Duchovno a samurajství, na to já moc nevěřím, říká Kozma. Jak to vypadá s jeho mentální přípravou?

Duchovno a samurajství, na to já moc nevěřím, říká Kozma. Jak to vypadá s jeho mentální přípravou? David Kozma | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

“Růžový panter” prozradil, jak se staví k mentálnímu koučinku, psychické přípravě a duchovnímu rozměru v životě bojovníka. Nastínil také plány do budoucna.

Nedílnou součástí řemesla profesionálních bojovníků bývají sezení s mentálními kouči. Nestačí zkrátka připravit jen tělo, potenciál daného sportovce je potřeba také odemknout v hlavě, dodat mu patřičné sebevědomí a cílevědomost. Neplatí to ale pro všechny. David Kozma, úřadující šampion welterové váhy, v rozhovoru pro K.O. magazín přiznal, že tuto část přípravy zcela vynechává.

“Na to nejsem vůbec. Mentální koučink by mi asi nic nedal. Myslím si, že jsem psychicky v pohodě, možná ne (smích). Řekl bych, že mentalitu mám nastavenou dobře, kouče jsem nikdy nevyhledával, protože jsem k tomu nikdy neměl důvod.”

Dalo by se říct, že u nás psychickou přípravu povýšil na novu úroveň Jiří Procházka, jenž se často odkazuje na Knihu pěti kruhů od slavného šermíře Mijamota Musašiho, která popisuje cestu k dosažení mistrovství v boji i v životě. Něco takového se ale s odlehčenou image “Růžového pantera” zkrátka neslučuje. “Duchovno a samurajství, na to já moc nevěřím,” řekl k praktikám české jedničky, která se pomalu chystá na válku o titul v UFC. “Mě to strašně nebaví, nic mi to neříká.”

Kozma nehoví ani alternativním technikám pro lepší soustředění, zmínil třeba terapii tmou, kdy se člověk na několik dní zavře bez jídla to temné místnosti, což je ostatně další aktivita, kterou vyzkoušel Procházka, a to krátce po výhře nad Dominickem Reyesem. “Do tmy bych se určitě nezavřel, ani to nechci zkoušet. Já bych se tam zbláznil během dvou hodin. Jestli to někdo chce dělat, cítí, že mu to pomáhá, tak ať si to dělá, ale mě ať do toho nikdo nenutí (smích).”

Duchovno tedy pro pantera není. A to samé platí pro trashtalk. Ostrým výměnám názorů se vyhýbá, protože mu nepřipadají přirozené. “Když je to někdo jako Conor a patří to k němu, tak to ty zápasy dělá zábavnější. Když to někdo umí, tak mě to baví. Ale když se to hraje a tlačí se to na sílu, tak je to spíš trapné.” Při této příležitosti zavzpomínal na vlastní pokusy, zmínil zápas s Gáborem, kdy mu přes kamery poslal vzkaz, že se může těšit na lokty. S výsledkem ale spokojený nebyl. “Pak z toho vzniklo cringe video, bylo to strašně trapné. Tak jsem si řekl, že tohle už dělat nechci, budu prostě svůj.”

Během rozhovoru přišla řeč také na nově vzniklou organizaci RFA, kam zamířil Kozmův parťák z PriMMAt gymu - Leo Brichta. David znovu potvrdil, že jeho kroky následovat nehodlá, nechtěl by se loučit s pozicí šampiona. I tak se ale poměrně brzy představí v cizí organizaci. “V červenci mám nastoupit v Rusku v RCC, na tom jsem se dohodl s Oktagonem,” řekl s okdazem na manažera Pavla Touše, který angažmá v zahraničí vyjednal. Kozma je s promotéry Oktagonu dohodnutý na dvou obhajobách za rok, v pozici šampiona se zde do klece častěji nedostane, prostor totiž musí dostat i další. Zbývající energii tedy hodlá věnovat dobývání cizího území.

Kozma se netají touhou zabojovat i v zámořském UFC. Možnost měl v roce 2019, kdy byl jeho tým kontaktován s nabídkou na tehdejší turnaj v Praze, na němž se objevila Lucie Pudilová. Tehdy ale šlo o manažery třetí strany, kteří podle Kozmy chtěli především vydělat peníze, nabídka navíc přišla na poslední chvíli, takže se rozhodli odmítnout. A v návaznosti na poslední úspěchy se zatím UFC neozvalo.

Kozma se tak může naplno soustředit na další obhajobu. Ta se uskuteční 9. dubna v Ostravě. Do klece vstoupí s posledním válečníkem, který ho na domácí scéně dokázal porazit, na titul welterové divize si brousí zuby veterán Petr Kníže.

Zdroje:  tn.cz

Nejnovější články