří, což je samozřejmě nepříjemné. „On to jinak neumí. Já mu to neberu, ale je to hrozně špatný sparring partner a parťák do tréninku. Někdo, kdo se vůbec nedokáže přizpůsobit, vždy musí jet na sto procent.”

Za to ale platí velkou daň. „Když jedeš pořád na sto procent, tak přichází zranění,” řekl s tím, že má Chimaev mnoho zdravotních problémů, na které nebere velký ohled. „Pořád je tlačí dál a dál spolu se svou kariérou, pořád ho omezují.” Přemožitel Gilberta Burnse či Kamaru Usmana podle Peňáze nad tréninkem tolik nepřemýšlí, na slovo poslouchá pokyny trenéra. „Má takovou mentalitu: Jsem voják, tohle udělám, a pak vyhraju, protože jsem nejlepší.”

Na trénincích však naštěstí potkává i mnohem příjemnější chlapíky, například Alexandera Gustafssona. „Hroznej sympaťák, dobře se s ním trénuje. Je to dobrý sparring partner, dobrý člověk do tréninku, který ti něco může dát,” řekl a pochválil jeho postoj. „Má ale i dobrý wrestling, překvapil mě, jak dobrý je wrestler.”

Dále zmínil Volkana Oezdemira, prvního soupeře Jiřího Procházky na půdě UFC. „S Volkanem trénuju hodně, nejsme od sebe daleko váhově. Je menší, ale těžší než já, takový zavalitější. Dobrý sparring partner, v pohodě týpek, takový klidný… Ale na trénincích maká, určitě mi něco dává. Je na něm vidět, že se snaží zlepšovat, v posledních zápasech se hodně zlepšil na zemi, dost na tom pracuje.”

Matěj Peňáz se příští týden objeví na výročním turnaji Oktagon 50, jeho soupeřem bude Ole Magnor, který naposledy uškrtil Václava Mikuláška. Celý galavečer můžete sledovat na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Willy Cao – YouTube

Nejnovější články