Minimálně lízání před zápasem. Patrik Kincl lobuje za dopingové kontroly v Oktagonu

Minimálně lízání před zápasem. Patrik Kincl lobuje za dopingové kontroly v Oktagonu Patrik Kincl | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Doping je i nadále velké téma, které se týká i bojových sportů. Patrik Kincl nyní nabízí nápady na konkrétní opatření, s nimiž by se proti hříšníkům dalo bojovat.

K tématu se vyjádřil v podcastu Institutu moderní výživy. V první řadě zavzpomínal na staré časy, kdy ještě působil v organizaci XFN. Už tehdy se snažil prosadit jistá opatření. “Byl jsem v XFN, kde jsem měl nějakou chvíli na starost matchmaking, takže jsem za to samozřejmě loboval. Přišlo mi šílené, jak to tady funguje, kolikrát je to vidět i na amatérské scéně.”

Jeho snaha se však nesetkala s pochopením, takže od protidopingové agendy časem upustil. “Myslím si, že jsem i kvůli tomu vyhořel. Dával jsem velké nasazení za věc, které jsem věřil, ale jen tak se nezmění, nerozhýbe.” Jedním dechem nicméně dodal, že některé organizace konečně začínají podnikat příslušné kroky, například PFL. “Nějakým způsobem se to hne, doufám, že do toho ti velcí hráči brzy také šlápnou.”

Nejdále je dle jeho názoru UFC, byť je v zámořské organizaci patrný opačný extrém. “Ti jsou nejdál. Tam jde do toho tolik peněz… Ale možná už je to trochu nepříjemné,” řekl a poukázal na Jiřího Procházku, českého rekordmana v počtu uskutečněných testů ze strany antidopingové agentury USADA. “Ať to zase má nějaké mantinely.”

Kinclovi by se líbilo, kdyby ostatní organizace přistoupily alespoň na namátkové testování, které by prováděl nezávislý subjekt. Kontrola by se teoreticky mohla týkat pouze jednoho náhodně vybraného bojovníka na dané kartě. “Myslím, že by to pomohlo. A co jsem teď sledoval vyjádření Oktagonu, tak už se jedná o stamilionový byznys, takže si myslím, že by se na to nějaká koruna mohla najít.”

A pokud by se peníze nenašly, pak by podle něj bylo na místě alespoň testování na přítomnost návykových látek, které je o poznání dostupnější. “Minimálně začít tím, že se bude lízat, než vstoupíš do zápasu, ať už u amatérů nebo profíků, aby nebyly pochybnosti, že tam někdo leze ožralý nebo na drogách. Myslím, že tím by to mohlo začít.”

View this post on Instagram

A post shared by Patrik Kincl (@patrik_kincl)

Závěrem pak varoval, že některé látky mohou zadělat na závažné zdravotní problémy, s nimiž se daný sportovec může potýkat do konce svého života. “Pak vidíš, co to dělá s lidmi v dospělosti. Myslím si, že se můžeme podívat, kolika lidem to vymylo mozek, mohl bych dát pár příkladů (smích).”

Promotér Ondřej Novotný se k tématu již několikrát vyjádřil. Koncem roku 2021 uvedl, že je to jen otázka času. “Tou cestou stoprocentně půjdeme, věřím tomu, že dříve než později, v nějakém střednědobém horizontu, v momentě, kdy budeme natolik dobrou a kvalitní evropskou organizací, že mi bude jedno, že chytnu jakoukoliv hvězdu.”

Zdroje:  Institu moderní výživy - YouTube

Nejnovější články