Kousek od smrti. Tichota zavzpomínal na moment, kdy jeho soupeř málem nerozdýchal škrcení. Co radí začínajícím bojovníkům?

Kousek od smrti. Tichota zavzpomínal na moment, kdy jeho soupeř málem nerozdýchal škrcení. Co radí začínajícím bojovníkům? Jakub Tichota krátce po výhře na turnaji Oktagon 28 | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Ačkoliv do povědomí širší veřejnosti se dostal až relativně nedávno a mezi profesionály má teprve 4 zápasy, Jakub Tichota už toho v oktagonu stihl zažít opravdu hodně. O svých začátcích na amatérské scéně povyprávěl v posledním díle svého podcastu.

Jakub Tichota šel do prvního zápasu, když mu bylo 14 let (zhruba před 8 lety). Tehdy však amatérská scéna nebyla tolik rozvinutá, akce v rámci ligy se pořádaly nahodile, k tomu bylo velmi těžké sehnat soupeře. I proto Jakub kývnul na zápas ve váze do 61 kilogramů, přestože on sám vážil pouhých 55, protivníkem byl navíc mnohem starší soupeř (27 let).

“Ačkoli jsem měl zkušenosti z thaiboxu, K-1, grapplingu a všeho možného, tak tohle bylo zase něco úplně jiného. Když jsem ale vstupoval do klece, cítil jsem se ve svém živlu, že je to dobré a že sem patřím.” První zápas sice na body prohrál, zároveň si ale uvědomil, že MMA je věc, které chce věnovat energii.

Následně objížděl pravidelné turnaje, vyzkoušel také pyramidy pod záštitou Českého svazu MMA. Jako výjimečný zážitek označil zápas s Danem Zámečníkem. Oba sice působili v Praze, potkali se ale na turnaji v Opavě. V duelu se odrazila rivalita pražských gymů, oba se snažili předvést to nejlepší, což se přetavilo v atraktivní přestřelky. Rozhodující moment přišel až ve třetím kole, kdy Jakub v obraně proti takedownu soupeře úspěšně lapil v pasti skrze triangle choke. Zámečník se sice s Tichotou pokusil praštit o zem, tím ale došlo k přetočení, škrcení se ještě více utáhlo.

“Pořád jsem tahal, protože jsem věděl, že je to silné škrcení, sám jsem se divil, že to pořád nefunguje… Byla to snad skoro celá minuta, až pak to rozhodčí zastavil. Pak se ukázalo, že Dan během přetočení usnul, takže jsem ho skoro minutu škrtil úplně zbytečně.”

Tichota dodal, že byl naštěstí už poměrně unavený, takže sevření nebylo stoprocentní. Zámečníka se ale nedařilo probrat. “Z rohu najednou přiběhli zdravotníci, uběhla minuta, dvě minuty, burácející hala úplně ztichla, byl to opravdu hnusný pocit,” popsal těžké chvíle. Daniel naštěstí zhruba po třech minutách přišel k sobě. “Dodnes si pamatuju to mrazení. Naštěstí to celé dobře dopadlo, ale je to jeden z výjimečných okamžiků mé kariéry.”

Hlad po dalších zkušenostech se Tichota snažil ukojit také tím, že se nechával postaršovat, aby mohl zápasit v mužských kategoriích. A jak sám dodal, dokázal porážet i dospěláky. Stalo se třeba, že v sobotu nastupoval do zápasu v amatérech, pokračoval ale v dietě, jelikož měl na neděli domluvenou pyramidu pod CSMMA, a to jak za juniory, tak za muže.

Vnímání amatérských zápasů ze strany mladých bojovníků se však podle Jakuba výrazně změnilo. “K amatérské kariéře přistupují skoro jako profi boxeři. Do nejmenšího detailu si vybírají, aby jim to sedlo,” řekl a dodal, že by spíše měli jít po zkušenostech. “Měli by zkrátka nasbírat co nejvíc zápasů, co nejvíc soupeřů a všeho okolo.”

Tichota využil také příležitosti podívat se na zahraniční turnaje, v 17 letech se zúčastnil mistrovství světa juniorů, které se odehrálo v Jaroslavli. Na turnaji skončil třetí, navíc se zde potkal s legendárním Fedorem Emelianenkem. “Prohodili jsme pár slov, působil opravdu mile, na nic si nehrál. Ta pověst, co o něm koluje, se mi zdá reálná, prostě milý chlapík, který si občas odběhne někoho zmlátit, aby potvrdil, že je nejlepší na světě.”

Hned v den svých 18. narozenin využil čerstvě nabyté plnoletosti a s českou výpravou vyrazil do Singapuru na IMMAF Asian Open Championships. Oslavu narozenin odložil také z toho důvodu, že byla akce součástí UFC turnaje s Holly Holm v hlavním zápase večera. A jelikož se vše odehrávalo v jedné hale, měl možnost natrefit na opravdu velká jména, pozdravil třeba svého oblíbence Stephena Thompsona, po hale se procházel také Jorge Masvidal či Colby Covington. Ti spolu tehdy ještě kamarádili, zatímco momentálně si nemohou přijít na jméno a začátkem března si dokonce střihnou vzájemný zápas. Pro Tichotu bylo setkání se slavnými bojovníky velkou motivací. “Jsou to úplně stejní lidé jako my, mají stejné zájmy, také tráví 90 % času v tělocvičně, žijí MMA, akorát kopou na trochu jiném písečku. Bylo super to vidět, dalo mi to extrémní motivaci.”



Není žádným tajemstvím, že i Tichota by rád zazářil v prestižní zámořské organizaci. Trenér André Reinders je ostatně přesvědčen, že je pouze otázkou času, než si do UFC proklestí cestu. V té mu mimo jiné stojí momentální šampion pérové váhy Ivan Buchinger. A na něj si Tichota už brousí zuby.

Zdroje:  Jakub Chimp Tichota - YouTube

Nejnovější články