Live Report: Oktagon 21 - Buchinger vs. Paradeiser

Live Report: Oktagon 21 - Buchinger vs. Paradeiser Ivan Buchinger a Rony Paradeiser před prvním vzájemným zápasem | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Přečtěte si jak, právě probíhají souboje na turnaji Oktagon 21

Michal Konrád vs. Igor Lukačovič

Po počátečním oťukávání Konrád natáhl Lukačoviče na klec, kde se jej snažil vzít na zem. To se mu nepovedlo a v klinči si oba vyměnili pár kolen a loktů. Po chvíli alei Lukačovič situaci otočil a dostal Konráda na klec. Po pár dalších kolenech a dobrém loktu od Lukačoviče se však borci odrtrhli a zápas šel do postoje.

Lukačovič v postoji trefil nepříjemý calf kick, ale Konrád se s ním nechtěl okopávat, zachytil jeho nohu a okamžitě jej vzal double leg takedownem na zem, kde mu začal u klece dávat tvrdé údery. Lukašovič se sice dokázal po chvíli u klece postavit, ale jen proto, aby jej Konrád znovu vzal double leg takedownem na zem. Po několika dalších úderech vzal Michal Konrád svému soupeři záda a ukončil jej na rear naked choke.

Vítěz: Michal Konrád, rear naked choke, 1. kolo


Branislav Zuzák vs Michal Glos

Oba na nic nečekají a rozjíždí kombinace v postoji. Po pár vteřinách se však jde na zem, Zuzák je sice nahoře, ale Glos dobře pracuje ze zad a málem ho přetočí. Svěřenec Attily Végha se však díky opoře o klec udrží nahoře a snaží se bodovat údery. Glosovi se o něco později přecejen nakonec povede ho přetočit a leze mu do zad. Zuzák ho ale brzy setřese a opět se končí na zemi, kde má navrch. První kolo jde tedy jasně za ním.
Druhé kolo rychle končí v klinči u klece. Glos se pokusí vzít soupeře na zem, ale skončí tam pouze on sám. A zpět na nohy se mu zjevně vůbec nechce, když je nucen se postavit, Zuzák ho hned natrefuje. Situace se pak opakuje a Glos opět zůstává na zemi sám, dokud mu nezbyde nic jiného než vyskočit zpět do postoje. Zuzák jeho následující takedowny odmítá a když už se jde na zem, končí v horní pozici, kde boduje. Glos je bezradný a stejně působí i ve třetím kole, kdy ho Zuzák přišpendlí na zem a obíjí údery. Nejhezčí Glosova akce přichází, když se jeho soupeř vrátí na nohy a on zůstane na zemi sám. Zatímco se po zadku sune k Zuzákovi, zkusí ze země kopnout highkick, ten ale končí v krytu. Jednoznačné bodové vítězství pro zástupce Spartakus Fight gymu.

Vítěz: Zuzák na body


Tereza Bledá vs. Judyta Rymarzak

Tereza Bledá má v MMA jenom jeden zápas, ale zdání nezkušenosti může klamat. Tereza je amatérská mistryně ČR a v létě dokázala vyhrát i v turnaji Oktagon Underground proti takovým jménům jako je Pudilová nebo Šormová.

Teď jí čekala polská bojovnice Judyta Rymarzak. Ta má spoustu zkušeností z thajského boxu, ve kterém se stala i mistryní evropy. V MMA to má 3-2, přičemž poslední 3 zápasy vyhrála.

Tereza zahájila zápas přesnými calf kicky a ukazovala dobrý pohyb. Dokázala se hezky vyhýbat side stepem Judytině zadnímu direktu, který Polka vystřelovala vždy po Tereziném calf kicku. Pod ten se jednou Tereza dokázala potopit a vzala polskou bojovnici na zem pomocí double leg takedownu. Tam okamžitě vzala Judytě záda a sjela svoji levou rukou pod bradu své soupeřky. Po chvíli se jí podařilo zamknout ruce do rear naked choku a polské bojovnici nezbylo nic jiného než zápas odklepat. Tereza předvedla ukázkový výkon a připsala si druhé profesionální vítězství, tentokrát velice hladce a v čase 1:28.

Vítěz: Tereza Bledá, rear naked choke, 1. kolo


Matěj Peňáz vs. Romain Debienne

Debienne začíná tvrdými kopy, ale hned při první příležitosti jde po takedownu a bere záda. Peňáz však nijak nepanikaří a setřese ho pod sebe, kde se pokouší o ground and pound. Když se však pokusí o změnu pozice, Francouz jeho záměr vychytá a dostane ho pod sebe. Peňáz se ale u pletiva propracuje zpět na nohy. Zůstává se v klinči, Peňáz trefuje dobrý loket a kladiva. Debienne padá k zemi a český bojovník rozjíždí tvrdý ground and pound, dokud Francouz nepadne. Peňáz ukazuje, že svědomitá příprava přináší ovoce, a můžeme se jen těšit, kam to elitní kickboxer v MMA dotáhne.

Vítěz: Matěj Peňáz, 1. kolo TKO


Mate Kertesz vs. Christian Jungwirth

Jungwirth kroužil po obvodu a kopal nepříjemné calf kicky, Kertesz držel střed klece a snažil se vymyslet nějaký útok. Kopy na lýtko ho ale značně omezovaly a Jungwirth začal dobře trefovat i údery. Relativně vyrovnané první kolo. Ve druhém Jungwirth zkusil takedown, výraznějšího úspěchu jím ale nedosáhl. Později začal krvácet z tržná rány nad okem, což způsobilo jeho větší aktivitu. šlápl na plyn a začal Matého tlačit. Na konci kola se Němec pokusil o takedown, kterýmu sice nevyšel, ale zato se do Kertésze pořádně pustil svými údery a druhé kolo tak musel urvat na svoji stranu. V posledním kole to byl Mate, kdo poprvé šel pro takedown, ale Jungwirth se mu doslova vysmýkal. V postoji byl souboj dost vyrovnaný a oba zasahovali. V poslední půlminutě se schylovalo k divoké přestřelce, ale německý bojovník chytře vzal souboj na zem, kde se sice vydrželo jen pár sekund, ale zápas tak dostatečně zpomalil.

Rozhodčí se nakonec nedokázali jednomyslně shodnout na vítězi, to bral těsně maďarský bojovník.

Vítěz: Mate Kertesz 2:1 na body


Kostadin Enev vs. Filip Macek

V bantamové váze se spolu střetli bulharský bojovník Kostadin Enev se zkušeným zápasníkem Filipem Mackem, který nastoupil do svého 40. zápasu.

Macek začal calf kickem, ale Enev zaujal střed oktagonu a vyjel po něm dobrou kombinací úderů. Po chvíli pronásledování Enev skvěle trefil Macka levým hákem na spánek a poslal jej k zemi. Šel za ním do guardu, odkud se mu snažil dávat údery, ale Macek je na zemi velice zkušený a nedovolil Bulharovi udělat žádnou větší škodu. Naopak, Macek poslechl pokyn svého trenéra André Reinderse, který mu radil, ať Eneva sweepne ze svého butterfly guardu, což Macek přesně udělal a dostal se tak do mountu. Jenže této pozice nevyužil a Enev jej téměř okamžitě převrátil zpět na záda.

Tam se ale znovu nic nedělo a Enev se chtěl ze země postavit. Macek mu ale podtrhl nohy a nakonec se oba znovu ocitli v postoji u klece, kde Macek vytáhl skvělý spinning back elbow na hlavu Eneva. Toho viditelně otřásl a dalšími koleny na hlavu jej poslal k zemi. Tam mu přidával hammerfisty na zadní část hlavy, které byly hodně na hraně pravidel, ale rozhodčí po chvíli zápas ukončil a Macek si tak připsal vítězství na TKO.

Vítěz: Filip Macek, TKO, 1. kolo


Lucia Szabová vs. Rozlen Zouak

Následoval souboj dobře známé slovenské bojovnice Lucie Szabové proti 34 leté francouzské bojovnici Rozlen Zouak. Zatímco Lucia je velice zkušená thaiboxerka, francouzská bojovnice je zase skvělou judistkou, která dvakrát reprezentovala Francii i na olympijských hrách. Souboj těchto dvou stylů měl ale velice nečekaný průběh.

Jak se dalo předpokládat, Francouzka začala tlačit a snažila se Lucii okamžitě svázat do klinče. Ta se samozřejmě nechtěla dát a strhl se z toho divoký zápas. Lucia se snažila o lowkicky i roundkicky a po jednom z nich jí Rozlen Zouak skvěle vychytala a trefila z otočky svým předloktím přímo na čelist. Lucia šla na zem a Francouzka se na ní vrhla a začala jí dávat pořádnou sadu úderů.

Lucia byla očividně otřesená, ale měla obrovské bojovné srdce a dokázala se po chvíli postavit zpátky na nohy. Po chvíli ji znovu Francouzka vzala na zem, ale Lucia jí chytila armbar, který však nedokázala dotáhnout. Zápas se znovu dostal do postoje, ve kterém Lucia dobře trefila Zouak svoji tvrdou pravačkou, ta to ale dokázala ustát. Na konci prvního kola se Lucia pustila do útoku a natlačila svými údery francouzskou bojovnici na klec, čímž první kolo skončilo.

Ve druhém kole začala Lucia znovu aktivně a znovu natlačila Francouzsku na klec. Ta se pokusila o svůj judo hod, ale tentokrát se jí nepovedlo dostat Slovenku na zem. Francouzka znovu zahrozila spinning back fistem, ale tentokrát nezasáhla plnou silou. Naopak to byla Lucia, která dostala Zouak na zem, a přesnula se dokonce do mountu, ze kterého dávala své soupeřce několik úderů a loktů. A když viděla příležitost, využila jí a nasadila francouzské judistce armbar, který tentokrát dotáhla a připsala si další vítězství v řadě. Z odchované thaiboxerky Lucii Szabové se nakonec stala docela solidní grapplerka, která předvedla neskutečné srdce a svým výkonem si určitě získala spoustu fanoušků.

Vítěz: Lucia Szabová, armbar, 2. kolo


Gábor Boráros vs. Matúš Juráček

Gábor začal zápas tvrdými lowkicky. Následně svázal do klinče na pletivu. Juráček ho ale přetočil a zezadu mu podsekl nohu, takže dopadl do full mountu. Gábor ale nakonec pozici dobře přetočil, z horní pozice však nic převratného nevymyslel. Matúš se později probujoval zpět do postoje. Tam byli oba dost opatrní, Juráček zkusil pěkný kop z otočky, Gábor zase tvrdou zadní. Ani jedna z těchnik ale nenašla svůj cíl.

Druhé kolo Gábor opět otevřel lowkickem, Juráček reagoval tím, že začal více útočit. Slovenský bojovník ho zkoušel zpomalit dalšími lowkicky, ale dvakrát trefil cíl pouze konečky prstů, což dal najevo bolestivou grimasou. Šel tedy raději po takedownu, ale boj se mu nepodařilo na zem přenést. Následovalo další otukávání v postoji. Juráček se dostal do full mountu a zkoušel rozjet ground and pound, ale Gábor mu vstal. Matúš ho u klece ještě počastoval dobrým loktem.

Třetí kolo začal aktivněji Juráček. Gábor jako odpověď na jeho útoky zkusil takedown, ten se mu však nepovedl a byl to naopak Matúš, kdo opět na zemi skončil ve full mountu. Gábor se sice snažil uniknout, několikrát se protočil a nabídl českému bojovníkovi záda. Konec před limitem z toho ale nakonec nebyl. Bodový vítěz však byl jasný.

Matúš si po zápase řekl o Španěla Tato Primeru, což by byl určitě zajímavý zápas.

Vítěz: Juráček na body

 

Karol Ryšavý vs. Miroslav Štrbák

Po chvíli vyčkávání a měření vzdáleností zaútočil Štrbák kombinací úderů a natlačil Ryšavého na klec, odkud se jej snažil vzít na zem. To se mu povedlo jen na chvíli a zápas hned pokračoval ve vysokém tempu v postoji. Ryšavý většinou tlačil, ale Štrbák měl úspěch s jednotlivými a rychlými kombinacemi úderů. Ryšavému se podařil dobrý zadní hák, ale Štrbák jej vzal vzápětí na zem. Jenže pozice se za chvíli vyměnily a Ryšavý vzal Štrbákovi záda a snažil se o rear naked choke. Při tom Štrbák začal chytat Ryšavého rukavici, což Ryšavého asi naštvalo a dal Štrbákovi dva lokty do zátylku. Za to dostal od rozhodčího varování a zápas pokračoval ve stejné pozici. Štrbákovi se povedlo přetočit Ryšavého na záda a z guardu se mu snažil oplatit tvrdé údery. Na konci kola se ještě dostal Štrbák do side control, ale odtamtud nedokázal nic vytěžit.

Druhé kolo začalo opět v tempu, a Štrbák dvakrát dobře trefil Ryšavého hlavu svými údery. Vzápětí jej hned vzal na zem a snažil se na něm pracovat z guardu. Po chvíli vylepšil Štrbák pozici na half-guard a pokračoval ve více i méně úspěšném bití svého soupeře. Ryšavý se párkrát pokusil o lokty ze spodu, ty ale neměly moc velký úspěch. Zato Štrbákovy údery na břicho Ryšavý určitě cítil a toto kolo určitě vyhrál Štrbák.

I ve třetím kole trefil Štrbák ze startu dobrý zadní capák, který Ryšavému určitě nechutnal. Štrbák měl v přestřelkách více a více na vrch a na rozdíl od Ryšavého nepřestával ve vražedném tempu. I tak se Ryšavý snažil tlačit, ale v půlce kola jej Štrbák vzal double leg takedownem na zem. Unavený Ryšavý se ale dokázal postavit a zápas pokračoval na okamžik v postoji, než jej Štrbák znovu přenesl na zem. Štrbák se přesunul do mountu a následně i na záda, odkud se snažil o rear naked choke, který se mu sice do konce kola nepodařil, ale nakonec zaslouženě vyhrál na body.

Vítěz: Miroslav Štrbák, na body


Lucie Pudilová vs. Marta Waliczek

Lucie nastoupila do zápasu s jasnou strategií - tlačit, nedopřát Polce ani kousek prostoru a vysilovat ji v klinčích. Waliczek ale zvládala dobře bojovat i z ústupu. A jakmile dostala příležitost, ihned hrozila nebezpečnými kopy. Sama pak zkusila Pudilovou překvapit takedownem, což ji však nevyšlo. Ve druhém kole ale těžila z thajského klinče. Lucie ale neunávně bodovala přímými údery. Ke konci kola se stala pozoruhodná věc, když obě bojovnice ve stejnou chvíli vyslaly loket z otočky, nechybělo moc a viděli bychom dvojité KO. V posledním dějství dostala Waliczek asi nejvíc prostoru, Lucii trefila kombinací a následně ještě highkickem, s tou to však ani nehlo a po většinu času stále hrnula Polku před sebou. Zápas probíhal ve velkém tempu až do posledních vteřin. Podle bodování ale všichni rozhodčí opět viděli zápas velmi odlišně.

Vítěz: Pudilová 2:1 na body

 

Apollo Silva vs. Alex Lohoré

O tomto zápasu si můžete přečíst v samostatném článku zde.

Vítěz: Apollo Silva, na body


Ivan Buchinger vs. Ronald Paradeiser

Souboj o uvolněný titul v lehké váze a zároveň další poměřování sil mezi dvěma úspěšnými slovenskými týmy. Obecně se čekalo, že v úvodu bude mít navrch Paradeiser, ale Buchinger eliminoval jeho skvělý postoj tím, že přenesl boj na zem. Tam mu hned vlezl do zad a postupně se dopracoval až ke škrcení rear-naked-choke, byť mu to Paradeiser rozhodně nedal zadarmo a vzdoroval, co to šlo.

Ivan naznačil záměr dojít si příště také pro pás v nižší pérové váze.

Vítěz: Buchinger, 1. kolo škrcení rear-naked-choke

Zdroje:  Oktagon MMA

Nejnovější články