Dvořák plánuje soupeře přejet jako lokomotiva. Kdy dojde na titul?

Dvořák plánuje soupeře přejet jako lokomotiva. Kdy dojde na titul? David Dvořák. | zdroj: FOTO: Tisková zpráva | se svolením Davida Dvořáka

Porážku v kleci nezažil už takřka 10 let a nehodlá na tom nic měnit. David Dvořák věří, že pokud v sobotním zápase neudělá chybu, probije se na dosah titulu muší váhy UFC.

Už jen několik hodin dělí Davida Dvořáka od čtvrtého a zatím nejdůležitějšího zápasu v UFC. Bude v něm bojovat o postup mezi užší špičku muší váhy UFC. Soupeřem bude Brazilec Matheus Nicolau, aktuálně sedmý muž žebříčku. “Nejkvalitnější soupeř a nejkvalitnější David,” shrnul to na tiskové konferenci výstižně trenér Jan Maršálek.

Celý tým se do Spojených států přesunul s dostatečným předstihem, aby se stihl před důležitým zápasem aklimatizovat. Azyl našli v klubu Ronin, šlo ale vlastně jen o prostor k tréninku.

“Když jsme dorazili, tak nám samozřejmě nabízeli, že by pro Davida měli nějaký sparing partnery, ale on za celou dobu, co je tady, nesáhl na nikoho jinýho než na svoje trenéry. Abychom měli jistotu, že ho nikdo hloupě nezraní. Občas se totiž najde někdo, kdo chce jet tvrdě, nebo udělá nějakou chybu. Takže teďka už s Davidem trénujeme jenom my,” vysvětlili trenéři.

To ale prý v této fázi není nic jednoduchého. “Občas je vidět, že Davidoj v nějakým lehčím sparingu přeskočí, najednou se ocitne v zápase a to je pak pro sparing partnery docela nepříjemná věc,” práskl na kamaráda Patrik Kincl.

“Jó, to se mi tu stává,” přitakal Dvořák, který se cítí být ve skvělé formě, kterou ale ještě nepovažuje za svůj vrchol, ten prý přijde až tak za 3-4 roky. Trenéři však neskrývají spokojenost už teď, český bojovník v UFC roste s každým zápasem.

“Do Brazílie jsme se jeli podívat, jestli na to Dave má, jestli tam patří,” zavzpomínal na začátky v nejprestižnější MMA organizaci Maršálek. “Teď už tam zdomácněl a i my jako tým jsme zdomácněli. A on ví, že má na to, aby tam byl a rval se o přední místa žebříčku a postupoval k titulu. S tím samozřejmě souvisí i to, že třeba přijedeme na hotel a už z toho nejsme vyjukaní jak děcka v Disneylandu. Víme, co se bude dít, co tam bude za lidi, jak ty procesy na sebe navazujou, kdy si jít zatrénovat, kam můžeme jít, kam nemůžeme jít a tak dál. To všechno přidává na pohodě.” 

Slova chvály má i Honza Stach, expert na boj na zemi. Podle něj je Dvořák v životní formě, zásluhu na tom má především jeho přístup k tréninku. “Spousta zápasníků v podstatě pořádně trénuje jen, když jsou v přípravném kempu na zápas, ale Davidovi není líto trávit čas tím, že jezdí na tréninky (z Hradce Králové) do Brna, do Prahy, prostě extra čas na cestách, i když má třeba 4 měsíce do zápasu, aby mohl nasávat vědomosti a pracoval na sobě.”

Českého bojovník prý před zápasem pociťuje jen zdravou nervozitu. Nepřemýšlí ani nad tím, že by prohra mohla utnout jeho úctyhodnou sérii 16 výher v řadě. “Mě tohle vůbec nezajímá, beru každej zápas samostatně a chci ho vyhrát. I samotnej titul beru jako dílčí skóre na týhletý cestě. Takže pokud se budu stoprocentně připravovat a dám tomu všechno, co je potřeba, tak si jenom tyhlety věci budu po cestě sbírat. Bude se zvyšovat to skóre, tituly a všechno možný, ale jsou to jenom takový doplňky na tý cestě a mě jde o to být co nejlepší. Na tom pracuju.”

Soupeř je podle něj nebezpečný v mnoha aspektech boje, důležité tedy bude neudělat zbytečnou chybu. “Pokud dodržím strategii, kterou máme, tak ho přejedu jak lokomotiva.” Trenéři přitakali, největší riziko prý bude v Davidovi samotném, aby třeba neucítil krev a nenaběhl si na nějaký soupeřův kontra úder. Jasnou představu mají samozřejmě i o tom, čím by soupeř mohl zahrozit na zemi, z taktických důvodu ale zůstane tajemstvím.

Očekávat ale máme dominantní výkon. “Nechci spoléhat na rozhodčí,” říká totiž odhodlaně Dvořák. “Viděl jsem jeho zápasy a ty poslední dva byly hodně těsný a tohle nechci. Já chci ukázat, že to vítězství chci a i kdyby bylo na body, tak jednoznačně, bez toho, že by rozhodčí mohli přemejšlet o tom, komu to dát. Samozřejmě finiš by byl nejlepší, ale chci diktovat ten zápas a udělat co největší show. Je mi jedno, jestli to bude na body nebo před limitem, ale jednoznačně pro mě.”

Pokud to dopadne, bude český bojovník v opravdu dobré společnosti a doslova na dosah titulu. “Pak každej další zápas už může být nejlepší pětka a tam když se titulovej vyzyvatel zraní, nebo i šampion, tak tam už ta teoretická šance je. Takže může to dopadnout i letos a nejdýl za rok,” věří “Undertaker”. Brzy bychom tedy v UFC mohli mít hned dva šampiony, protože už v květnu se o titul polotěžké váhy pobije Jiří Procházka.

Turnaj UFC startuje v sobotu v 9:00 a Dvořák jde už druhý zápas na startovce. Dále uvidíme například jeho kolegy z muší divize Askara Askarova a Kai Kara-France, s nimiž by se mohl v blízké budoucnosti utkat. V hlavním zápase se střetnou těžké váhy Curtis Blaydes a Chris Daukaus.

Zdroje:  Tisková konference Davida Dvořáka

Nejnovější články