”Kdybych nevyhrával, tak jsem na nule,” řekl David Dvořák k výplatě v UFC

”Kdybych nevyhrával, tak jsem na nule,” řekl David Dvořák k výplatě v UFC zdroj: Profimedia

David Dvořák zhodnotil dalšího soupeře. Na Brazilce si věří, chtěl by ho ukončit před časovým limitem.

V nedávné epizodě podcastu U kulatého stolu se objevil David Dvořák, kterého brzy čeká již třetí zápas v UFC. I k němu se “Undertaker” vyjádřil, a potvrdil, že je další souboj skutečně domluven s Raulianem Paivou. Ještě nedávno nebylo jméno jeho soupeře oficiálně potvrzeno a Dvořák jej nesměl prozradit. Pokud by tak učinil, riskoval by finanční sankci ze strany UFC. “Jsou tam takové pokuty, že by pak člověk zápasil zadarmo,” vysvětlil v rozhovoru.

Nebezpečnost Rauliana Paivy také následně zhodnotil. “Nevidím ho tak hrozně, jako zbytek lidí. Vím, jakej skok jsem za poslední rok udělal, vím, že na to mám,” prohlásil. Dvořák dokonce věří, že by mohlo jít o první ukončení před časovým limitem, na své cestě už se potkal s těžšími soupeři. “Třeba Salambek Damaev nebo Arsen Taigibov, kterého jsem měl na Štvanici, jsou podle mě těžší soupeři, než je třeba Paiva.” Zároveň ale dodal, že papírově jde skutečně o nejlepšího soupeře, jakého kdy měl. “Budu muset podat nejlepší výkon, ale myslím si, že je to soupeř, který se dá ukončit.”

Pokud by se Dvořákovi skutečně podařilo rozhodnout zápas před časovým limitem, zajistil by si daleko lepší vyjednávací pozici. Ukázal by totiž, že nehraje na jistotu, že v sobě má tu správnou dravost. “Nesnáším výhry na body. Byť se mi to teď ve dvou zápasech nepovedlo, tak chci ty lidi ukončit, dělám pro to maximum. Vždy to bude vypadat lépe. Kdyby se mi teď podařila dvě ukončení, tak bude ta vyjednávací pozice daleko lepší.”

David Dvořák vs. Jordan Espinosa David Dvořák trefuje Jordana Espinosu přesným pravým hákem. | zdroj: Profimedia

“Undertaker” je navíc nerad, když o výsledku musí rozhodnout bodoví rozhodčí, těm se dle jeho slov nedá věřit. “Já prostě nepochopím, když jsou kolem klece tři rozhodčí, a jeden naboduje 30-27 pro jednoho, zatímco druhý 30-27 pro druhého. Tak sakra na co koukali? To každý sledoval úplně jiný zápas?” David odmítl i argument, že se každý z rozhodčích dívá na scénu z jiného úhlu. “To je nesmysl.” Dodal, že v případě opakovaných chyb se s tímto problémem musí něco dělat, jelikož jde o zdraví a kariéru zápasníků.

Český zástupce v muší divizi dokázal oba zápasy v UFC vyhrát, je tedy na dobré cestě za prodloužením smlouvy. Dvořák přiznal, že s managementem uvažovali o tom, že by si už nyní zkusili vyjednat prodloužení smlouvy, nakonec se ale rozhodli ještě jeden zápas počkat. “Pokud přijde třetí výhra, tak bychom určitě chtěli rovnou prodloužit smlouvu,” naznačil s tím, že by si poté představoval kontrakt na další čtyři zápasy, ovšem za lepší odměnu. V této souvislosti připomněl, že za poslední zápas sice vydělal slušné peníze, ve finále mu ale na účtě mnoho nezbylo. Z částky 30 tisíc dolarů musel odevzdat 30 % na daních v Americe, peníze ale musí zdanit i v České republice. Nějaká procenta z výplaty si také vezme manažer a trenéři. Když nepočítá peníze vložené do přípravy, přijde zhruba o 50 % z vyplacené částky. Dvořák dodal, že si vlastně ani nemůže dovolit prohrát. ”Kdybych nevyhrával, tak jsem na nule, nebo v mínusu.”

 

Řeč padla také na vymýšlení taktiky na konkrétního soupeře. Dvořák uvedl, že se nyní této části přípravy věnují opravdu dopodrobna. Zápas s Jordanem Espinosou konzultoval se sedmi trenéry z Čech i ze zahraničí, k tomu si pak vyžádal názory od některých bojovníků. Soupeře tedy nakoukává zhruba 15 lidí, každý nabídne vlastní pohled. “Všechny tyhle střípky spojujeme dohromady a hledáme tu nejlepší cestu vedoucí k výhře.” Výsledkem jsou například konkrétní kombinace, které se snaží drilovat, jak ale přiznal, někdy má problém je v bitvě použít. To se mu stalo v právě v klání s Espinosou, kde ani jednou neaplikoval to, co před zápasem nacvičoval.

Není žádným tajemstvím, že Dvořák spolupracuje s Patrikem Kinclem, ten se pro něj stará o vyřizování záležitostí spojených s UFC a podílí se i na přípravě. Pro něj má “Undertaker” pouze slova chvály. “Jako jeden z mála trenérů na české scéně má dobré oko, vidí, co se v tom zápase děje. Pozná, jak člověk stojí, jestli je zatavený, nebo ne, jestli je nahulený. Má takové to fight IQ, které málokdo má. Ví přesně, co se děje, jak si zabrat pozici, jak si ji podržet, kde si vydechnout, jak v zápase pracovat.”

V rozhovoru také prozradil, čemu by se věnoval, pokud by se rozhodl kariéru profesionálního zápasníka ukončit. Příležitost vidí v komentování zápasů, což ho velice baví, k tomu by chtěl trénovat další bojovníky, třeba ve vlastním gymu. Na to je ale zatím příliš brzy, na řadě je bitva s Raulianem Paivou, která by se měla uskutečnit koncem května.

Zdroje:  YouTube kanál - U kulatého stolu

Nejnovější články