“Prohru dokážu přijmout, určitě mě to nezlomí,” hlásí Lajoš Klein. S Attilou chtějí oslovit mentálního kouče

“Prohru dokážu přijmout, určitě mě to nezlomí,” hlásí Lajoš Klein. S Attilou chtějí oslovit mentálního kouče Lajoš Klein před zápasem v UFC. | zdroj: Profimedia

Lajoš Klein má za sebou druhý zápas v UFC, z klece však bohužel odcházel jako poražený. Naděje slovenského MMA předvedla s Michaelem Trizanem vyrovnaný výkon, bodoví rozhodčí ale viděli jako jasného vítěze Američana. Jak se Klein s prohrou vyrovnává?

Výsledek byl pro mnohé velkým překvapením. Klein šel do zápasu jako výrazný favorit, z vyjádření trenéra Attily Végha navíc vyplývalo, že pokud jeho svěřenec neudělá zásadní chybu, zákonitě musí vyhrát. To se ale nestalo. Po zápase obdržel Klein spolu s Véghem nespočet vzkazů a otázek, společně se tedy rozhodli pro vyjádření prostřednictvím videa na oficiálním YouTube kanálu Spartakus Fight Gym.

“Nemyslím si, že by mě okradli. Kdybych měl vyhrát, tak mi tu ruku prostě zvednou. Sám vím, že jsem v tom zápase nepodal adekvátní výkon, se kterým bych byl spokojený,” přiznal Klein hned v úvodu. Už když si šel poslechnout výsledek duelu, tušil, že se radovat nebude. Že byl ze svého výkonu zklamaný, si všimnul i Attila. On sám je přesvědčen, že Lajoš první kolo vyhrál, druhé podle něj bylo vyrovnané. Ani on se ale nesnažil rozhodnutí rozhodčích zpochybnit.

V přípravě podle Kleina chyba nebyla. “Na měsíc jsem vycestoval do Miami do Sanford MMA, což je jeden z nejlepších gymů v Americe. Měl jsem tam opravdu hodně sparing partnerů v mé váze, takže jsem se cítil velmi dobře. Pak jsem pokračoval v přípravě doma ve Spartakus Fight Gymu, byl jsem i v Octagon Fighting Academy, kde mi připravoval trénink Ilja Škondrič. Takže když jsme cestovali do Vegas, říkal jsem si, že jsem v životní formě,” vysvětlil. Vážení proběhlo naprosto bez problémů, dobře se cítil i v den zápasu, když nastupoval do klece, přestože měli někteří diváci dojem, že není ve své kůži.

Lajoš uznal, že ho v kleci sevřela přílišná opatrnost. “Určitě ano, v zápase jsem byl až příliš opatrný. Od začátku jsem se nedokázal dostat do tempa, přizpůsobil jsem se hře soupeře… Jeho útoky jsem bránil, ale už jsem neútočil, jak jsem měl útočit, jak jsem zvyklý.“ Dle nastavené taktiky chtěl zápas držet v postoji, pokud by zde nastal problém, měl v plánu strhnout soupeře na zem. To se ale příliš nedařilo.

K taktice se vyjádřil Kleinův bývalý trenér - Tomas Bilishich, který ho připravil dohromady na 21 zápasů. V příspěvku na Facebooku poukázal na skutečnost, že je Trizano vyšším bojovníkem s delším rozpětím paží, čehož dokázal v souboji využít. Attilu Végha kritizoval za zvolenou taktiku. “Podle mě špatně zvolená taktika (na KO) a špatný odhad soupeře. V určitých chvílích chyběla Lajošovi konkrétní rada zpoza rohu –⁠ po strhnutí, kde chytit, jak zalomit a stabilizovat. Rada typu ‘otoč ho’ nepomůže. Otoč ho! Kde?”

“Když to chtěl říct, měl nám zavolat. Všichni bychom si spolu sedli a promluvili si o tom, řekli své názory, vyslechli bychom ho, druhého trenéra, Ilju, mě, něco bychom dali dokupy. Ale shazovat někoho přes média, to se nedělá,” vyjádřil se k reakci Attila. Příspěvek se ho trochu dotkl, zároveň ale věří, že to Bilishich nemyslel nijak zle. Podobně situaci vidí i Lajoš.

 

Jedna z otázek mířila na těžkou situaci v závěru třetího kola, kdy chybělo málo, aby Trizano slovenskou hvězdu uškrtil. “Neměl to špatně chycené, ale měl jsem tam prostor na dýchání,” řekl s tím, že v tu chvíli i díky trenérům z rohu věděl, že zbývá jen pár vteřin do konce kola, takže si byl jistý, že přežije. “Kdyby byly ještě dvě, tři minuty do konce, tak by to možná on sám pustil, protože já bych to určitě neodklepal.” Až po zápase si pak uvědomil, že má pravděpodobně zlomený prst na noze, což následně potvrdil rentgen. Sám si myslí, že k úrazu došlo během pushkicku, který pravděpodobně smolně trefil soupeřův loket.

Klein závěrem naznačil, že ho prohra sice mrzí, ale nehodlá se kvůli ní zbytečně trápit. Spíš si hodlá vzít ponaučení do budoucna. “Prohru dokážu přijmout, určitě mě to nezlomí, naopak mě to nastartuje do další přípravy, do dalšího zápasu.” Attila následně doplnil, že v nejbližší době udělají v přípravě jisté změny. Lajoš je podle něj velký talent a zároveň neuvěřitelný dříč, což je někdy možná na škodu, protože zanedbává odpočinek. O víkendech tedy bude mít nařízené volno, aby se tělo dokázalo řádně zregenerovat. Navíc mají v plánu navázat spolupráci s mentálním koučem, který by pomohl nastavit správné psychické rozpoložení. Podle Attily jsou právě zde jisté rezervy, na rozdíl od fyzické přípravy.

Zdroje:  Spartakus Fight Gym Youtube

Nejnovější články