Oktagon stáhl z turnaje souboj ukrajinského rodáka Kalašnika s ruským bojovníkem Karaevem

Oktagon stáhl z turnaje souboj ukrajinského rodáka Kalašnika s ruským bojovníkem Karaevem zdroj: Getty Images

Válka na Ukrajině zasahuje i do sportu. Oktagon se rozhodl neposílat proti sobě do klece Andreje Kalašnika narozeného na Ukrajině proti ruskému bojovníkovi Arturu Karaevovi.

Agresivní ruský útok na Ukrajinu ukázal, že doba míru skončila, a že válka je jen několik set kilometrů od nás. To se projeví i na turnaji Oktagon 31, kde měl původně nastupovat Andrej Kalašnik proti ruskému zápasníkovi Arturovi Karaevovi, ale po ruské invazi na Ukrajinu se promotéři Oktagonu rozhodli tento zápas zrušit.

Bojovník brněnského Jeetsam gymu, Andrej Kalašnik se totiž narodil na Ukrajině, kde má stále svoji rodinu. Bitva s ruským bojovníkem v Oktagonu by tak podle promotérů nebyla za daných okolností tím nejlepším nápadem a mohla by vyvolávat tenzi. Oktagon o tom informoval na svém Instagramu:

„Po velmi dlouhém zvažovaní situace jsme se nakonec rozhodli, že zápas Kalašnik vs Karavaev se pro tuto chvílí ruší. Oba kluci chtěli nastoupit a bojovat a dlouho jsme si všichni mysleli, že to tak bude nejlepší. Nakonec však vzhledem ke zvážení všech možných důsledků a také možnosti zneužít jejich sportovní zápas pro něco jiného než k čemu byl určen - zápas stahujeme z programu."

„Naprosto odsuzujeme válečnou agresi a samozřejmě plně podporujeme Andreje, který má své kořeny a část rodiny stále na Ukrajině. On sám chtěl sportovně bojovat úplně nejvíc. Zároveň chceme deklarovat, že Artur je náš kamarád a skvělý bojovník. Na tom se za pár měsíců od jeho vítězství v naší organizaci nic nezměnilo a změnit nemohlo. Kdykoliv to bude možné, rádi jej uvidíme zpět v naší organizaci. Děkujeme za porozumění všem."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

K celé situaci se také ve videu vyjádřil sám Kalašnik, který bral zápas s ruským soupeřem velice profesionálně a necítil k němu žádnou zášť. Naopak chtěl, aby se zápas konal, protože do přípravy investoval hodně času, peněz i úsilí:

„Musím se vyjádřit k situaci, která nastala ohledně zrušení mého zápasu. Jsem Andrej Kalašnik, jsem občan České republiky, který hrdě reprezentuje Českou republiku, mám to tady rád, je to můj domov. Ale jak někteří víte, tak jsem se narodil na Ukrajině, mám tam rodinu ještě doteď a zasáhla mě situace, která se tam teď děje, kdy tam začala válka. Zasáhlo mě to, jelikož jsme si volali s babičkou, která tam žije a bavili jsme se o tom, že vyklízí sklenky ze sklepa, aby se měla kam schovat. Ale i tak jsem to bral tak, že politika je jedna věc, válka je jiná a my jsme sportovci a musíme bojovat. Proto jsme se vydali s mým týmem do Prahy, vůbec jsme nepřemýšleli o zrušení zápasu.“

„Bylo nám vysvětleno, že Artur je normální kluk, který nepodporuje žádnou agresi, žádnou válku a vyřídíme si to v kleci beze zbraní jako sportovci, jak to asi má být. Arturův tým říkal, že bude klidně nastupovat bez ruské vlajky, což je mi víceméně jedno, ale aby nedošlo k nějakým provokacím. Já jsem říkal, že na internetu se nebudu nijak před zápasem vyjadřovat, abych nedal záminku, aby toho zneužila propaganda ať jedné nebo druhé strany. Protože už mi volaly média a ptaly se, že bude válka v kleci, Ukrajina versus Rusko. Což je podle mě nepatřičné, srovnávat náš zápas tady s tím, když tam umírají lidi."

„Dělal jsem poslední kila, poslední váhu, Artur už měl shozeno, když pak přišla informace, že Oktagon ruší náš zápas jelikož náš ten může být zneužit z nějaké propagandy, ať už z ruské strany nebo z naší strany. Pokud to dobře chápu, tak dostali informaci, že tenhle zápas nese taky nějaké bezpečnostní riziko, nevím jak by se zachovali diváci v hale, nebo mimo halu… jaká je možnost bezpečnosti pro Artura nebo pro mě. Nevím, nerozumím tomu, já jsem sportovec a přišel jsem se sem mlátit."

Kalašnik řekl, že už měli oba dva téměř splněnou váhu, když jim Oktagon oznámil, že jejich zápas se neuskuteční.

„Chci zdůraznit, že ani jeden z nás tenhle zápas nezrušil. Když se nás ptal Oktagon, tak jsme oba dva řekli, že jsme připraveni nastoupit, a že politiku řešit nebudeme, i když je to určitě těžké, když tam umírají lidé, ale mně a jemu šlo o to, aby ten zápas byl.“

Na závěr Andrej odsoudil probíhající válku na Ukrajině:

„Nechtěl jsem do toho dávat politiku, ale mlčení znamená souhlas, takže se vymezuju proti válce, protože válka je zločin a agrese… ve 21. století tohle nečekal nikdo. Já myslím, že Artur je normální kluk a i když je z Ruska, tak je určitě taky proti válce. U války není žádné ale, je to zločin a ten kdo tento zločin tvoří má být potrestán. Není žádné ale Amerika, ale Moskva, ale východ, ale zápas, ale Biden… žádné ale není. Prostě válka je zločin a držím všechny palce co tam jsou, hlavně mojí rodině a všem okolo.“

Zdroje:  instagram - oktagonmma , instagram - Andrej Kalašnik

Nejnovější články