Bývalý dvojnásobný šampion UFC velebí Procházku. Je jako lavina, nic ho nezastaví!

Bývalý dvojnásobný šampion UFC velebí Procházku. Je jako lavina, nic ho nezastaví! zdroj: Profimedia

V Americe žasnou nad výkony českého samuraje. Bývalý šampion Daniel Cormier přirovnal Procházku k lavině, kterou nikdo nedokáže zastavit.

Američan Daniel Cormier patří k nejlepším bojovníkům v historii MMA a v UFC se stal jedním z mála, kteří zároveň drželi tituly ve dvou různých váhových divizích. DC svého času kraloval těžké i polotěžké váze, kde nyní na vrchol stoupá Jiří Procházka. O to cennější je chvála, kterou na výkony českého bojovníka pěje.

"Tenhle Procházka je jako lavina jedoucí z kopce. On soupeře prostě bleskově zničí. Používá kardio jako svou zbraň, má tvrdou bradu a skvělé zabijácké instinkty. Jsem z toho chlapa nadšený!" twítoval DC ihned po zápase.

To ale nebylo všechno, protože se k Procházkovi vrátil ještě ve své show DC & Helwani, kde se rozpovídal mnohem víc.

"Když jsem Jiřího sledoval, tak jsem nemohl věřit svým očím. Koukal jsem, jak prohnal Volkana Oezdemira, než ho ukončil. A jak jsem už twítoval, jakmile se rozjede, tak je strašně těžké se tomu jeho tlaku bránit. Má také chuť bojovat. Vím, že bojovat tam jdou všichni, ale ne každý je ochoten schytat rány, nehledět na rizika. Má techniku a dělá věci s jasným záměrem, přestože trochu riskantním způsobem. Myslím si, že ten chlapík je speciální. Vždyť on nebyl ani unavený. Většinou, když nasadíš takové tempo v prvním kole, tak druhé začne trochu pomaleji a postupně zpomaluje ještě víc a víc. Jiří nezpomalil a musím k vám být upřímný, když jsem Reyese viděl po prvním kole, přišlo mi, že je jen otázkou času, než ho Procházka dostane. Protože pokaždé, když Dominick trefil ty své pěkné kontra údery, ten borec ani nemrknul a šel dál dopředu. Ten chlápek je lavina, která jede z kopce. A není tu nic, co by ho mohlo zastavit, ledaže bys ho knockoutoval. Ale nevím, kdo by to zvládl, možná jedině šampion Jan Blachowicz."

Novinář Ariel Helwani, který v show společně s Cormierem dění z MMA probírá, nadhodil otázku, jak dlouho může Procházkův riskantní styl vydržet, než tvrdě narazí.

"Dominick Reyes má neuvěřitelně silné údery, vzpomeňme, co udělal Weidmanovi a spoustě dalších. Takže Procházka je velmi odolný. Ale pokaždé, když jako bojovník inkasuješ úder, je to jako by se ti to ukládalo na účet v bance. A jestli bude i nadále inkasovat údery v tomto duchu, tak bude těžké to dlouhodobě udržet. Ale v krátkodobém horizontu nevím, jak tohohle chlápka zastavíš bez toho, abys ho dostal na lopatky a držel ho tam, aby zpomalil, protože on ustojí tvrdý úder a má velmi dynamickou ofenzívu."

Otázkou samozřejmě je, co s Jirkou dál. Dana White se už nechal slyšet, že dostane titulový zápas. To ale znamená dlouhé čekání, protože Blachowicz s Teixeirou se utkají až v září a další zápas by tedy pro vítěze připadal v úvahu nejspíše až na přelomu roku.

"Poslední, kdo měl takovýto hype po příchodu do UFC, byl Khamzat Chimaev. Ale ten bojoval se dvěma chlápky, jejichž jména si ani nevybavím, a s Geraldem Meerschaertem, který nikdy nebyl v TOP 10. Zatímco Jiří bojoval s Oezdemirem, který byl v té době šestka divize, a nyní s Reyesem, který byl trojka a už o titul bojoval. Procházka to nevzal pomalu, přišel, využil své šance a měl by teď bojovat o titul," myslí si Cormier.

Kvůli špatnému načasování se jako možnost stále jeví také souboj s Aleksandarem Rakicem, který Jirku v minulosti dost nevybíravě odmítl a nyní si naopak stěžuje, že o něm nikdo nemluví. 

"Pokud jsi Procházka, tak chceš bojovat a vezmeš Rakice, protože pak už nebudou žádné pochybnosti, jestli máš titulák dostat nebo ne." Český bojovník má teď zkrátka více možností, jak s kariérou naložit. "Může také nastoupit jako náhradník, obzvlášť kvůli tomu, že Teixeira už je starší. Možná jeden z nich nebude moci nastoupit, takže budeš v tréninku a pokud někdo vypadne, tak zaskočíš. Protože nechceš jen sedět bokem a čekat, až ti zavolají, že pro tebe mají za pět týdnů příležitost."

Oba diskutéři se shodli, že by Procházku rádi viděli zpět v akci dříve než na konci roku. "Je strašně zábavný. Upřímně, hlavní karta začínala v 10 večer a byla trochu pomalejší. A pak přijde tenhle chlap a je to příval adrenalinu. Jeho vzhled, styl...Takže bych se nezlobil, kdyby ho dali proti Rakicovi, protože pokud ho neporazíš, tak bys stejně o ten titul bojovat neměl. Takže možná je dají na tu stejnou kartu s Blachowiczem a Teixeirou, aby případně mohli zaskočit," doplnil Cormiera novinář Helwani.

Procházka se netajil tím, že teď bude rád za menší pauzu, během které chce svůj úspěch vstřebat a zapracovat na chybách, které u sebe během souboje s Reyesem odhalil. O české a slovenské bojovníky ale v nadcházejících týdnech v UFC nouze nebude. Už tento víkend se představí "Mr. Highlight" Lajoš Klein a 22. května také "Undertaker" David Dvořák.

Zdroje:  Youtube ESPN MMA , DC & Helwani

Nejnovější články