Sociální fobie. Patrik Kincl prozradil, co prožíval během úmorné přípravy

Sociální fobie. Patrik Kincl prozradil, co prožíval během úmorné přípravy Patrik Kincl | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Patrik Kincl jde znovu do boje. Čekání na další obhajobu se tentokrát pořádně protáhlo kvůli nešťastnému zranění, není tedy divu, že se necítil zrovna nejlépe.

Už jsou to celé dva roky od chvíle, co se Patrik Kincl vrátil na domácí půdu a začal úřadovat v organizaci Oktagon MMA. Žezlo převzal po vítězství v souboji se Samuelem Krištofičem a zatím se nenašel žádný bojovník, který by ho dokázal zbavit titulu šampiona střední váhy. V sobotu jej tak čeká již třetí obhajoba, do cesty se mu postaví polský ranař Piotr Wawrzyniak.

Kincl v rozhovoru pro Tipsport uvedl, že souboj vnímá jako další zkoušku. Rozhodně se nenechává ukolébat dosavadními úspěchy, snad i proto si nevystavuje získané opasky, byť jde o velmi slušnou sbírku. „Wawrzyniaka jsem si postavil na piedestal jako náročného a těžkého soupeře, pomáhá mi to i teď v závěru, kdy je to jídlo přiškrcené.” Tento mindset mu pomáhá udržet koncentraci a tempo během tréninků. „Mám to nahozené tak, že Wawrzyniak maká 24 hodin denně, takže já musím taky dřít.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Patrik Kincl (@patrik_kincl)

Polského tvrďáka nicméně příliš nestudoval. „Ještě pár zápasů zpátky jsem soupeře nakoukával úplně do detailu, ale zjistil jsem, že jsem pak až moc opatrný, příliš čekám na jejich věci. Wawrzyniaka mám nasledovaného, vím, v čem je dobrý, jeho styl mám zmáknutý, ale už to není tak, že bych každý den koukal na jeho zápasy a psal si poznámky.”

V této souvislosti dodal, že soupeř může do svého arzenálu zařadit nové prvky a nastavit odlišnou taktiku. Na něco takového se přirozeně připravit nelze, proto se teď raději věnuje vlastním dovednostem. „Víc jsem se soustředil na sebe, na vlastní technické věci a na to, co chci v zápase dělat.”

V MMA se naštěstí může neustále rozvíjet. „Krása a zároveň nepříjemnost MMA je v tom, že jde o mladý sport, který se neustále vyvíjí,” řekl a pro příklad odkázal na příběh Michaela Bispinga, někdejšího šampiona střední váhy v UFC. „Za celou kariéru nedostal ani jeden calfkick,” řekl s tím, že v dnešní době jsou kopy na lýtko naopak naprosto běžné. „MMA se pořád nějakým způsobem vyvíjí, na což musíme reagovat. Technické tréninky musí být každodenní součástí přípravy zápasníků.”

MMA je náročné i po mentální stránce. Bojovníci se během finální části přípravy musí vyrovnávat například s výkyvy nálad. Třeba zrovna Kincl se nijak netají tím, že nemá v lásce mediální povinnosti. „Snažím se od těchto věcí co nejvíc odstřihnout. Rozhovorů teď také nebylo tolik, ale k tomu sportu to pořád patří. Ale jinak je to o tom, že jsem buď v tělocvičně, nebo zavřený doma, případně se jdu projít se psem někam, kde nejsou lidi. Je to taková lehká sociální fobie, není moc energie a chuť se někde vybavovat.”

Šampion střední váhy už je nyní v lepším rozpoložení, ráno totiž bez problémů navážil. Náročná dieta je tedy u konce. „Upřímně – už jsem se v životě cítil lépe,” přiznal v krátkém rozhovoru s Bryanem Laceym bezprostředně po váze. „Ale za pár hodin mi bude lépe a zítra budu ve skvělé formě, to je jisté.”

Duel Patrik Kincl vs. Piotr Wawrzyniak poslouží jako hlavní tahák turnaje Oktagon 54, na němž budou k vidění první zápasy v pyramidě Tipsport Gamechanger. Celou akci můžete sledovat na stránkách oktagon.tv.

Zdroje:  Tipsport

Nejnovější články