Daniel Škvor se chystá na ukrajinského rváče a v přípravě se soustředil na své silné stránky

Daniel Škvor se chystá na ukrajinského rváče a v přípravě se soustředil na své silné stránky Daniel Škvor | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

V kickboxu představuje světovou špičku, ale MMA ho baví a chce se v něm zlepšovat. O víkendu se Daniel Škvor utká v kleci Oktagonu s ukrajinským bojovníkem Ilyou Lupinovem.

Zatímco v pyramidě Oktagon Underground nenašel přemožitele, v prvním zápasu podle klasických MMA pravidel už Daniel Škvor na vítězství nestačil, když mu Oumar Sy ve druhém kole dotáhl rear naked choke. Škvor na tiskové konferenci prozradil, že po prvním kole totálně zatuhnul, že sotva stál na nohou a těžko se mu tedy pokračovalo v boji. Jinak ale svůj výkon hodnotil pozitivně, soupeři úspěšně utíkal a dokázal se i zvednout ze země.

Jak sám podotknul, první dva zápasy v kickboxu také prohrál, ale ani to ho neodradilo, což je dobře, jelikož se následně dopracoval až do prestižní organizace Glory. V rozhovoru pro Oktagon se zmínil, že v přípravě na další zápas nic zásadního neměnil. “Ta příprava byla defakto podobná, protože jsem si hned po zápase urval rameno, takže se dá říct, že jsem byl dva měsíce úplně mimo. Takže jsme do toho najeli, něco jsme tam vyladili, ale že bych se zaměřil na nějaké ukončovačky na zemi, to asi ne.” Jedna změna ale přece jen přišla. “DeeDee” si uvědomil, že trochu zapomíná na to, v čem je nejlepší. “Důležité je nezaspat tu mojí silnou stránku, kterou je postoj. Vypozoroval jsem, že když jsem se začal víc věnovat té zemi, tak jsem nebyl schopen zaboxovat, udělat kvalitní striking, takže se to teď nějak snažím vychytat, aby bylo od všeho tak akorát.”

Soupeře zhodnotil v podcastu Fair Play Thinker. “Je to ukrajinský sambista, mistr Ukrajiny v combat sambu, v MMA má asi pět zápasů. Takže uvidíme. Je menší, širší, takový klasický rváč. Combat sambo je hodně agresivní, leze hodně na blízko a rve se, nevypadá to na technického grapplera, snaží se to házet, ale je to spíš takový rváč.” Ilya Lupinov má na kontě pět zápasů, bojoval hlavně v ukrajinských organizacích, přičemž jednou zavítal do Švédska na turnaj Ak Fighting Championship a momentálně drží bilanci 3-2.

Škvor je skvělým příkladem, pokud se mluví o rozdílu mezi MMA a jinými bojovými sporty. Ani ostřílený postojář to v kleci nemá jednoduché, mnoho věcí musí dohánět. “Dá se říct, že obyčejný kluk, který má pár zápasů v judu nebo řeckořímským, je schopný udělat opravdu hodně kvalitního postojáře, i když se na to připravuje. Fungují tam změny úrovní, naznačují, hodí takedown, nevíš, jestli ti chce dát pěstí. V tom postoji není ta technika tak důležitá, je schopný tě vypnout na rvačku nějakým pseudo-úderem, o tom se přesvědčila spousta kvalitních postojářů,” řekl a jako příklad uvedl Matouše Kohouta. I samotný postoj v MMA se logicky hodně liší od tradičních postojových disciplín. Škvor zavzpomínal na časy, kdy začínal s tréninky u Andrého Reinderse, tehdy mu hodně zatápěl Pavel Salčák, jeho styl mu byl velmi nepříjemný.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Přechod k MMA byl těžký také po fyzické stránce. Škvor přiznal, že byla změna pro jeho tělo velkým šokem, zmínil namáhané klouby a šlachy, v prvních měsících si dokonce vybrousil menisky, protože tělo přetěžoval. I proto by doporučil nepodceňovat systematickou přípravu. “Hodně kluků to chce dohnat, začnou hodně makat, ale to tělo to nezvládne, přijdou zranění, které neznáš, začnou tě bolet věci, které neznáš. V tom je ten přechod také hodně těžký. Sice to chceš urychlit, ale to tělo tě nepustí.”

Škvor se chce životu bojovníka věnovat, dokud mu to jeho tělo dovolí. Určitě by vzal zápas v klasickém kickboxu, pokud by přišla nabídka, stále doufá, že dojde na slíbený zápas v Glory, který by se měl konečně uskutečnit v jeho váhové kategorii (dosud nastupoval o váhu výše - v supertěžké divizi). “Ale MMA mě baví. Nedělám to kvůli nějaké mediální známosti. Tréninky mě prostě baví, těším se na ně, rád se učím nové věci.” Dodal, že jde o příjemnou změnu po letech trénování čistého postoje, kdy mu připadalo, že jezdí na tréninky jako do práce.

Duel Škvor vs. Lupinov je prvním zápasem celého turnaje, který již tradičně mohou všichni zájemci zhlédnout zcela zdarma, třeba na oficiálním YouTube kanálu organizace Oktagon MMA.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA , Fair Play Thinker

Nejnovější články