“Legierski je další meta,” říká Matouš Kohout před zápasem s prvním šampionem lehké váhy Oktagonu

“Legierski je další meta,” říká Matouš Kohout před zápasem s prvním šampionem lehké váhy Oktagonu Matouš Kohout své thaiboxerské kořeny nezapře | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Turnaj na Štvanici nabídne návrat někdejšího šampiona lehké váhy Mateusze Legierskiho, na kterého si brousí zuby Matouš Kohout. Už v sobotu se porvou o pozvánku mezi titulové vyzyvatele.

V thaiboxu se Matouš Kohout dokázal vyškrábat až na pomyslný vrchol, jasným důkazem je titul mistra Evropy. Své kvality potvrdil i v projektu Oktagon Underground, kde ovládl celou pyramidu. Daří se mu zde i v MMA. Za zásluhy v kleci byl odměněn zápasem s historicky prvním šampionem Oktagonu - Mateuszem Legierskim.

“Vždycky jsem si bral výzvy. V thaiboxu Moravčík, Tolja, Idranyi, se všemi nejlepšími tady jsem šel. Říkám si - no tak co, vyhraješ, prohraješ, takový je život,” popsal svůj přístup v rozhovoru pro Oktagon. Není tedy žádné velké překvapení, že mu padl do oka právě polský “Dynamit”. Řekl si o něj po souboji s rozjetým Františkem Fodorem, kterého nejprve trápil v thajském klinči, aby ho následně ve druhém kole ukončil.

Na Poláka se připravuje už zhruba půl roku. “On byl ta moje meta, kvůli které jsem makal a snažil se zlepšovat.” Na turnaji Oktagon Prime 5 se nicméně nedočkal, Legierski byl nucen odstoupit kvůli zranění. Nahradil ho Arda Adas, který naplno ochutnal razanci Matoušových loktů, Kohout si připsal další působivý knockout. “Mateusz tady není, ale já si na tebe počkám. Štvanice, září, kdy chceš, je mi to jedno. Ty budeš můj další soupeř,” řekl v pozápasovém rozhovoru.

Výhra nad Legierskim by mu zajistila pozvánku mezi titulové vyzyvatele, půjde ale o nesmírně náročný úkol. V Oktagonu totiž nenašel přemožitele, byť ho třeba Miroslav Štrbák dokázal poslat k zemi. Auru neporazitelnosti odčaroval teprve koncem minulého roku Roman Szymanski, s nímž se potkal ve druhém zápase v polské KSW. Za klopýtnutí podle Mateusze mohou zdravotní problémy, do zápasu totiž údajně nastoupil dřív, než měl. “Byla to cenná lekce. Naučil jsem se, že nemůžu jít do souboje, pokud nejsem úplně zdravý.” Nyní už by ale měl být připraven. “Přišel čas vzít si ten pás zpět.”

Také Kohout doufá, že bude soupeř v plné síle. “Doufám, že přijede v té nejlepší formě, chci prostě toho nejlepšího Legierskiho, který je možný.” Krále Undergroundu trochu mrzí, že nemůže být prvním bojovníkem, který ho porazí, stále však může být prvním Čechem. A to by se mu také líbilo. Zatím dělá vše pro to, aby se mu náročná mise podařila, nejvíce si chválí kempy v Poznani, kde se připravoval i po boku výše zmíněného Szymanskiho.

Matoušovi se v MMA daří využívat osvědčené techniky z thaiboxu, které umí pořádně zahýbat s morálkou soupeře. Pro kanál Fightworldvideos se nechal slyšet, že už se zřejmě tohoto stylu nezbaví, ani se o to nesnaží. “V tom boji to prostě tak nějak plyne, že tam jsou lokty, kolena a ty moje thajské klinče. To tělo samo ví, že to má dělat, je to naučené, automatické, tyhle věci mám prostě zažité. Jako když ráno vstaneš a jdeš si vyčistit zuby, tak já udeřím a dám loket.” V posledních měsících se snažil podávat co nejlepší možné výkony v přípravě, protože přesně to se pak projeví i v kleci. “Jakmile budu nejlepší v tréninku, tak budu nejlepší i v zápase. Tam už to nechám plynout a jdu si to prostě užít.”

Duel Matouš Kohout vs. Mateusz Legierski je hlavním předzápasem turnaje Oktagon 34. Akce začíná v sobotu v 19:00 hodin, sledovat ji můžete na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA , YouTube - Fightworldvideos

Nejnovější články