Samuel Krištofič na operaci nemusí, stačí intenzivní rehabilitace. „Pirát“ naznačil, kdy se chce vrátit do klece

Samuel Krištofič na operaci nemusí, stačí intenzivní rehabilitace. „Pirát“ naznačil, kdy se chce vrátit do klece Samuel "Pirát" Krištofič | zdroj: Foto: Oktagon MMA

Krištofič se s velkým štěstím vyhnul operaci a nyní se soustředí na léčbu. Dělá velké pokroky, dokonce už se i projel na airbiku.

Ozdobou sobotního turnaje Oktagon 22 měl být duel Alex Lohoré vs. Samuel Krištofič. "Pirát" se ale bohužel přímo na tréninku zranil, potrhal si kolenní vazy. O zranění a probíhající rehabilitaci si ve svém podcastu popovídal se známým slovenským fyzioterapeutem – Tomášem Kulanem.

Právě on byl shodou okolností na místě, když se Krištofič zranil. Nohu pomohl stabilizovat, což bylo podle něj klíčové, protože zajistili, aby nedošlo k výraznějšímu potrhání. „Pirát“ přiznal, že v tu chvíli šlo o neuvěřitelnou bolest, která se dostavovala pokaždé, když nohou byť jen o centimetr pohnul. Úleva přišla až v nemocnici, kde mu doktor z kolena vytáhnul přebytečnou krev.

Krištofič popsal i situaci, která zranění předcházela. Ráno se již necítil moc dobře, plánoval tedy lehčí trénink, následující den si chtěl vzít volno. „Nakonec mi to koleno odešlo při věci, kterou jsem už dělal stokrát,“ prohlásil. Výsledek vyšetření ale „Piráta“ nakonec velmi příjemně překvapil. Vyšlo totiž najevo, že není potřeba koleno operovat, stačí poctivá rehabilitace. V případě operace by si Krištofič musel dát minimálně rok pauzu od života zápasníka, takto se zvládne vrátit mnohem dříve.

Doktor sice nařídil dvoutýdenní oddych, Krištofič se ale pustil se do cvičení mnohem dříve. Zlepšení pociťuje už nyní. „Ze dne na den se to lepší. Od pondělí (15. 3.) jsme začali rozhýbávat, protože hybnost byla slabá,“ vysvětlil. Dokonce si již dovolil krátkou projížďku na airbiku. Tomáš Kulan prohlásil, že zhruba devátý den po úrazu se již může začít s cvičením. „Pokud je zadní zkřížený vaz úplně roztrhnutý, tak tam, co se týká fyziologie tkáně, tam nemáš žádný vliv, protože je to roztrhnuté. A boční postranní vaz, jak ho pomaličku zatěžuješ v sagitální rovině, například skrze výpady, dřepy, airbike a podobné věci, kdy nejdeš do laterálních směrů, tak ho nemáš jak natrhnout, poškodit.“

Fyzioterapeut doporučil zbytečně neztrácet čas. „Pomaličku pracovat na stabilitě vazu. Když tkáň zatěžuješ, podporuješ tvorbu kolagenu a zpevňování,“ řekl a doplnil, že mezi odborníky existují různé pohledy na věc, on sám má ale tuto metodu ověřenou. „Lepší je pomalejší přístup, postupná periodizace zatížení, než jen stát a nic nedělat.“

Nyní se „Pirát“ soustředí na hybnost, teprve až bude v tomto směru stoprocentní, chce koleno postupně zatěžovat a zpevňovat. „Doktor to podle mě přehnal, říkal, že dva až tři měsíce potrvá, než to začnu normálně zatěžovat. Podle těch rozsahů, jak jsem začal cvičit, vidím, že to bude asi dříve. Osobně si myslím, že bych za čtyři měsíce mohl mít zápas,“ věří Krištofič. Tomáš Kulan v této souvislosti dodal, že první dva měsíce se tkáň hojí, načež bude v rámci rehabilitace docházet na specifické zatížení. Zdůraznil, že záleží na mnoha okolnostech, nejpozději do pěti měsíců by však mělo být koleno zcela v pořádku.

Kulan také vysvětlil, že přetržený zadní zkřížený vaz není takový problém, jako kdyby šlo o přední. Sice dojde na jisté snížení stability, celá řada sportovců s tím ale dokáže fungovat, krom fotbalistů také bojovníci v prestižním UFC. Chybějící vaz kompenzuje svalstvo kolem kolene a kvadriceps.

Je to již podruhé, co se Krištofič vyhnul operaci. V září roku 2019 nastupoval do bitvy s Robertem Pukačem s vědomím, že může jít o poslední zápas profesionální kariéry. Tou dobou ho významně trápila záda, operaci mu ale doktoři nakonec rozmluvili. Rozhodl se tedy pro intenzivní fyzioterapii. Začal spolupracovat s Ondřejem Pavlákem, jemuž se podařilo zdravotní problém vyřešit. A právě s ním se nyní věnuje zraněnému kolenu. „Bojím se toho, abych mu to neuvolnil příliš. ‚Pirát‘ je do toho velký blázen, když mu to trochu poleví, tak už půjde do dřepů a bude zkoušet maximum,“ řekl Pavlák ve videu z produkce Samuela Krištofiče.

Zdá se, že se Krištofič se zraněním vyrovnává poměrně dobře, na podobné překážky je zřejmě připravený. „Profi sport bolí, to už není o zdraví. Tam už tělo musí podávat nějaké výkony, je v nezdravém zatížení. Je to zaměřené na výkon, ne na zdraví.

Zdroje:  Samuel Krištofič YouTube , Tomáš Kulan Instagram

Nejnovější články