Oktagon korunuje šampiona lehké váhy. Poradí si mladý dravec Paradeiser s veteránem Buchingerem?

Oktagon korunuje šampiona lehké váhy. Poradí si mladý dravec Paradeiser s veteránem Buchingerem? Ivan Buchinger a Rony Paradeiser před prvním vzájemným zápasem | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

První letošní turnaj Oktagonu vyvrcholí titulovým zápasem v lehké váze. V něm se střetnou dva elitní slovenští bojovníci.

Ivan Buchinger patří mezi největší osobnosti domácí scény a jeho kariéru zdobí úctyhodná bilance 37-7. Bývalý šampion organizací M-1 a Cage Warriors nedávno rozšířil řady Spartakus fight gymu a teď se poprvé představí v Oktagonu. Tam v hlavním zápase rovnou zabojuje o titul lehké váhy. Soupeřem mu bude talentovaný Ronym Paradeiser z bratislavského OFA gymu. Buchi se vrací po delší pauze způsobené zdravotními problémy a na zápas se opravdu těší. 

“Chvála bohu, všechny zdravotní problémy jsou pryč. Nikdy se mi nestalo, že bych přišel o dva domluvené zápasy. Vyléčil jsem se z korony a pak jsem měl zranění oka, které se neléčilo, jak mělo. Nyní je všechno v pořádku, trénoval jsem nejlépe, jak jsem mohl.”   

Hlavní zápas turnaje je naplánován na pět kol po pěti minutách, což by mělo hrát do karet právě zkušenému Buchingerovi. Ten si totiž v dlouhých zápasech přímo libuje. Půjde o jeho osmý zápas v časovém limitu 25 minut.

“Všichni ví, že moje první kolo stojí za p*cu, ale jakmile se nastartuji, tak už je všechno v pohodě. Jsem ve skvělé kondici a připravený na 5 kol. Nejradši bych byl, kdyby zápasy nebyl časově omezené, jako tomu bylo dříve třeba v Pride.” 

Otázkou je, s jakou taktikou nastoupí Buchingerův soupeř. Paradeiser je skvělý striker, který využívá svou výšku a rozpětí paží. Bojuje navíc z opačného střehu, což byl v minulosti pro Ivana vždy problém. I na to se však v novém působišti mohl dobře připravit.

“Netuším jaký bude mít soupeř gameplan, ale pokud do mě neskočí a neukončí mě v úvodu zápasu, tak ve druhém nebo třetím kole fyzicky umře. Rony je vysoký a navíc zápasí v opačném gardu, což je pro mě složité, ale nyní jsem trénoval s Lajošem Kleinem, který také zápasí v opačném gardu. Zápas ukončím na submisi ve třetím nebo čtvrtém kole,” prozradil Buchinger své plány, které většinou dokáže do puntíku splnit. 

Ivan patří mezi vyvolené bojovníky a v minulosti měl tu čest sdílet oktagon s Conorem McGregorem. Hvězdný Ir teď sice prohrál s Dustinem Poirierem, ale dle Bukiho může porážka Conorovi pomoci k dalším úspěchům.

“Conor udělal pro MMA obrovské věci, bez něj by nebyl náš sport tam, kde teď je. McGregor dosáhl všeho a možná proto ztratil motivaci, která ho dřív poháněla. Byl dvojnásobným šampionem, porazil všechny soupeře v pérové i lehké váze. Můj zápas s ním mě obrovsky posunul dopředu. Po té porážce jsem vyhrál 10 zápasů v řadě, takže i Conor se může vrátit mnohem silnější. To co Conor dokázal, se už nikdy nikomu nepodaří a jedna porážka na tom nic nezmění.” zakončil bývalý šampion M-1

"Buki" od osudné prohry v roce 2012 stihl 19 zápasů. Až do nedávna držel pěknou sérii 5 výher v řadě, všechny soupeře přitom utáhl na submise a ukázal, že boj na zemi je jeho nejsilnější stránkou. V posledním utkání dostal dokonce titulovou šanci organizace KSW, s neporaženým Salahdinem Parnassem si však poradit nedokázal.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Rony Paradeiser je v třiadvaceti letech vycházející hvězdou slovenského MMA a zástupcem generace bojovníků, kteří již vyrůstali s MMA a desetiboj bojových sportů tak mají v krvi od malička. Profesionální premiéru si odbyl v roce 2014 a do sobotního titulového zápasu nastoupí s bilancí 11-6. Účastník třetí série Oktagon výzvy v posledních dvou duelech ukončil Lea Brichtu i Karola Ryšavého a vysloužil si tak titulový zápas. 

"Když slyším jméno Buchinger, mám úplně mrazení v zádech. Ivan řekl, že chce titul ve dvou vahách a já jsem připraven s ním bojovat," prohlásil sebevědomě mladý zápasník Oktagon Fighting Academy. K zápasu však málem nedošlo, neboť byl Paradeiser v kontaktu s covid pozitivním člověkem. "Můj trenér dostat covid, ale při mně stáli všichni svatí a já se nenakazil," prozradil Paradeiser

Titulový zápas bude největším utkáním v Ronyho kariéře, ale talentovaný bojovník si velký tlak na svou osobu nepřipouští. "Jediný tlak, který cítím, je z časového limitu 5x5 minut. Předchozí zápasy byly spíše takový sprint, teď přijde opravdový zápas a já jsem plně připravený."

Přípravu na titulový zápas ale trochu ovlivnila radostná situace v Ronyho životě. Narodil se mu totiž syn a přípravě se tedy podle svých slov nemohl věnovat na 100 %.

"Celá příprava byla opravdu těžká, protože se nám narodil syn. Krásný, velký chlapák, takže ta příprava tentokrát nebyla jen o mně. Ale moje přítelkyně je skvělá a vše perfektně zvládala." 

Nejtěžší část přípravy – hubnutí, však nešla úplně podle představ. Ronald shazuje mnoho kilogramů a v závěrečné fázi měl problémy s odvodňováním. "Shazování bylo těžké, velmi těžké, ale na zápas se těším. Chci všem ukázat, že na to mám."

Rony měří 188 centimetrů, soupeře v lehké váze tak výrazně převyšuje a těží z velkého rozpětí paží. Je to skvělý striker a toho bude chtít využit i v souboji s Buchingerem, který je naopak naprosto excelentní zemař. Všeobecně se dá očekávat, že Paradeiser zkusí utkání rozhodnout v úvodních kolech. Soupeř má velké zkušenosti s pětikolovými zápasy a dokáže si tedy skvěle rozvrhnout síly. Pokud Buchinger ustojí tlak v úvodu zápasu, pravděpodobně postupně převezme otěže utkání do svých rukou, začne diktovat tempo zápasu a soupeře ukončí před uplynutím časového limitu.

Titulový souboj bude vévodit dnešnímu turnaji Oktagon 21, který můžete sledovat přes placený přenost na Oktagon.tv.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA , MMA letem světem

Nejnovější články