Martínek vyhrál, zpod klece to ale mohlo vypadat jinak, shodla se komise

Martínek vyhrál, zpod klece to ale mohlo vypadat jinak, shodla se komise Michal Martínek a Daniel Omielańczuk | zdroj: Foto: se svolením KSW

Tři zkušení rozhodčí zkoumali kontroverzní verdikt kolegů, kteří podle mnohých obrali českého bojovníka o jasné vítězství.

Po galavečeru KSW 75, který se konal 14. října 2022, byl týmem Michala Martínka podána žádost o přezkoumání rozhodnutí zápasu s Danielem Omielańczukem.

V reakci na podaný protest jmenoval hlavní rozhodčí organizace KSW Tomasz Bronder mezinárodní komisi složenou ze sudích, kteří pravidelně rozhodují na galavečerech UFC, Bellator, Cage Warriors a IMMAF. Výbor byl ve složení: Ben Cartlidge (Anglie), Clemens Werner (Německo) a Vito Paolillo (Itálie). Rozhodčí znovu analyzovali souboj Omielańczuk-Martinek a hodnotili jej následovně:

Ben Cartlidge:

1. kolo: Toto kolo se odehrává výhradně v postoji, přičemž oba zápasníci používají odlišný způsob útoku. Martínek si udržuje odstup přímými údery a předními kopy na tělo, zatímco Omielańczuk neustále používá kopy a háky na tělo a hlavu. Oba bojovníci v průběhu kola trefují údery, ale Omielańczuk je schopen zasadit výraznější údery, přestože Martínek trefuje více úderů. Na začátku kola zasahuje Omielańczuk velmi solidním kopem, který na Martínka zapůsobil. Toto kolo je však velmi vyrovnané a bojovníci si v něm vyměňují údery a kopy. Toto kolo bych hodnotil 10-9 pro Daniela Omielańczuka, ale 10-9 pro Michala Martínka je také možné, protože mezi nimi není žádný výrazný rozdíl. Mám však pocit, že Omielańczuk se během této doby dokázal více vypracovat.

2. kolo: I toto kolo se odehrává ve stoje a Omielańczuk si v něm počíná velmi dobře. Uštědří mu tvrdý úder pravou rukou a přidává údery do těla a hlavy. Martínek začíná diktovat tempo a dává kvalitnější údery, ale Omielańczuk ho zasahuje krátkým pravým hákem, který ho sráží k zemi a je zároveň nejlepším úderem dosavadního průběhu zápasu. Martínek opět dostává ránu pravou rukou, ale pomalu začíná pracovat lépe a po zbytek kola sebevědomě boduje, včetně krátké pravé ruky, která způsobuje Omielańczukovi řeznou ránu v obličeji. Martínek pokračuje v ofenzivě i ve zbytku kola, zatímco Omielańczuk v posledních vteřinách skutečně vytahuje jeden dobrý a přesný úder pravou rukou. Toto kolo bych hodnotil 10:9 pro Martínka, ale opět je to velmi těsné kolo. Martínek častěji využíval ofenzivu, ale Omielańczuk během výměn zasazoval silné a výrazné údery. Toto kolo se podobá předchozímu, ale tentokrát je Martínek schopen zasadit výraznější údery, pokud k tomu dostane příležitost.

3. kolo: Třetí kolo je podle mého názoru nejjasnější, protože Omielańczuk nedokáže zopakovat své úspěšné akce z předchozích kol. Martínek účinně udržuje vzdálenost přímými údery a předními kopy a dobře se odstrkuje, když se Omielańczuk snaží vzdálenost zkrátit. Martínek v tomto kole zasahuje předními kopy do těla, pravidelně také zasazuje přesné přímé údery a následně útočí silnými údery pravou rukou. Omielańczuk nepřestává postupovat vpřed a zasahuje několik háků a overhandů, ale tyto údery již nemají takovou sílu jako v předchozích kolech. Toto kolo bych hodnotil ve prospěch Martínka, protože v průběhu celého kola lépe zasahoval a dokázal si udržet odstup a minimalizovat tak škody způsobené Omielańczukem.

Závěr: Zápas bych hodnotil 29-28 pro Michala Martínka, který vyhrál druhé a třetí kolo 10-9.

Na druhou stranu je třeba poznamenat, že první kolo je vyrovnané a ve druhém kole Omielańczuk trefil své nejlepší údery. Tento zápas můžete hodnotit 29-28 pro Daniela Omielańczuka, pokud vezmete v úvahu, že těsně vyhrál první a druhé kolo. Podle pravidel jsou výsledky 30-27 a 29-28 pro Martinka a 29-28 pro Omielańczuka pochopitelné. Je však třeba provést další hloubkovou analýzu karet jednotlivých soudců. Je na nich vidět, že dva ze tří rozhodčích přisoudili 3. kolo Omielańczukovi, který tak zvítězil. Podle mého názoru se jedná o nejjasnější kolo celého zápasu, které by mělo vyznít ve prospěch Martínka. Organizace by měla komunikovat se soudci, aby zjistila jejich odůvodnění takového verdiktu, protože má přímý dopad na výsledek klání.

Jako organizace by si KSW měla být vědoma toho, že změna rozhodnutí soudce za jiných okolností, než je korupce, střet zájmů nebo formální pochybení, představuje velmi nebezpečný precedens.

Clemens Werner:

Podle mého názoru je to velmi vyrovnaný zápas. Na straně Omielańczuka jsou silnější údery a tlak, zatímco na stranu Martínka je třeba připsat více úderů a zásahů z protiútoku. Po analýze videozáznamu bych tento duel hodnotil takto: 1. kolo - 10:9 Martínek, 2. kolo - 10:9 Omielańczuk, 3. kolo - 10:9 Martínek.

V prvním kole začal Omielańczuk dobrými lowkicky, ale v pozdějších chvílích měl Martínek převahu přímými údery a kopy. Toto kolo je až do jeho konce velmi vyrovnané. Ve druhém kole Omielańczuk zasahuje silným overhandem, který podle mého názoru Martínka mírně poškodil. Český bojovník má v tomto kole stále více úderů, ale kopy již nedopadají tak čistě nebo jsou blokovány. Omielańczuk se zdá být unavený, ale i nadále dokáže odpovídat svými údery a ke konci opět zasahuje silným úderem pravou rukou. I když Martínek v tomto kole zasadil více úderů, kolo jsem napsal ve prospěch Omielańczuka, protože jeho údery byly výraznější. Třetí kolo je podobné prvnímu. Omielańczuk vyvíjí tlak, ale většinu úderů netrefuje a Martínek účinně kontruje přímými údery a kopy na tělo. Kolo bylo vyrovnané, ale já bych ho přisoudil Martínkovi, který útočil přesněji, přestože se pohyboval dozadu.

Celkově se nejedná o snadný zápas na bodování. Při posuzování se nesmíte nechat „oklamat“ tlakem, který vyvíjí Omielańczuk. Přesto nevidím problém nabodovat celý duel ve prospěch polského závodníka, protože jde o vyrovnaný boj a hodnocení jednotlivých akcí se může odvíjet od toho, odkud je sudí zpod klece sleduje.

Vito Paolillo:

První kolo je velmi vyrovnané. Kolo bych přisoudil Omielańczukovi poměrem 10:9, ale je to kolo, které mohlo být přisouzeno oběma zápasníkům. Myslím, že Omielańczuk udělal dost pro to, aby to zachránil ve svůj prospěch, ale není špatné toto kolo udělit Martínkovi. Zbylá dvě kola měla být z mého pohledu hodnocena 10:9 pro Martínka.

Z hodnocení rozhodčích vyplývá, že střetnutí bylo vyrovnané a v každém kole rozhodovaly detaily, jejichž posouzení mohlo záviset na umístění rozhodčího pod klecí. Rozhodčí navíc musí rozhodnout zhruba několik sekund po skončení kola a nemají k dispozici opakování ani možnost vrátit se ke klíčovým momentům, aby případně potvrdili svou efektivitu.

V přímém přenosu i v opakovaném záznamu rozhodčí hodnotili každé kolo 10:9 a v prvních dvou kolech nebyli rozhodčí v panelu jednotní v hodnocení a uvedli, že celý zápas byl velmi vyrovnaný. Podle zavedené praxe lze verdikt bodujících soudců změnit, pokud došlo k procesní chybě, korupci nebo střetu zájmů. S ohledem na výše uvedenou analýzu se komise rozhodla potvrdit verdikt soudců ve střetu mezi Danielem Omielańczukem a Michalem Martinkem.

Podepsáno
Tomasz Bronder
Ben Cartlidge
Clemens Werner
Vito Paolillo

Zdroje:  tisková zpráva - KSW

Nejnovější články