Přemožitel Jiřího Procházky a veterán UFC jde do Oktagonu, kde hodlá rozvířit vody welterové divize

Přemožitel Jiřího Procházky a veterán UFC jde do Oktagonu, kde hodlá rozvířit vody welterové divize zdroj: Profimedia

Na turnaj Oktagon 25 zavítá také srbský bojovník Bojan Veličkovič, který v zámoří měřil síly s těmi nejlepšími. Dokáže vyšplhat až na vrchol welterové divize?

Jiří Procházka se nyní může pochlubit neuvěřitelnou bilancí, z 31 zápasů prohrál pouze ve třech případech. Vůbec první prohru v profesionální kariéře mu zajistil Bojan Veličkovič, který českého samuraje vyřídil hned v prvním kole. A tento srbský bojovník se nyní vrací na místo činu, aby získal další skalpy. Už tuto sobotu se představí v rámci welterové divize Oktagonu.

Veličkoviče vyzpovídal moderátor ve službách Oktagonu - Bryan Lacey, souboj s Procházkou bylo jedno z prvních témat. “Myslím, že jeho bilance v té době byla 4-0, moje 6-1. Oba jsme byli hodně mladí a nezkušení, měl jsem o tři zápasy více, takže jsem byl o něco zkušenější. A myslím si, že právě to mi pomohlo nastavit do zápasu správný mindset. Nastoupil jsem na něj hned od začátku, už v prvním kole jsem dokázal zápas ukončit,” zavzpomínal.

“Tehdy to pro mě nebylo velké vítězství. Teď o něm ale všichni mluví, protože to dokázal a je opravdu dobrý. A to mi dělá radost. Sledoval jsem jeho kariéru nejen v UFC, všímal jsem si ho, když bojoval v Japonsku. Zápasilo s ním několik lidí, které znám, s kterými jsem trénoval, třeba "King Mo" (Muhammed Lawal) a několik dalších,” vysvětlil. Na Procházku a jeho kvality upozorňoval své přátele, když nastupoval do prvního zápasu v UFC.

 

Veličkovič je velmi rád, že znovu zavítá na československou scénu, byť bude přímo v Oktagonu bojovat poprvé. I jeho soupeř je v Oktagonu nováčkem. Šestatřicetiletý Francouz Emmanuel Dawa nyní drží bilanci 9-4. Naposledy zápasil v říjnu minulého roku, kdy v Bellatoru podlehl Oliveru Enkampovi. Zdá se, že má Veličkovič soupeře dobře načteného. “Je to velmi neobvyklý zápasník. Má hodně zvláštní bojový styl, rád střídá guardy, nevadí mu zem. Také je francouzský nebo belgický šampion v kickboxu. Je velmi prohnaný, těším se na ten zápas. Na MMA mám nejraději to, že s každým bojovníkem přichází trochu jiný výzva. Musím se pokaždé soustředit a rozlousknout tu hádanku, kterou představuje,” prohlásil. Velké výzvy ho navíc hodně motivují k tvrdému tréninku.

Veličkovič pochází ze Srbska, zakotvil ale v Coloradu. Do Spojených států se dostal díky reality show, která se podobala sérii Ultimate Fighter. Bojan dokázal vyhrát, čímž si zajistil účast na turnaji organizace Ring of Fire v Denveru. Na něj došlo v roce 2011. A protože zde Veličkovič taktéž dokázal zvítězit, obdržel nabídku, zda se nechce připojit k American Top Teamu, kde se na první zápas v Americe připravoval. Veličkovič přijal, i když se kvůli novému angažmá musel vzdát studia na univerzitě v Srbsku. Po třech letech se přesunul pod křídla organizace RFA (dnešní LFA), kde působí dodnes. A tam se s ním seznámil Neil Magny, který tou dobou sice ještě nebyl příliš známý, ale dnes se řadí mezi velké UFC hvězdy a dokonce patří do TOP 10 welterové divize. Magny navíc Veličkoviče doprovodí na první zápas v Oktagonu, promotéři tedy čekají velmi vzácnou návštěvu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Do UFC se probojoval i Veličkovič, v prvním zápase v roce 2016 dokázal porazit Alessia Di Chirica, který shodou okolností figuroval také v UFC premiéře Makhmuda Muradova. Bojan však následně dokázal zvítězit pouze jednou, tři zápasy prohrál (nestačil například na Darrena Tilla), v jednom remizoval. V letech 2018 a 2019 pak působil v organizaci PFL, z šesti zápasů ale zvítězil pouze jednou. Poslední dva duely absolvoval v Srbsku, kde naskočil na vítěznou vlnu, která ho dovezla až do Oktagonu.

S promotéry zatím uzavřel dohodu na tři zápasy, sám pro sebe nastavil ten nejvyšší možný cíl. “Snažím se bojovat s nejlepšími a pokud možno se stát tím nejlepším. Takže budu chtít zabojovat o pás a nakonec ho i získat. Nevím, jestli mi budou stačit tři zápasy, abych se dostal k souboji o titul, ale udělám vše, co bude v mých silách, aby se tak stalo.” Oktagon pochválil za promo zápasů a bojovníků, nemůže se dočkat, až se stane jeho součástí.

Bojan Veliškovič a Emmanuel Dawa se představí již tuto sobotu na turnaji Oktagon 25. Galavečer začíná v 18:00, sledovat jej můžete na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Oktagon MMA FB

Nejnovější články