Kozma prozradil, co je klíčem k úspěšné obhajobě. Párkrát už jsem se u toho poblil, přiznal růžový šampion

Kozma prozradil, co je klíčem k úspěšné obhajobě. Párkrát už jsem se u toho poblil, přiznal růžový šampion David Kozma má pod postelí už pět opasků | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Nezpochybnitelný král Oktagonu jde znovu do boje, Davida Kozmu čeká v pořadí již šestá obhajoba titulu šampiona welterové váhy. A i tentokrát chce vsadit na osvědčenou kartu.

Přípravu na Kaika Brita zahájil hned po letních prázdninách. Opět makal hlavně v domovském PriMMAt Gymu, udělal si však také výlet do Dublinu, kde absolvoval kemp ve slavném Straight Blast Gymu pod dohledem trenéra Johna Kavanagha. “V rámci tréninku je pro mě nejdůležitější asi fyzická kondice, na té makám nejvíc, získávám ji s trenérem Pavlem Bechtoldem a Kubou Pražákem,” prozradil v rozhovoru pro Oktagon.

Ohledně fyzické přípravy Kozmu vyzpovídal také Willy Cao. “Snažím se hodně spárovat, tím se hodně buduje fýza. S kondičním trenérem se dvakrát týdně soustředíme na intervalové tréninky. Je to fakt masakr… Párkrát už jsem se u toho poblil, jedu fakt na krev.”

Kozma sám sebe nepovažuje za kdovíjak technického bojovníka, v tomto ohledu mají často navrch spíše jeho soupeři, ale umí se podle toho zařídit. “Je tam spousta zápasníků, kteří jsou techničtější, takže je musím přebít něčím jiným. A to je ta fýza, kterou můžu nabrat.” Klíčem k úspěchu jsou právě intervalové tréninky, díky nim mu k odpočinku stačí velmi krátká chvíle. “Za krátkou pauzu jsem rychle vydýchaný. Když během zápasu nemůžu, tak za strašně krátkou dobu stihnu zregenerovat.”

Zatímco Brito by se dal označit za sprintera, jelikož své soupeře většinou vyřídí hned v prvních minutách, Kozma se naopak profiluje jako neúnavný maratonec. V posledních letech se ostatně prakticky výhradně připravoval na pětikolové bitvy, v nichž své soupeře vždy dokázal uštvat jako lovnou zvěř. Brazilec naopak nikdy nepoznal, jak chutnají kola šampionů. “Brito je určitě jeden z nejlepších zápasníků Oktagonu, je strašně nebezpečný, všechno vyhrál v prvním kole. Když přežiju první kolo, a já ho přežiju, tak ho pak budu psychicky lámat. Nevydrží zápasit pět kol.”

Brazilský expres podle Kozmy nezachrání ani skutečnost, že měl na budování fyzické kondice dostatek času. “Maká na mě půl roku, ale půl roku neudrží takový ten vrchol přípravy. Je to neuvěřitelné, ale mám to načasované přesně tak, že ten vrchol přijde přesně na ten zápas.” Připomněl, že vybrané sparringy absolvoval s těžšími soupeři, zmínil například Patrika Kincla, jenž nyní vládne střední váze. “Když ukážu nějaký výkon s Patrikem, tak s Britem už to bude hračka.” A právě Kincl poznamenal, že se “Růžový panter” zrychlil, navýšil razanci úderů a dostal se do perfektní formy.

Brito samozřejmě vnímá zápas s Kozmou jako obrovskou šanci. “Stavím se k tomu tak, že je to ta největší příležitost, pro kterou jsem si šel.” Souboj označil za nejtěžší zápas svého života, ale je přesvědčen, že může zvítězit, a to i v pozdějších kolech, jelikož nečeká, že by Kozma padnul snadno. “Je velký srdcař, takže čekám, že bude držet dost dlouho. A čím déle bude držet, tím více ho budu řezat, dokud nepadne. Věřím, že zhruba v polovině čtvrtého kola bych ho mohl ukončit.” Růžového šampiona bude chtít rozhodit silnými údery. “Jakmile je v prvních vteřinách ucítí, začne se strachovat, tím jsem si jistý.”

Propagační videa a příspěvky na sociálních sítích mohou vzbuzovat dojem, že Brito dře, co mu síly stačí. Kozma se však nechce nechat oblafnout, záběry na něj žádný velký dojem neudělaly. “Nemá se s kým připravovat, vidím jen takové obtloustlé zápasníky, spíš začátečníky, dokonce ho trénuje trenérka, což se také moc nevidí, ale asi mu to sedí, stačí mu to.”

Kozma navíc v sobotu vyloží opravdu silného žolíka, na své straně totiž bude mít napěchovanou Ostravar arénu. I proto doufá, že se turnaj podaří vyprodat, aby ho za další úspěšnou obhajobou hnalo co nejvíc lidí. “Přijďte, bude to dobrý zápas, slibuju, že tam nechám duši!” Turnaj Oktagon 37 se uskuteční v sobotu, akce začíná v 18:00 hodin. Celý galavečer můžete sledovat na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Willy Cao - YouTube , Oktagon MMA - YouTube

Nejnovější články