Pokud “Apollo” výrazně převáží, David Kozma zápas s ním odpíská. “Není snad takový hňup, aby to podruhé nedal,” věří Růžový panter

Pokud “Apollo” výrazně převáží, David Kozma zápas s ním odpíská. “Není snad takový hňup, aby to podruhé nedal,” věří Růžový panter David Kozma v Oktagonu ještě neprohrál. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Davida Kozmu čeká zatím asi nejtěžší soupeř kariéry. V rozhovoru naznačil, co na šikovného Brazilce zkusí, zároveň prozradil, co by se stalo, pokud by “Apollo” znovu nesplnil váhu.

Koncem května měl David Kozma již potřetí obhájit pozici šampiona, tentokrát v souboji s Leandrem Silvou, trenéři ale “Růžového pantera” nakonec do klece nepustili, jelikož ho trápilo nepříjemné zranění. Na tréninku totiž schytal kop na hlavu, komplikace mu pak způsoboval poraněný nos, který i při sebemenším kontaktu krvácel. Stačilo ale jen pár týdnů, než se dal do pořádku, nyní je připraven hájit trůn welterové divize.

“Apollo” bezesporu patří mezi ty nejtěžší soupeře, s nimiž se na své cestě potkal. Brazilec ostatně zkušenosti sbíral v UFC a i nadále se připravuje v prestižním American Top Teamu, kde se tahá se světovou špičkou, třeba s Masvidalem, který nedávno využil jeho služeb v přípravě na Usmana. Bohaté zkušenosti předvedl i v Oktagonu, kde na něj nestačil ani Robert Bryczek, ani Alex Lohoré. Zaslouženě tedy získal šanci zabojovat o pás šampiona.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Sám Kozma moc dobře ví, že bude velmi těžké najít na Brazilce recept. “Je dobrý úplně ve všem. Má strašně tvrdé roundkicky, na to si budu muset dávat pozor. Je velmi dobrý na zemi, je to černý pásek, je i hodně dobrý boxer, vlastně nemá žádnou slabinu,” řekl v rozhovoru pro Oktagon. Věří, že by na něj mohla platit perfektní kondice, Silva totiž podle něj naposledy předvedl poměrně líný výkon, hrál hodně na jistotu. “Myslím si, že budu mít lepší fyzičku, takže ho třeba zkusit utavit ve čtvrtém nebo pátém kole. Počítám, že v prvních dvou kolech bude lepší, techničtější, že to bude více trefovat, ale já to v pozdějších kolech přeberu a vyhraju to srdíčkem,” naznačil taktiku.

Následně dodal, že se určitě pokusí vzít Silvu na zem, není si ale jistý, zda to vůbec půjde. V opačném případě by musel vydržet v postoji. “Mám nějaké varianty, jak by to mohlo vypadat, ale až v tom zápase si vyberu, co budu dělat.” Silva se může pyšnit tím, že ho ještě nikdo nedokázal ukončit. Tuto informaci “Růžový panter” samozřejmě má. Sám by si přál být prvním bojovníkem, kterému se to podaří. Vybaven je k tomu skvěle, opět by mohl zahrozit ostrými lokty.

Titulový zápas je sice velká věc, Kozma se ale nezdá být nervózní. Přitom jde proti trendu, který se objevuje už i mezi profesionálními MMA zápasníky na domácí scéně. Jde o pomoc ze strany mentálního kouče, jenž bojovníkům pomáhá dosáhnout správného psychického rozpoložení. Podobné služby nyní bude využívat například také Lajoš Klein, jak spolu s Attilou Véghem naznačil. Ve druhém duelu v UFC mu totiž psychická pohoda trochu chyběla. Kozma je však koučem sám sobě, na podobné věci příliš nevěří, nevěnuje se ani meditaci a podobným relaxačním technikám. Jistý klid mu dodává fakt, že nejde do zápasu v pozici favorita. “Ne snad, že bych neměl co ztratit, ale někde vzadu v hlavě mám, že je ‘Apollo’ kvalitnější soupeř, já v tom zápase mohu jen získat.”

“Apollo” šampionovi poslal krátké video, v němž ho obvinil, že se souboji vyhýbá. David Kozma kontroval vlastním vyjádřením, v rozhovoru pak prohlásil, že neví, kde na něco takového přišel. “On si prostě myslí, že je tady nejlepší, že se ho každý bojí, nevím, proč si to myslí. Když mi Oktagon nabídl zápas s ním, tak jsem ho okamžitě vzal, nepřemýšlel jsem ani vteřinu.” V této souvislosti připomněl zranění nosu, kvůli němuž se souboj posunul, stejně jako další zápas pod organizací RCC, kde se naposledy představil koncem roku 2019. Nyní se soustředí na obhajobu v Oktagonu, nevylučuje ale, že v budoucnu znovu zavítá i do Ruska.

Kozma ve vzkazu pro “Apolla” Brazilce upozornil, že jde o titulový zápas, tudíž na váze nebude žádná tolerance. Tím narážel na jeho poslední duel, kdy výrazně převážil. Co by dělal, kdyby se fiasko na váze opakovalo? “To bych ten zápas asi ani nemohl vzít, ale kdyby převážil třeba o půl kila, tak bych to asi vzal. Musel bych se poradit s týmem, asi bychom do toho šli, uvidíme. Ale snad naváží, není snad takový hňup, aby to podruhé nedal.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Co Kozma plánuje po tanci s “Apollem”? Zdá se, že má zálusk na reparát duelu s Petrem Knížetem. “Tu odvetu bych hodně chtěl. V roce 2017 jsem s ním prohrál, prohrála mi to především hlava, měl jsem z Petra respekt, to ovlivnilo celý zápas. Podruhé bych se z něj ale už nepo*ral, bylo by to lepší.” Kníže se k možné odvetě již také několikrát vyjádřil, jeho hlavním cílem je však titul. “Já bych s vyjádřením počkal, až jak dopadne zápas Kozma vs. ‘Apollo’, pak bych si jednoho z nich vybral,” řekl krátce po úspěšné premiéře v Oktagonu.

Duel David Kozma vs. Leandro Silva ozdobí turnaj Oktagon 24, který se uskuteční 29. 5., start je naplánován na 18:00. Celou show můžete sledovat skrze stránky Oktagon.tv.

Zdroje:  Oktagon MMA FB

Nejnovější články