Ondřej Novotný slibuje žádanou inovaci v bodování. Stane se Oktagon průkopníkem mezi velkými organizacemi?

Ondřej Novotný slibuje žádanou inovaci v bodování. Stane se Oktagon průkopníkem mezi velkými organizacemi? Oktagon girls | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

V Oktagonu bychom se v nejbližší době mohli dočkat otevřeného bodování, kterému se dlouhodobě brání například UFC.

Nemine snad turnaj, u kterého bychom nebyli svědky nějakého kontroverzního rozhodnutí bodových rozhodčích. A ať už je důvodem mizerný výkon právě bodových nebo neadekvátní očekávání fanouškovské (a často také odborné) veřejnosti, obecně převládá názor, že je třeba s touto situací něco udělat. Toho si je evidentně vědom také promotér Ondřej Novotný, který ve svém podcastu MMA Letem světem prozradil, že se v jeho organizaci připravuje novinka týkající se právě bodových rozhodčích:

„Já můžu slíbit, že v Oktagonu se stane jedna důležitá věc, už poměrně brzy, a to že bude veřejné bodování po každém kole.“

Veřejné nebo také otevřené bodování je koncept, u kterého se zveřejní výsledky každého kola hned po jeho skončení. Průběžné skóre tak budou mít k dispozici nejen diváci v hale a u televizních přenosů, ale také samozřejmě bojovníci a jejich trenéři. V současnosti je v naprosté většině organizací tato informace tajná a vyhlašuje se pouze konečný výsledek po skončení zápasu, pakliže skončí na body.

Tato inovace samozřejmě jen stěží vyřeší hlavní problém vedoucí ke kontroverzním výsledkům, který lze hledat jednak v nekompetenci bodových a jednak v samotném systému bodování, který byl převzat z boxu a k MMA evidentně není dostatečně kompatibilní. Přesto je to poměrně velká změna, která může pomoci například atraktivitě fightů.

„Jsem zvědavý, co to otevřené bodování přinese, ale mělo by přinést minimálně hezčí zápasy v situaci, kdy je to těsný zápas a bojovníci uvidí po dvou kolech, že je to 1:1, takže vlastně začínáme od znova a teď těch pět minut rozhodne. Což bude asi velký psychologický moment pro to třetí nebo páté kolo, kdy se to buse muset zlomit. Nebo budeš prohrávat 0:2 a víš, že jedině KO. Což často člověk cítí, ale nemá, kde brát. Ale tady to bude takové to razítko, ten push navíc, kdy si řekneš: OK, jdu all in.“ myslí si sám Novotný. A podobně to vidí jeden z nejlepších českých zápasníků Patrik Kincl, který byl v MMA letem světem hostem:

„Vidím hlavně plusy a nesouhlasím s názory, že tam bude nějaké velké taktizování. Jasně, přijde to z jedné strany, ale pořád jsou tam dva borci, takže jeden může zataktizovat, ale druhý do toho musí šlápnout. Takže to vidím podobně, že to spíš zatraktivní ty zápasy. Hlavně těsné výsledky.“

Benefitovat z této změny by mohli ale hlavně samotní zápasníci. Mnohokrát jsme svědky situace, kdy se bojovníci po vyhlášení výsledku diví a mluví o krádeži, a že si byli jisti svou výhrou, a kdyby to věděli, přistoupili by k některým kolům s odlišnou taktikou. Pokud k inovaci v Oktagonu skutečně dojde, tak budou už vždy vědět, na čem jsou. Tedy s výjimkou posledního kola, tam se nic nezmění.

S ohledem na tuto výhodu nepřekvapí výsledky anonymizované ankety, jejíž výsledky zveřejnil v roce 2021 web mmafighting.com. Podle ní 80% z 200 MMA fighterů bylo pro zavedení otevřeného bodování. Přesto jediná organizace, která tento typ skórování implementovala, je do dnešních dní ženská organizace Invicta FC. Mimo MMA už funguje tento koncept například v kickboxerské Glory.

Proč tedy otevřené bodování nezavedou i velké MMA organizace? V případě té největší, UFC, je důvod nejspíše velmi prostý – nechuť Dany Whitea.

„Když děláme zápasy, mám většinou tušení, kdo vyhrál nebo prohrál, ale když tam stojím s pásem, nevím, co Bruce Buffer vyhlásí. Neřekne mi předem vůbec nic. Rozhodčí mu to řeknou a já tam stojím a čekám na to, takže jsem nakonec stejně unešený jako všichni fanoušci. A souhlasím, že to naprosto vezme jakékoliv těšení se na oznámení, kdo vyhrál,“ řekl k tomuto tématu v roce 2021 prezident UFC v rozhovoru pro ESPN.

Možná však přijde čerstvý vítr právě z Oktagonu a dokáže i ostatním velkým organizacím, že jde o krok tím správným směrem. Nebo možná nadcházející turnaje ukážou opak a bude skutečně docházet k přílišnému taktizování, které v bojových sportech obvykle snižuje atraktivitu. Novotný chtěl podle svých slov novinku zavést už na dvojturnaji na Štvanici, kvůli technickým obtížím to však ještě nebylo možné. Doufejme tedy, že se této inovace dočkáme co nejdříve.

Zdroje:  ESPN , mmafighting.com , MMA letem světem , sportskeeda.com

Nejnovější články