Neměl ani na jídlo, teď přední český boxer vyhlíží zápasy za stovky tisíc eur

Neměl ani na jídlo, teď přední český boxer vyhlíží zápasy za stovky tisíc eur Lukáš Fajk s titulem IBO | zdroj: FOTO: Se svolením Patron Boxing

Devět let tréninku minimálně pět dní v týdnu, a to bez pauzy. Výsledek? Kontinentální titul těžké váhy organizace IBO získaný po desetikolové bitvě se Sanelem Hasanovićem. S boxerem, kterého do té doby nikdo nedokázal porazit.

Lukáš Fajk si přitom pro životní úspěch došel vlastní cestou, pravidla a poučky, to není nic pro něj. “Musíš se řídit tím, co ti sedí, ne tím, co je psané. Za mě ani žádná boxerská knížka neexistuje a myslím, že jsem toho čistým důkazem,” řekl v podcastu Fair Play Thinker s odkazem na svůj styl boje. “K čemu je technika? Vždyť je to úplně k ho**u věc. Když vyhraješ IBO bez techniky, tak k čemu ji potřebuješ?” prohlásil s lehkou nadsázkou. “Lidé by neměli zapomínat na podstatu bojových sportů – je to pořád o rvaní, je to bitka.”

Fajk se svěřil, že mu prakticky nikdo nevěřil, že v boxu něčeho dosáhne. Nenechal se ale odradit a nastavil si vysoké cíle. “Když jsem poprvé vlezl do boxerny, tak jsem si řekl, že se tím budu živit. Bum a je to tady… Když jdeš do profi, tak musíš mít jasné ambice. Určitě jsem si nechtěl dát pět zápasů nebo vyhrát Českou republiku, to nikoho nezajímá. Moje ambice byly stát se mistrem světa v boxu. Říkám to devět let, nikdo mi to nevěří. A teď už jsem mistr Evropy.”

Fajkovi nyní náleží 73. místo ve světovém žebříčku, pár dobrých zápasů by ho mohlo posunout k pohádkovým odměnám. “Dám další dva zápasy, jeden s Pejsarem a ještě jeden, co mám domluvený, a jestli vyjdou tak, jak mají, tak jsem třeba v první třicítce… To už zápasíš třeba za 200 tisíc eur.”

Byly ale i časy, kdy Fajk neměl ani na rohlík. Během rozhovoru zdůraznil, že si v životě musel vše sám vybojovat. “Nikdy jsem nic neměl, fotr mě v 17 vyhodil na ulici,” řekl s tím, že se z něj zhruba na dva měsíce stal bezdomovec. “Neměl jsem nic, ani na jídlo, to mi kupovali kámoši. Trenér mi občas dával tréninky zadarmo, jediný, co jsem měl, byl box. Celý život. Měl jsem jenom batoh a rukavice.”

Nepříznivá životní situace ho donutila k věcem, na které není zrovna pyšný, ale nebojí se o nich mluvit. “Hodně jsem mlátil lidi, byl jsem docela zlý člověk… Prostě život na ulici – aby jsi přežil, tak uděláš úplně všechno, je ti to jedno. Kámoš ti řekne, že týpek dluží prachy, ty jdeš a rozštípeš ho kvůli deseti litrům.” Zpětně tato rozhodnutí vnímá jako velké chyby, i proto se nyní snaží trochu vylepšit svou karmu, třeba podporou psích útulků. “Už jsem to vykoupil, udělal jsem dost dobrých skutků. Myslím si, že jsem dobrý člověk.”

View this post on Instagram

A post shared by Lukáš Fajk (@lukasfajk)

Recept na úspěšnou kariéru v bojových sportech vidí v klidném zázemí a zajištěném osobním životě. “Potřebuješ být uvolněný a mít všechno zařízené. Jakmile jsem neměl peníze na nájem, tak jsem se nedokázal kvalitně připravit, protože tyhle věci tě pořád ovlivňují. Osobní život musíš mít nastavený tak, aby jsi tomu mohl dát prostě všechno." Něco takového se samozřejmě těžko zařizuje, Fajk se nakonec dokázal zajistit právě boxem díky svému talentu a dřině. “Box mě ze všeho vytáhl. Díky profi mám vše zajištěné a zaplacené, můžu jen trénovat, takže jsem v klidu a o to lépe se dokážu připravit.”

Jak už bylo řečeno, další zastávkou je souboj s Václavem Pejsarem o český národní titul ČUBP, který se uskuteční již 16. června v hale Královka. Přímý přenos lze sledovat na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Fair Play Thinker

Nejnovější články