David Kozma se podruhé střetne s maďarským střelcem Maté Kertészem. A tentokrát půjde o titul

David Kozma se podruhé střetne s maďarským střelcem Maté Kertészem. A tentokrát půjde o titul zdroj: Profimedia

Oktagon 16 zamíří do Ostravy, kde se strhne bitva o trůn welterové váhy. David Kozma si dá odvetu s maďarským borcem Maté Kertészem.

Další titulová obhajoba pro šampiona Davida Kozmu se již blíží. 14. března se totiž organizace Oktagon MMA znovu vrací do Ostravy, kde turnaj navštíví přes 11 tisíc fanoušků a předem vyprodaná Ostravar Aréna se bude opět otřásat v základech.

V hlavním zápase večera nás čeká souboj o pás šampiona welterové váhy. V něm se představí šampion a v organizaci Oktagon MMA dosud neporažený David "Růžový Panter" Kozma, proti kterému se do klece postaví nebezpečný Maďar Maté Kertész. Oba zápasníci se spolu v minulosti již utkali, a to na turnaji Oktagon 9 v Bratislavě, v rámci semifinálové pyramidy welterové váhy. Ve velmi zajímavém zápase se z výhry nakonec radoval David Kozma, který vyhrál až po skončení všech tří kol na body. Maté však ukázal skvělou přípravu a dokázal "Růžovému panterovi" zápas pěkně znepříjemnit, jelikož měl na téměř každý jeho takedown dokonalou obranu. Nyní se tito dva bojovníci střetnou znovu a to v titulovém zápase o pás šampiona Oktagon MMA.

David "Pink Panter" Kozma (26-11) patří k nejlepším bojovníkům domácí scény. V organizaci Oktagon MMA zápasí od roku 2018, kde si vybojoval skvělou bilanci šesti výher bez jediné porážky. Svůj první zápas v Oktagonu měl v roce 2018 na turnaji v Ostravě, kde se utkal s nebezpečným polákem Rafalem Lewonem. Po ne příliš vydařeném začátku, kdy jej polák dokázal natrefovat tvrdými údery, dokázal Kozma vývoj zápasu otočit a ukončit Lewona ostrými lokty na konci prvního kola. Od té doby si "Pink panter" získával velkou pozornost domácího publika a s dalšími zápasy rostlo jak jeho skóre, tak i popularita. Porážel jednoho soupeře za druhým, což ho dovedlo k jeho vytouženému zápasu s Gáborem Borárošem, se kterým se v pražské O2 Aréně utkal o titul ve váze do 77kg. Ve velmi očekávaném duelu však ve druhém kole došlo k nepříjemnému zranění kolene slovenského bojovníka, který v zápase nemohl nadále pokračovat. Pás tak získal David Kozma.

O pár měsíců později čekala šampiona první obhajoba. O jeho titul dostal zájem Samuel "Pirát" Krištofič, který přestoupil o váhu níž a chtěl tak narušit Davidovu šňůru vítězství. Po pětikolové bitvě atraktivního zápasu, ale zůstal opasek i nadále na rameni Davida Kozmy. Nastal čas udělat v kariéře další krok. V květnu, roku 2019, dostal  "Růžový panter" nabídku z prestižní východní organizace RCC, kde nejprve porazil Alexeye Shurkeviche. Jeho další zápas mu ale v Rusku nevyšel a na konci třetího kola mu sedmizápasovou šňůru vítězství přerušil Roman Mukhamedshin, jenž utáhl Kozmu ve třetím kole na RNC.

Nyní se zkušený zápasník vrací na domácí půdu a čeká ho druhá titulová obhajoba, proti nebezpečnému soupeři z Maďarska.

Kozma vs Kertesz zdroj: Profimedia

Maté "The cold blooded" Kertész (8-2) se za poslední dobu stal jedním z nejoblíbenějších zahraničních bojovníků. Talentovaný maďarský bojovník je totiž názorným příkladem moderního způsobu boje a svojí komplexností představuje velké nebezpečí pro své soupeře. Poprvé jsme Kertésze mohli vidět na domácí scéně v souboji s účastníkem první série Oktagon Výzvy, Lukášem Pajtinou. Tehdy nastupoval do zápasu s bilancí 5-0 a nikdo netušil, co od něj čekat. Zápas s Pajtinou byl ale pro mnohé fanoušky překvapivou jednoznačnou záležitostí pro maďarského borce. Maté totiž poslal slovenského oblíbence tvrdou ranou k zemi už v polovině prvního kola a získal tak velkou pozornost v jeho novém působišti.

Na Oktagonu 7 měl následovat další zápas proti Pavlovi Simandlovi. Avšak ten se bohužel zranil a "The cold blooded" tak postoupil rovnou do semifinálové pyramidy welterové váhy, kde narazil poprvé na Davida Kozmu. I přes skvělou připravenost a výbornou obranu proti Kozmovým takedownům, ze kterých dokázal vstávat okamžitě po dopadu na zem, to na udržení neporazitelnosti nestačilo. Utrpěl tak svou první profesionální porážku v kariéře.

Kertész nicméně od svých velkých cílů neupustil a toužil po odvetě. Na turnaji Oktagon 11 bojoval proti tvrďákovi Radovanovi Úškrtovi. Po skončení prvního kola, ve kterém schytal od slovenského zápasníka velmi tvrdé údery se zdálo, že má tento krvavý souboj už předem prohraný. Maté ale ukázal srdce válečníka a ve druhém kole zápas přesunul na zem, kde nakonec dokázal Úškrta ukončit na TKO. Dostal se tak znovu na vítěznou vlnu a vytoužená odveta byla blízko.

Ovšem poté přišla prohra s polským Robertem Bryczkem. Promotéři ale nad talentovaným sympaťákem rozhodně nezanevřeli a nabídli mu zápas s Jozefem Wittnerem. Tento fight měl určit dalšího potencionálního vyzyvatele o titul. Již od začátku zápasu Kertész Wittnera naprosto k ničemu nepustil a velkým množstvím nepoddajných úderů, ukončil tento zápas už na konci prvního kola. A nový vyzyvatel šampiona tak byl více než jasný.

V prvním zápase sice Kertész neuspěl, ale teď je odhodlaný udělat vše proto, aby Kozmu porazil. Má taky výhodu v tom, že už ví, co od Kozmy může očekávat a může se na něj připravit. Jestli to však na „Růžového pantera“ bude stačit, se dozvíme už 14. března.

Na první zápas mezi Kozmou a Kertészem se můžete podívat tady:

Nejnovější články