Jay Jay se vrací! Bývalý šampion organizací Fusion FN a GMC má spadeno na houževnatého Brazilce

Jay Jay se vrací! Bývalý šampion organizací Fusion FN a GMC má spadeno na houževnatého Brazilce Jan Gottvald | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Jan Gottvald se po tříleté pauze vrací k MMA. Svěřenec Martina Karaivanova chce v sobotu ukázat, že se s ním v polotěžké váze musí počítat.

Jan Gottvald patří mezi nejvíce dekorované MMA bojovníky domácí scény. V roce 2014 vybojoval bronz na mistrovství světa v Minsku, o dva roky později se stal mistrem České republiky. Následně přidal do sbírky tituly šampiona v organizacích Fusion FN a GMC. To mu ale nestačí. V sobotu se vrhne na polotěžkou divizi Oktagonu.

Fanouškům největší československé organizace se představil již několikrát. První bitvu v černožlutém dresu absolvoval začátkem roku 2019, tehdy na něj nestačil Mantas Zakaustas. Zdálo se, že má “Jay Jay” znovu skvěle našlápnuto, o pár měsíců později mu ale zkřížil cestu Henrique Da Silva, který jej knockoutoval krátce před koncem prvního kola. A právě tehdy se Gottvald rozhodl, že si od MMA trochu odpočine. “Po zápase s Frankensteinem jsem měl delší pauzu, měl jsem zlomenou lýtkovou kost. Teprve minulý rok jsem byl na operaci,” vysvětlil v rozhovoru pro Oktagon. Kariéru mu ale zpomalila také pandemie koronaviru, během níž si vyzkoušel zápas pod hybridními pravidly Undergroundu, kde tvrdě narazil na elitního postojáře Dana Škvora.

Důvodem k přestávce nicméně nebylo pouze zranění. Rodák z Brna se rozhodl, že náležitě vytěží svůj skvělý fyzický fond, podstoupil tedy přípravu pro rekruty Armády České republiky a stal se profesionálním vojákem. To ale neznamená, že by MMA odstavil na druhou kolej. “Řešil jsem hodně věcí v osobním životě, proto jsem měl tak dlouhou pauzu. Teď jsem připravený naskočit zpátky do toho kolotoče, do Brna si jdu pro vítězství.”

Gottvald se připravuje v dnes již světoznámém Jetsaam Gymu, běžně trénuje i s Jiřím Procházkou. “Já už jsem na ten jeho styl zvyklý. S Jirkou se známe od začátku, víceméně plus mínus víme, co ten druhý během sparingu udělá.” Trenér Martin Karaivanov doplnil, že patřil mezi parťáky, kteří Jirkovi pomáhali na cestě za titulem UFC. “Průběžně trénoval s Jiřím. Když se připravoval na titulovou bitvu, tak mu s Andrésem dělali sparing partnera. Takže v nějaké přípravě byl, udržoval se kondičně, silově.” A byť je opravdu těžké se jen přiblížit “BJP” úrovni, Gottvaldovi se to dařilo. “Určitě s ním dokázal držet krok v rámci možností, patřil k těm lepším sparing partnerům, kteří se na něm točili.”

Karaivanov připomněl, že už má Gottvald něco za sebou. “Jay Jay má hlavně zkušenosti. V minulosti zápasil třeba Pützem, když šel o německý titul, prohrál těsně na body po pěti kolech. Poslední soupeř, Frankenstein, vlastně také nebyl tak jednoduchý, že?” Sám má jasnou představu o tom, z čeho by jeho svěřenec mohl těžit. “Ty zkušenosti tam jsou, na tu 93 má sílu, je relativně vysoký a má dlouhé paže, takže to by mohla být naše přednost.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Výhodu v podobě výškové převahy si v sobotu vyzkouší v praxi. Soupeřem mu totiž bude Edilson Franca, který je o celých 10 centimetrů menší. Do zápasu nastoupí s bilancí 9 výher a 7 porážek, promotéry zřejmě zaujal výkonem na srpnovém turnaji GMC 28, kde se postaral o vůbec první červené políčko pro Michaela Smolika. “Soupeř je zkušený, má víc zápasů než já. Je poměrně tvrdý, snese,” zhodnotil Gottvald. Na Brazilce má poměrně jasný plán. “Přežít prvotní nápor. Myslím, že potom už v ničem nebude problém.”

Duel Gottvald vs. Franca odstartuje v sobotu v 18:00 turnaj OKTAGON 35 jako tzv. free prelims, bude jej tedy možné sledovat zdarma na Youtube.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA

Nejnovější články